Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ON7 F

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
7 F

Description:
Elektřina I.

Author:
AVATAR

Creation Date:
04/03/2017

Category:
Others

Number of questions: 77
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
7.01 Ampér je jednotkou: elektrického náboje elektrického napětí elektrického proudu elektrického odporu.
7.02 Ampérhodina je jednotkou: proudu proudového výkonu náboje energie.
7.03 Ampérovo pravidlo pravé ruky slouží k určení: orientace indukčních čar magnetického pole vodiče, kterým protéká elektrický proud velikosti proudu, který protéká vodičem, jenž vytváří magnetické pole velikosti magnetické síly v daném místě magnetického pole velikosti magnetické indukce magnetického pole vodiče, kterým protéká elektrický proud.
7.04 Ampérovo pravidlo pravé ruky zní: uchopíme-li vodič do pravé ruky tak, že palec ukazuje směr elektrického proudu ve vodiči, pak prsty ukazují orientaci magnetických indukčních čar. velikost proudu, který protéká vodičem, je přímo úměrná délce vodiče směr magnetické síly, která působí na jeden z rovnoběžných vodičů s proudem, závisí na směru proudu v druhém vodiči uchopíme-li vodič do pravé ruky tak, že palec ukazuje proti směru proudu, pak prsty ukazují orientaci elektrického pole.
7.05 Coulombův zákon vyjadřuje sílu: magnetickou která je nepřímo úměrná druhé mocnině vzdálenosti mezi elektrickými náboji gravitační elektrostatickou.
7.06 Čtyři stejně velké paralelně zapojené rezistory R budou elektricky ekvivalentní jednomu rezistoru o hodnotě: R/4 R/2 4R R 1/4.
7.07 Defibrilátor obnovuje pravidelnou srdeční činnost pomocí přesně dávkovaného elektrického výboje z kondenzátoru. Na jaké napětí musí být nabit kondenzátor o kapacitě 2mF, abychom dosáhli výboje o energii 250J ? 125 V 250 V 500 V 1 kV.
7.08 Dvojpólové rotory alternátorů jsou obvykle konstruovány na frekvenci otáčení 3000 otáček za minutu. tomu odpovídá frekvence: 100 Hz 30 Hz 300 Hz 50 Hz.
7.09 Ekvipotenciální plochou rozumíme hodnotu maximální energie daného nabitého kondenzátoru prostor mezi jádrem a obalem atomu množinu všech bodů, kterým odpovídá v daném elektrickém poli stejná hodnota elektrického potenciálu velikost náboje na povrchu nabitého tělesa.
7.10 Elektrický proud prochází mezi dvěma elektrodami elektrolytem s konstantní vodivostí. Pokud elektrody od sebe vzálíme nebo pokud snížíme hladinu elektrolytu pod horní okraj elektrod, proud se zmenší. Odpor elektrolytického vodiče tedy splňuje vztah (p - měrný el. odpor, d - vzdálenost elektrod, S - plocha té části elektrody, která je ponořena do elektrolytu) R= 1/ (p.S) R= p. d. S R= p. d/ S R= 1/ (p. d. S).
7.11 Elektrickým obvodem o odporu R prochází proud I po dobu t. Určete velikost Joulova tepla Qj: Qj= R . Iˇ2 / 2 Qj= Rˇ2 . I . t Qj= R . I . t Qj= R . Iˇ2 . t.
7.12 Elektroda spojená s kladným pólem zdroje se nazývá: anion anoda katoda minus pól.
7.13 Elektroda spojená se záporným pólem zdroje se nazývá: katoda anoda plus pól anion.
7.14 Elektronvolt (eV) je jednotkou: napětí náboje energie frekvence.
7.15 Faradayův zákon elektrolýzy má tvar m= A . Q, kde Q je náboj, m je hmotnost vyloučené látky a A je elektrochemický ekvivalent dané látky. Jaký je rozměr veličiny A v soustavě SI ? kg . A-1 . s-1 kg . A-1 . m . s-2 kg . A-1 . m . s kg . A . s.
7.16 Faradayův zákon říká, že hmotnost m vyloučené látky při elektrolýze: nezávisí na náboji Q, který prošel elektolytem je přímo úměrná náboji Q, který prošel elektolytem je nepřímo úměrná náboji Q, který prošel elektolytem je přímo úměrná množství elektrolytu.
7.17 Infrazářič o příkonu 800 W byl zapnutý po dobu 150 minut. Množství spotřebované elektrické energie 7,2 MJ 120 Wh 2 kWh 72 . 10-5 Ws.
7.18 Jak nejlépe odstíníme deskový kondenzátor od vlivů vnějšího elektrického pole? vakuem dielektrikem uzemněným krytem z vodivého materiálu izolační kapalinou (např. olejem).
7.19 Jednotka zdánlivého výkonu je: VA2 VA V2A VA-1.
7.20 Jednotkou elektrického napětí je: ampér ohm volt coulomb.
7.21 Jednotkou elektrického odporu je: ampér ohm volt coulomb.
7.22 Jednotkou kapacitance je: Ω T F-1 F.
7.23 Jednotkou magnetického indukčního toku je: farad tesla henry weber.
7.24 Jednotkou rezistance je : Ω-1 T H Ω.
7.25 Kapacita deskového kondenzátoru se při zvětšení vzdálenosti jeho desek: zvětší zmenší bude zmenšovat nepřímo úměrně vzhledem ke vzálenosti nezmění.
7.26 Kondenzátor defibrilátoru 5mF je nabit na 400V, tudíž: jeho energie je 400J jeho náboj je 2C jeho energie je 800J jeho náboj je nepřímo úměrný napětí.
7.27 Mějme dva odpory o velikosti 1kΩ a jeden o velikosti 500Ω. Výsledná vodivost jejich paralelní kombinace bude: 4mS 2,5mS rovna převrácené hodnotě součtu velikostí jednotlivých odporů rovna součtu převrácených hodnot jednotlivých odporů.
7.28 Mějme dva odpory o velikosti 1 kΩ a jeden o velikosti 500Ω. Výsledná vodivost jejich sériové kombinace bude: 400μs 2,5mS rovna převrácené hodnotě součtu velikostí jednotlivých odporů rovna součtu převrácených hodnot jednotlivých odporů.
7.31 Mějme tři odpory s vodivostmi 1mS, 10mS, a 0,1S zapojené paralelně. Výsledná vodivost kombinace bude: 0,111S 111kΩ daná součtem jednotlivých vodivostí daná součtem převrácených hodnot jednotlivých odporů, vypočtený ze zadaných vodivostí.
7.32 Na rezistoru s konstantní velikostí R průchodem proudu I vzniká napětí U, přičemž příkon P se mění v teplo. Pak platí vztahy: U=I.R P=I2.R P=U2/ R I= U/ R.
7.33 Na rezistoru s konstantní velikostí R průchodem proudu I vzniká napětí U, přičemž příkon P se mění v teplo. Pak: vztah mezi proudem a napětím určuje Ohmův zákon příkon je kvadratickou funkci napětí příkon je kvadratickou funkcí proudu proud je lineární funkcí napětí.
7.34 Na rezistoru s konstantní velikostí R průchodem proudu I vzniká napětí U, přičemž příkon P se za čas t promění v teplo Qj. Pak platí: Qj= U.I.t Qj= I2. R. t Qj= t. U2/ R I= √Qj/ (R.t).
7.35 Na žárovičce jsou údaje U= 2,4V, I=0,6A. Odpor rozsvícené žárovičky je: 4Ω 40Ω 1,4Ω 0,25Ω.
7.36 Obvod má dvě paralelní větve, každá z nich dva odpory 2kΩ v sérii. Jaký je celkový odpor kombinace? 1kΩ 2kΩ 4kΩ 0,2MΩ.
7.37 Označte elektrickou veličinu, které přísluší jednotka coulomb: elektrický náboj elektrický odpor výkon elektrického proudu napětí.
7.38 Označte nesprávné přiřazení mezi veličinou a její možnou jednotkou: jednotkou výkonu elektrického proudu je 1W jednotkou měrného skupenského tepla je 1 J.kg-1 jednotkou intenzity zvuku je W.m-2 jednotkou povrchového napětí je 1N. m-2.
7.39 Označte nesprávné tvrzení: ampérhodina je jednotkou elektrického náboje henry je jednotkou indukčnosti ohm je jednotkou reaktance ohm je jednotkou měrného odporu.
7.40 Označte nesprávné tvrzení: ampérsekunda je jednotkou elektrického náboje watthodina je jednotkou energie elektronvolt je jednotkou energie ohm na metr je jednotkou měrného elektrického odporu.
7.41 Označte nesprávné tvrzení: henry je jednotkou induktance volt na metr je jednotkou intenzity elektrického pole hertz je jednotkou frekvence kilowatthodina je jednotkou enerie.
7.42 Označte nesprávné tvrzení: weber je jednotkou magnetického indukčního toku farad je jednotkou kapacitance newton na coulomb je jednotkou intenzity elektrického pole volt je jednotkou elektromotorického napětí.
7.43 Označte pravdivá tvrzení: tíha je vektor intenzita elektrického pole je skalár gravitační zrychlení je skalár síla je vektor.
7.44 Označte správná tvrzení: velikost intenzity elektrického pole se zmenšuje s druhou mocninou vzdálenosti od bodového náboje, který pole vytváří velikost intenzity pole v okolí bodového náboje je nezávislá na vzdálenosti teče-li vodičem konstantní elektrický proud, pak množství náboje, které projde v daném místě vodičem, je přímo úměrné času množství náboje kondenzátoru je přímo úměrné napětí mezi jeho deskami.
7.45 Označte správné tvrzení: voltampér je jednotkou zdánlivého výkonu Kelvinův stupeň je jednotkou tepla volt je jednotkou mechanického napětí weber je jednotkou magnetické indukce.
7.46 Označte veličinu, která v Coulombově zákoně vyjadřuje vliv prostředí na vzájemnou sílu působící mezi dvěma elektrickými náboji permeabilita permitivita modul pružnosti měrná tepelná kapacita.
7.47 Pro kondenzátory platí: kapacita paralelního zapojení stejných kondenzátorů o kapacitě C je 2C kapacita sériového zapojení stejných kondenzátorů o kapacitě C je rovna C při paralelním zapojení kondenzátorů je výsledná kapacita rovna součtu kapacit při sériovém zapojení kondenzátorů je převrácená hodnota výsledné kapacity rovna součtu převrácených hodnot jednotlivých kapacit.
7.48 Při elektrolýze: putují anionty směrem od anody ke katodě putují anionty směrem od katody k anodě anoda je připojena na kladný pól anoda je připojena na záporný pól.
7.49 Při konstantní velikosti odporu je příkon, přeměněný v teplo: kvadraticky závislý na procházejícím proudu kvadraticky závislý na přiloženém napětí přímo úměrný procházejícímu proudu přímo úměrný přiloženému napětí.
7.50 Při použití umělých náhrad z různých kovů by v těle pacienta mohlo dojít k nežádoucímu vzniku galvanického napětí. Abychom toto napětí snížili, volíme takové kovy, u nichž: je součet elektrochemických potenciálů co nejmeší je součin elektrochemických potenciálů napětí co nejmeší je rozdíl elektrochemických potenciálů napětí co nejmeší elektrochemické potenciály mají rozdílná znaménka.
7.51 Při úrazu elektrickým napětím 600V, trvajícím 0,5s, předpokládáme -li pro jednoduchost stálý odpor těla 3kΩ. procházel proud 200mA se vyvinulo teplo 60J procházel proud 2,5A byl proud přímo úměrný velikosti odporu.
7.52 Při zvětšení vzdálenosti desek odpojeného nabitého ideálního kondenzátoru na dvojnásobek: se zvětší jeho napětí také na dvojnásobek jeho kapacita klesne na polovinu se jeho náboj nezmění se nezmění intenzita elektrického pole mezi deskami.
7.53 Příkon elektrického spotřebiče je 2000 W, užitečný výkon je 700W. Účinnost spotřebiče je: 2,8 0,35 3,5% 28%.
7.54 Reostat o proměnném odporu R je připojen k napětí U. Proud, který jím protéká: je při stálém napětí U přímo úměrný odporu R je při stálém napětí U nepřímo úměrný odporu R nezávisí na odporu R, pouze na napětí U můžeme změřit voltmetrem.
7.55 Rezistor o odporu R má na svorkách napětí U. Proud, který jím protéká: je při stálém odporu R, přímo úměrný odporu R je při stálém odporu R, nepřímo úměrný odporu R nezávisí na odporu R, pouze na napětí U můžeme změřit voltmetrem.
7.56 Rozsvícená žárovička kapesní svítilny má odpor 5 Ω a je zapojena na napětí 2,4 V. Protéká jí proud: 0,48A 2,1A 12A 4,8A.
7.57 Siemens je jednotkou: elektrického odporu měrného odporu elektrického vodiče elektrické vodivosti měrné vodivosti.
7.58 Současně s ionizací uvnitř plynu probíhá opačný děj, kdy se nesouhlasně nabité částice přitahují a vytvářejí opět neutrální molekuly. Tento děj se nazývá: rekombinace neutralizace disociace samoindukce.
7.59 Spojíme za sebou dvě kombinace dvou odporů, řazených vedle sebe. Všechny čtyři odpory mají stejnou velikost R. Odpor celé kombinace je: 2R 4R R/ 2 R.
7.60 Tesla je jednotkou: magnetické indukce indukčnosti induktance samoindukce.
7.61 U podélného průtoku elektrického proudu tkáněmi je situace jako u paralelního řazení odporů. Odpor svaloviny je 10x menší než u tuku. Dle Joule-Lenzova zákona bude uvolněné teplo v tukové tkáni (v porovnání se svalovinou): 10x větší 10x menší 100x menší 100x větší.
7.62 U příčného průtoku elektrického proudu tkáněmi je situace jako u sériového řazení odporů. Odpor svaloviny je 10x menší než u tuku. Dle Joule-Lenzova zákona bude uvolněné teplo v tukové tkáni (v porovnání se svalovinou): 10x vetší 10x menší 100x menší 100x vetší.
7.63 V rentgenové lampě vzniká záření přeměnou kinetické energie letících elektronů, které dopadají na anodu. Jakou kinetickou energii mají elektrony, urychlované anodovým napětím 100kV při dopadu na anodu, je-li anoda 5 cm od lampy? (náboj elektronu je 1,6 . 10-19 C) 100keV 5keV 1,6 . 10-14 J 16fJ.
7.64 Varná konvice má příkon 1150 W. Při napětí 230 V jí bude protékat proud: 0,5 A 2 A 0,2 A 5 A.
7.65 Varná konvice určená pro napětí 230 V má příkon 2300W, její odpor za provozu je: 23 Ω 10 Ω 529 Ω 0,1 Ω .
7.66 Velikost intenzity elektrického pole bodového náboje: je klesající funkcí vzdálenosti se vzdáleností roste klesá se čtvercem vzálenosti je nepřímo úměrná vzdálenosti.
7.67 Velikost intenzity elektrického pole uvnitř vodivé nabité koule: je konstantní, ale ne nulová je nulová závisí na kapacitě koule s rostoucím poloměrem koule roste.
7.68 Vodivost G vlákna žárovky o odporu R: je závislá na teplotě je přímo úměrná odporu s odporem nesouvisí je převrácenou hodnotou odporu.
7.69 Vodivost rezistoru 50Ω je : 20 mS 0,02 Ω 0,02 Ω-1 (50Ω )-1.
7.70 Výkon elektrického proudu I protékajícího odporem R je: I2 . R I/ R I . R2 I . R .
7.71 Výsledná vodivost dvou stejných, paralelně zapojených rezistorů 50 kΩ je: 40 μS 25Ω 10 μS (25Ω )-1.
7.72 Výsledná vodivost dvou stejných, sériově zapojených rezistorů 50kΩ je: 40μS 100kΩ 10μS (100kΩ )-1.
7.73 Výsledný odpor dvou stejných, paralelně zapojených rezistorů 500 kΩ je: 4 μS 0,25 MΩ 1 MΩ 250 kΩ .
7.74 Výsledný odpor dvou stejných, paralelně zapojených rezistorů R je: √ R rovný jejich geometrickému průměru 2R R/ 2.
7.75 Výsledný odpor dvou stejných, sériově zapojených rezistorů 50kΩ je: 0,1 MΩ 25 kΩ 100 kΩ 50 kΩ.
7.76 Výsledný odpor dvou stejných, sériově zapojených rezistorů R1= 50kΩ a R2= 0,1MΩ je 150 kΩ 0,15 MΩ 25 kΩ 33,3 kΩ .
7.77 Výsledný odpor tří stejných, sériově zapojených rezistorů R je: R/ 3 3. R R/ (1/3) (1/3) . R.
7.78 Žárovka má příkon 250 W. Napětí na svorkách žárovky je 230 V. Pak přibližně platí: žárovkou protéká proud 1,1 A žárovkou protéká proud 0,9 A odpor žárovky je 1,1 Ω odpor žárovky je 0,9 Ω.
7.79 Ω . m je jednotkou: výkonu elektrického proudu účinnost zdroje měrného odporu elektrického vodiče impulsu síly.
Report abuse Consent Terms of use