Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ONEvžen

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
Evžen

Description:
patopsycho

Author:
T.T.
(Other tests from this author)

Creation Date:
05/05/2018

Category:
Others

Number of questions: 100
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
Organicitou v kresbě lidské postavy se dlouhodobě zabýval/a: Marie Vágnerová Lea Švancarová Evžen Řehulka Jiří Dan.
Neuróza je výraz pro: vrozenou poruchu myšlení funkční, časově ohraničenou poruchu dyspraxii autistické zvláštnosti.
Mezi známé stupnice hrubého skóre nepatří: stupnice IQ čas potřebný k řešení úkolu počet chyb v diktátech počet správně vyřešených úkolů ve výkonové zkoušce.
Zdeněk Matějček užívá pojmu „lehká mozková dysfunkce“: nedoporučuje, protože je příliš obecný nedoporučuje, protože není v 10. Revizi Mezinárodní klasifikace nemocí jednoznačně doporučuje nedoporučuje, protože je zastaralý.
Kvantitativně-potenciální hledisko při posuzování rozumových předpokladů k výuce znamená, že si všímáme: množství využití názorných pomůcek při vyučování celkové úrovně rozumového nadání kolik učiva je žák schopen zvládnout příčin snížení celkové psychického tempa žáka.
Organicita je: výraz pro poškození mozku a CNS výraz pro opoždění vývoje volní složky osobnosti postup při racionální psychoterapii (M. Plzák) chyba typická pro dyslexii.
Mezi osobnostní mimointelektové faktory ovlivňující školní výkon žáka nepatří: neurotičce žáka neurotičce žáka psychická deprivace dyslexie disharmonický vývoj osobnosti.
Nejčastější příčinou učitelem rozpoznané a označené nesoustředěnosti žáka: nesoulad mezi výkladem učitelem a poznávacím zaměřením žáka somatická onemocnění různého druhu primární vývojové zvláštnosti na podkladě organického poškození jsou konstitučně podmíněné osobnostní zvláštnosti na podkladě psychického infantilismu.
Náprava dysortografie je: obvykle obtížnější než náprava dyslexie efektivnější s využitím metody dvojího čtení snazší s využitím metody chyby efektivnější u žáků s dysgrafií.
Náprava dysgrafie na 1. stupni základní školy: je snazší s využitím metody chyby je založena na posilování funkce nedominantní hemisféry je efektivní s využitím metody dvojího čtení se běžně provádí.
Podle Elisabeth Kübler-Rossové fáze prožívání rodičů dítěte nespňujícího jejich očekávání: trvají asi 2-3 měsíce končí vždy fází úplného vyčerpání vždy začínají fází šoku nemusí vždy začínat fází šoku.
K výhodám užití stupnice percentilové patří: umožňuje porovnání se stupnicí IQ umožňuje komunikaci mezi odborníky bez ovlivnění skupinami stěžovatelů snadný výpočet i bez užití kalkulátoru umožňuje porovnání výkonu jedince s ostatními členy skupiny.
Dysortografické diktáty pro žáky základní školy najdeme: ve školním řádu na webové stránce přednášejícího Jiřího Dana ve studijním textu Náprava čtení a psaní v publikaci Josef Maňáka Diktáty pro každý den.
Podle Matějčka dosáhne průměrný žák sociálně únosné úrovně čtení v české škole: v průběhu docházky do 3. třídy na konci 1. ročníku školní docházky v průběhu docházky do 9. třídy v průběhu docházky do 6. třídy.
Mezi poruchy artikulace řeči nepatří: artikulační neobratnost neschopnost v sekvenci vyslovit tvrdou a měkkou slabiku hláskové asimilace vady výslovnosti.
Žák na 2. stupni základní školy selhává dlouhodobě v psaní podle diktátu. Příčinou většinou není: neznalost gramatických pravidel neuplatnění gramatických pravidel dysortografie velká vzdálenost školy od místa bydliště.
Věta „Herečka Tereze Brodská hrála ve filmu princeznu“ je obzvlášť vhodná (k tomu Dan – přednáška k předmětu): pro diagnostiku dysgrafie pro racionální přístup k neurotickému žákovi pro rozvíjení fantazie dítěte pro diagnostiku dysortografie.
Čtenářský kvocient vyjadřuje podle Matějčka: počet žáků ve třídě, kteří dosáhli sociálně únosné úrovně čtení úroveň dosaženého výkonu v subtestu Čtení míru pochopení textu rychlost hlasitého čtení.
Základní poradenskou strategií pro řešení problémů žáků a studentů je strategie: psychodynamická narativní racionální komunikativní.
Stupnici inteligenčního kvocientu (IQ) do psychologie a pedagogiky zavedl: Zdeněk Matějček David Wechsler William Stern Alfred Binet.
Mezi symptomy typické pro lehkou mozkovou dysfunkci nepatří: snížení celkové úrovně rozumového nadání změny nálad a vnímavosti neschopnost při vnímání vyčlenit figuru z pozadí školsky významné nedostatky ve struktuře nadání.
Mezi osobnostní mimointelektové faktory ovlivňující školní výkon nepatří: kritické vývojové fáze ve vývoji žáka nezpevněné pracovní a pozornostní návyky disharmonický vývoj osobnosti žáka dyslexie.
Škrtání písmen, slabik a slov v sešitech nacházíme u mnoha dětí, zejména však u dětí: neurotických sociálně znevýhodněných s dysortografií s dysgrafií.
Bruno Bettelheim, zakladatel chicagské školy pro dyslektiky vysvětloval chyby ve čtení u dyslektiků: výukovým a výchovným zanedbáním nízkým mentálním věkem žáka působením nevědomého mechanismu obrany proti úzkosti nedostatečným procvičováním čtení.
Nevýhodou racionální strategie při řešení problémů žáků a studentů je to, že: je finančně náročná vyžaduje alespoň průměrnou úroveň rozumového nadání není v řadě případů efektivní je časově náročná.
Nejčastější příčinou selhávání žáků základní školy v matematice je (k tomu Dan – přednáška k předmětu): dyskalkulie zastaralý vzdělávací program snížení celkové úrovně rozumového nadání přílišná obtížnost látky.
Psychická deprivace je: následek rozpadu osobnosti starší výraz pro výukové zanedbání následek vývoje v krajně nepříznivých vývojových podmínkách následek traumatizující události na začátku školní docházky.
Engram je výraz pro: obtisk, záznam tištěného slova v obou mozkových hemisférách (Orton) grafické vyjádření školního prospěchu žáka (Balšíková) projev obsedantní neurózy grafické znázornění pojmů, myšlenek a vztahů (Budíková).
Bradypsychismus znamená: zpomalené myšlení nebo jeho útlum jeden z neurotických příznaků žáků 1. Stupně základní školy strach ze školního prostředí zrychlení psychického tempa.
Pojem lehká mozková dysfunkce dle Matějčka: je účelné užívat, protože je to pojem zobecňující je mnohoznačný, protože neznáme jeho etiopatogenezu není vhodné užívat, protože je nadužíván a zneužíván je zastaralý.
K našim nejznámějším představitelům racionálního přístupu v poradenství patří Miroslav Plzák G.A.Lindner Josef Maňák Evžen Řehulka .
K významným autorům zabývajícím se lehkou mozkovou dysfunkcí nepatří Z. Matějček P. Pöthe O. Kučera Z. Třesohlavá .
Příručku Náprava čtení a psaní napsali Zdeněk Matějček – Zdeněk Žlab Jiří Dan – Olga Balšíková Josef Langmeier – Zdeněk Matějček Karel Plocek – Olga Balšíková .
K našim významným současným odborníkům zabývajícím se vlivem školy na zdraví žáků a učitelů patří Helena Klimusová Evžen Řehulka Pavel Říčan Ivo Plaňava .
Mezi specifické poruchy učení nepatří dyskalkulie dysgrafie dysortografie dyspraxie.
Psychická deprivace dítěte vzniká v důsledku genetické poruchy o psychické deprivaci je možno mluvit až u dospělých v rodině s dítětem, které nemá sourozence vývojem v krajně nepříznivých životních podmínkách .
Experienciální (zkušenostní) směr v poradenství založil/a Jozef Koščo Boleslav Bárta Zdeněk Matějček Virginia Satirová .
Základní poradenská strategie pro řešení problémů žáků a studentů je strategie narativní behaviorální racionální strukturální .
Rozložení inteligence v populaci nejlépe popisuje regresní přímka rozložení inteligence v populaci nelze matematicky vyjádřit Gaussova křivka korelační koeficient.
Mentální věk je výraz, kterým se v pedagogice a psychologii vyjadřuje počet správně přečtených slov v první minutě hlasitého čtení období ve vývoji jedince mezi dětstvím a dospělostí výkon jedince ve výkonové zkoušce, např. v testu inteligence počet roků a měsíců od narození zkoumané osoby .
Inteligenční kvocient jako první vypočítal a do psychologie jeho užívání zavedl Alfred Binet Jean Piaget William Stern Francis Galton .
Mezi chyby typické pro dysortografii patří potíže se správným držením psacího náčiní chyby pramenící z artikulační nejistoty potíže v odečítání v oboru do 20 potíže s grafickou stránkou písma .
Mezi stupnice váženého skóre užívané v pedagogice a psychologii nepatří stupnice čtenářského kvocientu počet chyb v psaní podle diktátu percentilová stupnice stupnice školních známek .
Kvantitativně-potenciální hledisko při posuzování rozumových předpokladů k výuce znamená, že si všímáme celkové úrovně rozumového nadání zjišťujeme, kolik učiva žák zvládne využijeme metod zkoumání EEG zjišťujeme možnosti zlepšení domácí přípravy žáka .
Mezi mimointelektové příčiny žákovského neúspěchu nepatří výrazná úzkostnost rozumové nadání žáka nezpevněné pracovní návyky neurotizace žáka .
Metodu analýzy sourozenecké konstelace k vysvětlení chování a prožívání člověka jako první užil/a Marie Vágnerová Zdeněk Matějček Sigmund Freud Alfred Adler.
V modelu determinant školního výkonu Karla Plocka není jako jeden z faktorů typ laterality motivace žáka ke školnímu výkonu somatická onemocnění s chronickým průběhem lehká mozková dysfunkce .
Kvalitativně-strukturální hledisko při posuzování rozumových předpokladů k výuce znamená, že si všímáme kvality a struktury využití názorných pomůcek při vyučování struktury času věnovaného na domácí přípravu podílu jednotlivých předmětů na rozsahu výuky školsky významných nedostatků ve struktuře nadání.
Nejčastějším příznakem u lehké mozkové dysfunkce je celková motorická neobratnost nesoustředěnost dyspraxie motorický neklid .
Dysortografie je porucha pravopisu soustředění na úkol grafické stránky písma artikulace .
Dyskalkulie je využití názorných pomůcek při výuce matematiky neschopnost pracovat s elektronickou kalkulačkou neschopnost uvažovat logicky při řešení školních úloh školsky významný nedostatek ve struktuře nadání .
Autorem historicky prvního testu inteligence pro děti užívaného dodnes je William Stern Alfred Adler Sigmund Freud Alfred Binet .
Školní prognózu žáka je možno nejpřesněji stanovit na základě vyjádření rodičů žáka znalosti modelů determinant školního výkonu dlouholeté zkušenosti učitele dlouholeté zkušenosti psychologa .
Mezi čtenářské chyby typické pro dyslexii nepatří záměny písmen podobných tvarem (např. d-p-b) vynechávání písmen a slabik ve slově záměny písmen označujících hlásky zvukově blízké chyby ve výslovnosti hlásek .
Kvantitativně-potenciální hledisko při posuzování rozumových předpokladů k výuce znamená, že si všímáme celkové úrovně rozumového nadání zjišťujeme, kolik učiva žák zvládne využijeme metod zkoumání EEG zjišťujeme možnosti zlepšení domácí přípravy žáka .
Mezi dvě hlavní metody individuální psychologie nepatří rozbor „náhodné“ vzpomínky z dětství analýza raných vzpomínek analýza nevědomých chybných výkonů analýza sourozenecké konstelace.
Mezi 4 úrovně zkoumání dyslexie podle Zdeňka Matějčka nepatří úroveň: individuální, kdy u jedince zjišťujeme efekt různých metod prvopočátečního čtení jevová (fenomenální), kdy si všímáme čtení zejména z hlediska rychlosti čtení, počtu a typu chyb a čtenářských návyků psychologická, kdy provádíme diferenciální diagnózu možných příčin selhávání ve čtení neuropsychologická, kdy k vysvětlení obtíží užíváme pojmů z neuropsychologie .
Autorem historicky první teorie dyslexie byl A. Galaburda Z. Matějček S. Orton V.H. Gaddes.
Podle Elisabeth Kübler-Rossové fáze prožívání rodičů dítěte nesplňujícího jejich očekávání nemůže pozorovat laický terapeut nebo učitel následují v libovolném pořadí, vždy jsou však zřejmé vždy začínají fází šoku vždy následují v pořadí, které popsala.
Podle Zdeňka Matějčka cytoarchitektonické analýzy mozků dobře diagnostikovaných dyslektiků ve speciální laboratoři prováděli J. Langmeier a Z. Matějček N. Geschwind a A. Galaburda. Z. Matějček a M. Vágnerová Z. Matějček a Z. Žlab.
Podle Matějčka dosáhne průměrný žák sociálně únosné úrovně čtení v české škole v průběhu docházky do 3. třídy v průběhu docházky do 9. třídy na konci 1. ročníku školní docházky v průběhu docházky do 6. třídy .
Engram je výraz pro grafické vyjádření školního prospěchu žáka (O.Balšíková) grafické znázornění pojmů, myšlenek a vztahů (M. Budíková) obtisk, záznam tištěného slova v obou mozkových hemisférách (S.T. Orton) typický vztah mezi dítětem a matkou v 1. roce života (P. Pöthe) .
Mezi známé stupnice hrubého skóre nepatří počet chyb v diktátech čas potřebný k řešení úkolu stupnice IQ počet správně vyřešených úkolů ve výkonové zkoušce .
Náprava dysortografie je snazší s využitím počítače obvykle obtížnější než náprava dyslexie efektivnější s využitím metody dvojího čtení efektivnější v předškolním věku než u žáků základní školy.
Mezi čtenářské chyby typické pro dyslexii nepatří vynechávání písmen a slabik ve slově chyby ve výslovnosti hlásek záměny písmen podobných tvarem (např. d-p-b) záměny písmen označujících hlásky zvukově blízké .
Dysortografické diktáty pro žáky základní školy najdeme na webové stránce přednášejícího Jiřího Dana ve studijním textu Náprava čtení a psaní v monografii Škola a zdrví pro 21. století v publikaci Josefa Trny Diktáty pro každý den .
Škrtání písmen, slabik a slov v sešitech nacházíme u mnoha dětí, zejména však u dětí psychicky deprivovaných sociálně znevýhodněných s dysortografií neurotických.
Lateralita je převaha jedné mozkové hemisféry nad druhou těsnost vztahu mezi dvěma proměnnými vyjádření pro jeden ze symptomů ADHD funkční převaha jednoho párového orgánu nad druhým .
Dysortografie je nejčastější příznak u syndromu ADHD porucha grafické stránky písma porucha pravopisu porucha rychlosti čtení .
Organicita je chyba typická pro dyslexii postup při racionální psychoterapii (M.Plzák) výraz pro poškození mozku a CNS výraz pro dění ve třídě s autoritativním řízením (E.Echle).
Mezi symptomy typické pro lehkou mozkovou dysfunkci nepatří změny nálad a vnímavosti školsky významné nedostatky ve struktuře nadání neschopnost vyčlenit figuru z pozadí snížení celkové úrovně rozumového nadání .
Náprava dysgrafie na 1. stupni základní školy se běžně provádí užívá podobné metody jako náprava čtení je popsána v knize Škola a zdraví pro 21.století je snazší s využitím metody chyby .
K výhodám užití stupnice percentilové patří snadný výpočet i bez užití kalkulátoru umožňuje srovnání se stupnicí Kelvinovou umožňuje komunikaci mezi odborníky bez ovlivnění skupinami stěžovatelů umožňuje porovnání výkonu jedince s ostatními členy skupiny .
Bzučák nebo baterku využijeme efektivně u dyslektických obtíži při chybování v záměně tvrdých a měkkých slabik v délce slabik ve znalosti písmen v rychlosti čtení .
Neuróza je výraz pro jeden z typů nesebepodrývajícího chování funkční, časově ohraničenou poruchu následky vývoje v krajně nepříznivých vývojových podmínkách vrozenou poruchu myšlení .
Pojem lehká mozková dysfunkce dle Matějčka je účelné užívat, protože je to pojem zobecňující je mnohoznačný, protože neznáme jeho etiopatogenezu je zastaralý není vhodné užívat, protože je nadužíván a zneužíván .
Čtenářský věk vyjadřuje rychlost hlasitého čtení je věk, ve kterém většina dětí čte s porozuměním je věk žáka, kdy dosáhne sociálně únosné úrovně čtení je věk, ve kterém jsou žáci v určité zemi vzděláváni v prvopočátečním čtení.
Dyskalkulie je většinou rozpoznána ve 2. ročníku při počítání v oboru čísel do 10 v 1. ročníku při počítání v oboru čísel do 20 před zahájením školní docházky rozborem rodinné anamnézy.
Psychologický konstrukt «individuální nevědomí» neužíval ve svém díle Ivan P. Pavlov Sigmund Freud Alfred Adler Carl Gustav Jung.
Mezi 5 znaků organicity v kresbě lidské postavy podle dr. L. Švancarové nepatří dvojitá linie nenavazující linie malý počet typických znaků roztřesená linie.
Psychická deprivace je následek vývoje v krajně nepříznivých podmínkách následek rozpadu osobnosti starší výraz pro prožívání rodičů po sdělení nepříznivé školní prognózy dítěte následek traumatizující události na začátku školní docházky.
Školní prognózu žáka je možno nejpřesněji stanovit na základě znalosti modelů determinant školního výkonu dlouholeté zkušenosti psychologa vyjádření rodičů žáka dlouholeté zkušenosti učitele .
Mezi 4 úrovně zkoumání dyslexie podle Zdeňka Matějčka nepatří úroveň: individuální, kdy u jedince zjišťujeme efekt různých metod prvopočátečního čtení jevová (fenomenální), kdy si všímáme čtení zejména z hlediska rychlosti čtení, počtu a typu chyb a čtenářských návyků psychologická, kdy provádíme diferenciální diagnózu možných příčin selhávání ve čtení neuropsychologická, kdy k vysvětlení obtíží užíváme pojmů z neuropsychologie .
David Wechsler je znám především jako autor prvního dotazníku pro adolescenty příruček pro nápravu dyslexie testů inteligence vývojových škál .
Mezi osobnostní mimointelektové faktory ovlivňující školní výkon nepatří nezpevněné pracovní a pozornostní návyky dyslexie kritické vývojové fáze ve vývoji žáka predelinkventní osobnostní vývoj žáka .
Bradypsychismus znamená konstitučně podmíněné opoždění vývoje volní složky osobnosti zpomalené myšlení nebo jeho útlum jeden z neurotických příznaků žáků 2. stupně zrychlení psychického tempa.
Nejčastější příčinou učitelem rozpoznané a označené nesoustředěnosti žáka nesoulad mezi výkladem učitelem a poznávacím zaměřením žáka primární vývojové zvláštnosti na podkladě organického poškození somatická onemocnění různého druhu jsou konstitučně podmíněné osobnostní zvláštnosti na podkladě psychického infantilismu.
specifika poradenství s dětmi jsou: pracujeme pouze s dítětem pracujeme pouze s dítětem či se školním kolektivem nepracujeme jen s dítětem,ale i nejbližší rodinou a soc.skupinami kam je dítě začleněno.
Mezi diagnostická kritéria poruchy chování patří: agrese k lidem a zvířatům. nepoctivost, krádeže mentální retardace a porušování pravidel tiková porucha a destrukce majetku.
Děti s lehkou mentální retardací: si osvojí řeč omezeně a v osobní péči jsou částečně závislí na pečovatelích si osvojí řeč a jsou nezávislí v osobní péči a praktických dovednostech si neosvojí řeč a jsou závislí na permanentní péči druhých.
Cílem krizové intervence ve školním prostředí je: ochrana dítěte a zajištění jeho bezpečí vyšetření dítěte a posouzení věrohodnosti jeho výpovědí prokázat samostatný fakt týrání.
CAN syndrom u dětí nezahrnuje motivaci trestem zneužívání týrání.
Krizová intervence si neklade za cíl: stabilizovat dítě vrátit dítěti jeho psych. pohodu zajistit dítěti bezpečí detailně diagnostikovat osobnost dítěte.
Mezi hlavní znaky dětí se syndromem ADHD patří: IQ menší než 60 výchovné problémy, enuréza hyperaktivita, porucha pozornosti, impulzivita.
O mentální anorexii u adolescentů mluvíme pokud dojde k úbytku váhy oproti normální hmotnosti min.: 5% 30% 15%.
výsledky pedagogicko-psychologického vyšetření směřujeme: k pedagogickým pracovníkům k dítěti a jeho rodičů, sociálním pracovníkům, učitelům k dítěti a jeho rodičům.
Co je to dysortografie specifická porucha psaní specifická porucha pravopisu specifická porucha psaní a čtení.
lehká mentální retardace je diagnostikována u dětí jejichž IQ se pohybuje v rozmezí: 40-59 70-89 50-69.
příznaky Aspergerova syndromu jsou: nerozvinutá expresivní složka řeči, opakující se rituály, echolálie nerušení sociální interakce, zvláštnosti v řeči a jazyku, motorická neobratnost, opakující se rituály těžká mentální retardace, mutismus, pohybové stereotypie.
sekundární viktimizace je termín používaný pro: druhotné poškození dítěte při nadbytečném vyšetřování experty druhotné poškození dítěte trestáním učitele druhotné poškození dítěte po šikaně ve škole nebo v domácím prostředí.
Report abuse Consent Terms of use