Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ON03

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
03

Description:
dojwdwd

Author:
ikjikhoh
(Other tests from this author)

Creation Date:
17/03/2024

Category:
Others

Number of questions: 56
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
Co tvoří velofaryngeální uzávěr: všechny struktury patra, hltanu a bezprostředního okolí tvrdé patro nosohltan .
Co tvoří velofaryngeální uzávěr: měkké patro zadní část hltanu zadní část hltanu tvrdé patro.
Při pozitivní A-I Gutzmannově zkoušce je huhňavost: otevřená uzavřené.
co je to RCHJ : refluxní choroba jícnu Gastroezofageální reflux Extraezofageální refluxní choroba.
Velofaringealni insuficience : se zmirni odstranenim nosni mande je zpusobena nosnimi polypy zapricinuje poruchu polykani .
Kdy se vyskytuje otevrena huhnavost: Patrohltanový uzávěr nestačí k zabránění úniku vzduchu do rezonančních dutin vrozené (rozštěpy trvrdého a měkkého patra, submukéoní rozštěpy patra, vrozené zkr. měkké patro) Získané: ( centrální obrny, periférní obrny po infekčních onem., obrny měkkého patra po CPm, operacích a nádorech).
Kdy se provádí rehabilitace artikulace u rozštěpů: po operaci před i po operaci před operací.
Adenotomie se při palatolalii indikuje: Je to individuální záležitost Vždy.
Czermakova zkouška huhňavosti: zkouška s olivkami Zkouška se zrcátky.
Otofon se užívá k: Sledování šelestů, nosní rezonance i u souhlásek K vyšetření sluchu.
Schlessingerova zkouška: Provádí se ve stoje a v lehu Provádí se vsedě a ve stoje Provádí se v lehu a vsedě.
Schlessingerova zkouška: Rozlišuje funkční a organickou příčinu zavřené huhňavosti Rozlišuje funkční a organickou příčinu smíšené huhňavosti Rozlišuje funkční a organickou příčinu otevřené huhňavosti .
U rozštěpů je nutná spolupráce: Logoped + psychiatr + ortoped Logoped + foniatr + psycholog Logoped + plastický chirurg + psychiatr.
Poruchy zvuku řeči – terapeutické postupy : pasivní x aktivní pasivní.
Kdy se dříve dělala reedukace: (nejsem si jista) operace rtu se dělala na 6. měsíci věku, dnes již v porodnici operace byla prováděna až mezi 5.-6. rokem (za dob Sováka??) .
zakladatel plastické chirurgie u nás : František Burian Miloš Sovák.
Co je to cheiloplastika: plastická operace nosu plastická operace rtů plasická operace tváře.
Co je to rhinoplastika: plastika nosu plastika rtu plastika zevního ucha.
Kdy nejdříve lze provést primární korekční operaci rtu? V 1. týdnu po narození, neonatálně - po narození nebo do 1. měsíce) Po půl roce od narození.
Kdo je nejdůležirějším členem týmu v péči o děti s rozštěpem? foniatr logoped foniatr + logoped.
Samohlásková řeč se objevuje u: koktavosti afazie palatolalie.
Gutzmanova zkouška - když je pozitivní, jaký druh rhinolalie: otevřená uzavřená.
Co je to PALATOLALIE: porucha výslovnosti při špatném VFU – nejtěžší formou je samohlásková řeč = neschopnost tvořit konsonanty, např. kvůli rozštěpu MP, kde nevzniká přetlak a vzduch uniká nosem porucha hlasu při špatném VFU hlasová porucha; nejedná se jen o hyperrhinofonii (↑ nazalita), ale i o rezonanční změny hlasu. Změna podmínek artikulace způsobují přemáhání hrtanu 🡪 hyperkinetická dysfonie .
Co je to - PALATOFONIE porucha výslovnosti při špatném VFU – nejtěžší formou je samohlásková řeč = neschopnost tvořit konsonanty, např. kvůli rozštěpu MP, kde nevzniká přetlak a vzduch uniká nosem porucha hlasu při špatném VFU hlasová porucha; nejedná se jen o hyperrhinofonii (↑ nazalita), ale i o rezonanční změny hlasu. Změna podmínek artikulace způsobují přemáhání hrtanu 🡪 hyperkinetická dysfonie .
Co je to - PALATOFONIE: porucha výslovnosti při špatném VFU – nejtěžší formou je samohlásková řeč = neschopnost tvořit konsonanty, např. kvůli rozštěpu MP, kde nevzniká přetlak a vzduch uniká nosem porucha hlasu při špatném VFU hlasová porucha; nejedná se jen o hyperrhinofonii (↑ nazalita), ale i o rezonanční změny hlasu. Změna podmínek artikulace způsobují přemáhání hrtanu 🡪 hyperkinetická dysfonie .
Pasivní cvičení VFI : foukací a sací hry, dechová cvičení, zívání, polykání; napodobování přírodních zvuků; artikulační cv.: o hlásky se nacvičují výrazně a energeticky s přidržením nosního chřípí o oralitu posilujeme na úkor nazality o nacvičujeme rozdíl mezi orálami a nazálami (kontrastní cv.) o využíváme zásady rytmizace o využíváme hmatovou i sluchovou kontrolu mechanické napínání vesla: vyvolávaný dávivý reflex slouží k posílení svalstva patrohltanového závěru; digitální masáže vela s fonací.
Aktivní cvičení u VFI: foukací a sací hry, dechová cvičení, zívání, polykání; napodobování přírodních zvuků; artikulační cv.: o hlásky se nacvičují výrazně a energeticky s přidržením nosního chřípí o oralitu posilujeme na úkor nazality o nacvičujeme rozdíl mezi orálami a nazálami (kontrastní cv.) o využíváme zásady rytmizace o využíváme hmatovou i sluchovou kontrolu mechanické napínání vesla: vyvolávaný dávivý reflex slouží k posílení svalstva patrohltanového závěru; digitální masáže vela s fonací .
Rhinolalia mixta příčiny: současný výskyt překážky v přední části nosu a nedostatečný uzávěr současný výskyt přepážky v zadní části nosohltanu a organicky podmíněná velofaryngeální insuficience zúžení nosních průduchů s organicky podmíněnou velofaryngeální insuficiencí kombinace přepážky v nosohltanu a funkční poruchy uzávěru.
co je rhinofonie : lékařský pojem, charakterizuje oblast narušení tj. zvuk řeči huhňavost.
Velofaringealni insuficience : se zmirni odstranenim nosni mande je zpusobena nosnimi polypy zapricinuje poruchu polykani .
Rinolalie mixta příčiny : Překážka v nose + VFI nefunkční Překážka v zadní části nosu + zvětšené krční mandle Překážka v části nosu + něco s patrem Nefunkční VFI + rozštěp .
Příčiny rhinolalia clausa : Rýmy následek orgánových změn.
Příčiny otevřené huhňavosti : VFI rozštěp.
Pasivní cvičení VFI : Masáže vela Dávivý reflex Foukací hry Polykání slin .
submukózní rozštěp: podslizniční rozštěp patra, měkké patro zkrácené, trojúhelníková vpadlina (+otevřená huhňavost, čípek je rozštěpen nebo je rozštěp naznačen, ploténky při zadním okraji tvrdého patra ve střední čáře ze stran nesrůstají - jejich rozštěp je překryt sliznicí, samohlásková řeč, v kojeneckém věku časté ušní infekty nejasného původu a nazální regurgitace) oboustranný rozštěp.
Rhinoohonia APERTA : zavřená huhňavost, Příčiny: organické: deformace obličeje, vybočená nosní přepážka, vrozené úzké nosní průchody, akutní či chronická rýma, hyperplazie až degenerace nosní sliznice, nádory, cysty, polypy, hypertrofie adenoidní vegetace, hypertrofie tonsil, mohutný Passavantův val, deformace nosní přepážky po úrazech nosu, funkční: poruchy svalstva MP způsobující zvýšenou činnost a sílu VFU otevřená huhňavost, Příčiny: rozštěpy MP,TP, centrální a periferní obrny, zkrácené patro, návyk, nesprávný mluvní vzor, mentální postižení, sluchové postižení (funkční příčiny: neslyšící a nedoslýchaví, návyk po adenotomii/tonsilektomii, hysterie a neurózy, snížená činnost svalstva VFU u lidí dlouhodobě nemocných a oslabených, organické příčiny:submukózní rozštěp, vrozeně zkrácené MP, nedostatečný vývoj a patologická činnost svalstva MP, neurologická onemocnění, obrny MP po CMP, operacích, nádorových onemocněních, změny anatomických poměrů).
Rhinophonia CLAUSA : - otevřená huhňavost, Příčiny: rozštěpy MP,TP, centrální a periferní obrny, zkrácené patro, návyk, nesprávný mluvní vzor, mentální postižení, sluchové postižení (funkční příčiny: neslyšící a nedoslýchaví, návyk po adenotomii/tonsilektomii, hysterie a neurózy, snížená činnost svalstva VFU u lidí dlouhodobě nemocných a oslabených, organické příčiny:submukózní rozštěp, vrozeně zkrácené MP, nedostatečný vývoj a patologická činnost svalstva MP, neurologická onemocnění, obrny MP po CMP, operacích, nádorových onemocněních, změny anatomických poměrů). zavřená huhňavost, Příčiny: organické: deformace obličeje, vybočená nosní přepážka, vrozené úzké nosní průchody, akutní či chronická rýma, hyperplazie až degenerace nosní sliznice, nádory, cysty, polypy, hypertrofie adenoidní vegetace, hypertrofie tonsil, mohutný Passavantův val, deformace nosní přepážky po úrazech nosu, funkční: poruchy svalstva MP způsobující zvýšenou činnost a sílu VFU.
Snížený intraorální tlak příčiny: NEVím!! VFI submukózní rozštěp krční mandle nosní mandle.
Schlessingerova zkouška slouží k: odlišení orgánové a funkční příčiny OTEVŘENÉ huhňavosti - provádí se ve stoje a vleže, organická porucha = hypernazalita se nemění ve stoje ani vleže, funkční porucha = zhoršení hypernazality ve stoje odlišení orgánové a funkční příčiny UZAVŘENÉ huhňavosti - provádí se ve stoje a vleže, organická porucha = hypernazalita se nemění ve stoje ani vleže, funkční porucha = zhoršení hypernazality ve stoje.
Gutzmannova AI zkouška je pozitivní: u uzavřené huhňavosti, kdy je slyšet rozdíl u I, při zavřené huhňavosti není slyšet rozdíl u otevřené huhňavosti, kdy je slyšet rozdíl u I, při zavřené huhňavosti není slyšet rozdíl.
Syndrom Sedláčkové - příznaky: vrozeně zkrácené patro s malou schopností elevace (dvojí inervace vela) hypomimie - narušená inervace n. VII. atrofie obličejových svalů hraniční intelekt srdeční vady obličejové změny poruchy sluchu, šikmé postavení víček.
Palatolalie: porucha artikulace hypertrofie mandlí způsobena poruchou VFU.
Nazometrie: nazometr měří akustickou energii - poměr orální a nazální akustické energie nazometr měří akustickou energii - měří pouze nazální akustickou energii.
Palatofonie: narušení hlasu - snížená síla hlasu, zvýšený expirační tlak jímž se musí působit proti zvýšenému napětí hlasivek - tlačený hlas, monotónní hlas, variabilita hlasu je snížená, častěji vysoká poloha hlasu tzv. mečivý hlas, snížený frekvenční a dynamický rozsah hlasu, ve snaze zvýšit hlasitost se zvýrazní hypernazalita huhnavost.
Vyšetřovací zkoušky u funkční hyperrhinofonie: - Schlessingerova zkouška x.
VYšetřovací zkoušky rinolalie : Gutzman zkouška otofonem zkouška nafouknutí tváří Nadoleczného zkouška otáčení hlavy Czermak Schlessinger.
Schless. Zkouska – vice na vyber, co odhalí: Je možné určit orgánové i funkční příčiny rhinolalie aperta, provádí se vleže i vestoje, když je hypernazalita nezměněná indikuje to na orgánovou příčinu, v případě zhoršené hypernazality se jedná o funkční příčinu. jj.
Rhinofonia clausa je zapříčiněna: nosní mandlí krční mandlí rýmou rozštěpem.
Rhinofonia aperta je zapříčiněna: u poruch sluchu krční mandlí nosní mandlí rozštěpem .
Kdy se vyskytuje otevrena huhnavost : nosni mandle ryma velofaryngealni insuficience.
Rhinolalia aperta : otevřená huhňavost zavřená huhňavost.
Rhinolalia mixta příčiny: překážka v přední části nosu+nefunkční vfi nefunkční vfi+rozštěp.
submukózní rozštěp, co není srostlé : ploténky při zadním okraji tvrdého patra ve střední čáře ploténky při předním okraji tvrdého patra ve střední čáře.
U rozštěpů se v 90% vyskytuje: problémy se středouším ano ne.
Pro zlepšení VFU zahrnujeme do terapie: foukací hry dechová cvičení zapojení ortodontických trainerů posturální cvičení.
Rinonalia mixta – příčiny? Překážka v přední části nosu + nefunkční VFI Nefunkční VFI + rozštěp.
Report abuse Consent Terms of use