Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ONSAD

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
SAD

Description:
Teoretické otázky

Author:
Veronika Gecová
(Other tests from this author)

Creation Date:
05/01/2013

Category:
Science

Number of questions: 86
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
Spoj operace s typy proměnných: nominální ordinální kardinální.
Jak zní nulová hypotéza pro chikvadrát, t-test a f-test: T- test F- test Chíkvadrát.
Co znamenají reziduály v kontingenční tabulce a co v lineární regresi? kontingenční tabulka lineární regrese.
Jak bys definoval očekávanou četnost: pozorovaná hodnota v políčcích tabulky četnosti, které by se v tabulce objevily, kdyby platila nulová hypotéza.
Co je kladná hodnota rezidua: skutečná hodnota je vyšší, než hodnota vypočtená skutečná hodnota je nižší než hodnota vypočtená ani jedno z nich.
Kdy má smysl použít statistickou inferenci: výběrový soubor musí být dobrým reprezentantem populace když bereme v úvahu celou populaci výběrový soubor musí být vybrán náhodně výběrový soubor nesmí být vybrán náhodně míra uskutečněných rozhovorů musí být vyšší než 85% míra uskutečněných rozhovorů musí být nejméně 95%.
Co je falešná korelace: vychází poměrně vysoká, když se zavede třetí proměnná, tak se zásadně sníží vychází poměrně nízká, když se zavede třetí proměnná, tak se zásadně zvýší.
Jakými třemi procedurami se dají zjistit falešné korelace:.
Jaké jsou předpoklady, které musí splňovat proměnné, které vstupují do faktorové analýzy: proměnné pro FA by měly být přinejmenším ordinálního chrakteru proměnné pro FA by měly být kardinálního chrakteru delší stupnice, které by neměly být mezi sebou příčině vztaženy delší stupnice, které by měly být mezi sebou příčině vztaženy stupnice by měly mezi sebou korelovat alespoň hodnotou 0,3 stupnice by neměly mezi sebou korelovat větší hodnotou než 0,8.
U jakých proměnných se nedá měřit směr vztahu (malým):.
Na co se dělí statistika: získávání dat analýzu dat statistické usuzování statistické hypotézy popis dat korelaci dat.
Co je to parametr: neznámá vlastnost základního souboru, kterou můžeme s jistou pravděpodobností odhadovat z výběrové statistiky známá vlastnost výběrového souboru, kterou můžeme s jistou pravděpodobností určit ze statistiky celkové populace.
Co neplatí pro nulovou hypotézu: specifický model statistické hypotézy předpokládá stav neexistence rozdílu či stav shody předpokládá stav existence rozdílu můžemeji buď vyvrátit nebo podržet je negací vědecké hypotézy, o níž se domníváme, že je pravdivá je negací vědecké hypotézy, o níž se domníváme, že není pravdivá výskyt nějakého parametru je nulový.
Parciální koeficient, spoj: hodnota korelačního koeficientu a parciálního koeficientu zhruba stejná parciální koeficient výrazně nižší než korelační.
Co platí o variabilitě? určuje ji rozptyl, směrodatná odchylka a variance dle jejích hodnot zjistíme, jestli je soubor homogenní nebo hetorogenní jiným slovem variance dle jejích hodnot nelze určit homogenitu či heterogenitu souboru.
Medián, průměr, spoj: Medián průměr.
Co jsou párová data? opakované měření na jedné skupině opakované měření několika skupin zároveň.
Vyber výroky, které charakterizují regresní analýzu: jednoduchá lineární regrese, zkoumá vztah mezi dvěma proměnnými složitá regrese, která zkoumá vztah více než dvou proměnných stejně jako korelace dokáže popsat těsnost mezi dvěma proměnnými těsnost proměnných není předmětem jejího zkoumání dokáže říct, jak velký vliv má nezávisle proměnná X na proměnnou závislou Y dokáže z hodnot nezávisle proměnné predikovat hodnoty závisle proměnné.
Vyber platící tvrzení: aritmetrický průměr je ovlivněn vysokou variabilitou vysoká variabilita nemá na používání aritmetrického průměru vliv.
Vyber tvrzení platící o měření korelací mezi proměnnými: používáme koeficienty pro proměnnou, která je v hierarchii níže používáme koeficienty pro proměnnou, která se v hierarchii nachází výše výjimku tvoří proměnné dichotomické- pokud měříme jejich asociaci s jinou proměnnou, můžeme použít koeficient druhé proměnné když měřímě proměnné nominální-ordinální, tak pro test musíme použít koeficienty pro nominální proměnné když měřímě proměnné nominální-ordinální, tak pro test musíme použít koeficienty pro ordinální proměnné.
Zaškrtni tvrzení, která platí o t-testu: jeho nulová hypotéza říká, že průměry proměných se od sebe neodlišují jeho nulová hypotéza říká, že průměry proměných se od sebe odlišují jestli vyjde statisticky významný, potvrzuje to fakt, že se průměry ve výběrovém souboru odlišují jestli vyjde statisticky významný, potvrzuje to fakt, že se průměry ve výběrovém souboru neodlišují.
K čemu neslouží One-Sample T-test: porovnání statistiky a parametru zda se námi vypočítaný průměr výběrového souboru shoduje s nějakým standardem (např. věk populace) slouží k testování jednodušších hypotéz.
Uvedená procedura vytváří z variant nominální či ordinální proměnné obecnější kategorie:.
Která(é) procedura(y) neprovádí transformaci proměnných: recode compute rank cases count categorize variables analyze.
Rozložení spojitých proměnných, vyber výrok(y), které neplatí: doporučuje se, aby údaje o středních hodnotách byly doprovázeny údaji o variabilitě (rozptyl kolem průměru) průměr hodnot kardinální proměnné vždy dobře vystihuje rozložení dané proměnné mezi míry variability pro kardinální proměnné se řadí rozptyl, směrodatná odchylka a variační koeficient.
Použití chi-kvadrátu má své(svou) nevýhody (nevýhodu), zašktni je: nedokáže změřit sílu vztahu nehodí se pro vztah mezi dvěma ordinálními či kardinálními znaky nehodí se pro vztah mezi dvěma nominálními znaky neměl by se používat pro tabulky velikosti 2krát 2 měl by se používat pouze pro tabulky 2krát 2 je nespolehlivý, když nejsou splěny jeho předpoklady.
Co neplatí o one way analýze: jinak se jí říká analýza anova jinak se jí říká t-test testuje nulovou hypotézu, že průměry více skupin případů se neliší testuje nulovou hypotézu, že se průměry více skupin případů ostře liší je založená na zkoumání rozdílů hodnot jednak uvnitř jednotlivých skupin a jednak mezi skupinami je založená na zkoumání rozdílů hodnot pouze mezi skupinami je to jednofaktorová analýza- zkoumá, jak se liší hodnoty závisle proměnné u kategorií jedné nezávisle proměnné (faktoru).
Korelační a regresní analýza, spoj: Korelační analýza Regresní analýza.
Procenta, spoj: Platná procenta (valid percent) Kumulativní procenta (cumulative percent).
Kdy nemůžeme použít průměr: pouze tehdy, když jsou hodnoty proměnné přibližně symetricky rozloženy kolem jednoho vrcholu, je citlivý na odlehlé hodnoty používat, pokud je variační koeficient (odhad na míru homogenity či heterogenity v souboru) nižší než 50% používat, pokud je variační koeficient (odhad na míru homogenity či heterogenity v souboru) vyšší než 50% jsou-li data heterogenní, pak je lepší dát přednost mediánu jsou-li data homogenní.
Nulová hypotéza u crosstabs, zaškrtni co neplatí: předpokládáme existenci vztahu mezi proměnnými mezi proměnnými nejsou žádné vztahy testuje chi kvadrát.
K čemu slouží koeficienty korelace zjištění síly (těsnosti) vztahu zjištění směru vztahu zjištění linearity vztahu výpočet reziduí výpočet chí kvadrátu.
Kterou(ré) funkce nebízí lineární regrese: umí říct, jak velký vliv má nezávisle proměnná X na závisle proměnnou Y umí říct, jakou konkrétní hodnotu bude mít závisle proměnná Y, když známe hodnotu nezávisle proměnné X.
Jakou nulovou hypotézu testujeme primárně v analýze rozptylu (one-way analýze)? Testujeme hypotézu, že mezi rozptyly jednotlivých průměrů není žádný rozdíl Testujeme hypotézu, že jsou mezi rozptyly jednotlivých průměrů rozdíly a jak velké tyto rozdíly jsou.
V políčku kontingenční tabulky se objevuje při platnosti nulové hypotézy nezávislosti, vepiš:.
K výpočtu jakých veličin jsou očekávané četnosti používány: k výpočtu reziduí k výpočtu chí kvadrátu.
Jak se říká hodnotě, která určuje směr regresní přímky:.
Spoj: statistický test významnosti dvoustranný statistický test významnosti jednostranný statistický test významnosti.
Jak se říká druhé mocnině korelačního koeficientu:.
Jak se značí Pearsonův koeficient získaný ze stemu:.
Vepiš hraniční hodnotu, která soubor dělí na desetiny. U spojitých dat obsahuje medián.
Vepiš rozložení, které není ploché, jedná se o šikmost:.
Vepiš proceduru, která se používá k logaritmování, násobení, dělení, sumačnímu indexu a sčítání:.
Vyber možnost, jak se vypočítá z-score: vybraný případ - průměr/ směrodatná odchylka průměr - vybraný případ/ směrodatná odchylka směrodatná odchylka - průměr/ vybraný případ.
Hranici chudoby můžeme stanovit na 50% z mediánu průměrného výdělku. Kolik tedy vydělávají lidé spadající mezi "chudé", proč používáme medián a ne aritmetrický průměr? Zaškrtni platící: lidé považovaní za chudé vydělávají 1/4 průměrného výdělku lidé považovaní za chudé vydělávají 1/2 průměrného výdělku medián není ovlivněn hodnotami, které se nápadně vymykají a průměr zvedají, tzv. outliers medián je ovlivněn hodnotami, které se nápadně vymykají a průměr zvedají, tzv. outliers.
Koeficient determinace, zaškrtni platící: je to druhá mocnina korelačního koeficientu *100 je to třetí mocniny korelačního koeficientu *1000 vyjde-li něco nižšího než je korelační koeficient, nemáme radost z prokázané kauzality vyjde-li něco vyššího než je korelační koeficient, nemáme radost z prokázané kauzality daná proměnná vysvětluje vztah jenom určitým podílem.
Crosstabs, zaškrtni neplatící: slouží k porovnávání jevu ve dvou různých skupinách slouží k porovnávání jevu v jedné skupině jev je šetřen v každé skupině jinými proměnnými a jiným počtem proměnných jev je šetřen stejnými proměnnými a stejným počtem proměnných potřebujeme relativní četnosti potřebujeme absolutní četnosti pokud je nezávislá proměnná v řádku, užijeme řádková, pokud ve sloupci sloupcová a pokud vztah závislosti nevíme tak celková procenta.
Vepiš pojem, který převádí původní proměnné, které jsou v různých jednotkách do jednotné metriky:.
Jak se říká rozdílu mezi skutečnou hodnotou Y a predikovanou hodnotou Y:.
Co je Cohenovo d?.
Spoj: bodový odhad intervalový odhad.
Spoj: sociologická hypotéza statistická hypotéza.
Parametrické testy, vyber podmínky(ku), které(á) neplatí: normální rozložení nezávislost závislost homogenita rozptylu heterogenita rozptylu intervalová data normální rozložení není nutné, pokud je soubor dostatečně velký a platí limitní věda.
Nulová hypotéza, zaškrtni platící: zamítáme, když jsou hodnoty testovacího kritéria signifikantní, tzn. že tam je malá pravděpodobnost, že se ve vzorku objeví nikdy ji nemůžeme přijmou, pouze vyvrátit nebo podržet lze ji přijmout v každém případě předpokládá stav existence rozdílu či stav shody nemůže předpokládat stav rozdílu nebo shody kritická hodnota je 0,05, pokud je signifikance menší než 0,05, hypotézu zamítáme kritická hodnota je 0,5, pokud je signifikance menší než 0,5, hypotézu zamítáme můžeme říct, že nalezený rozdíl ve výběrovém souboru můžeme nalézt i v souboru základním nelze říct, že nalezený rozdíl ve výběrovém souboru můžeme nalézt i v souboru základním Chí kvadrátem ji testujeme.
Spoj: směrodatná odchylka směrodatná chyba.
Spoj: t-test jednovýchodná analýza rozptylu (analýza anova).
Spoj: koeficienty asociace koeficienty korelace.
Jak se jinak říká technice rozpracování, neboli způsobu, jak odhalit vliv třetí proměnné:.
Jak se říká zobecňování výsledků naší studie, která byla provedena na výběrovém vzorku:.
Statistická inference, zaškrtni platící: smysl má pokud výběr vzorku proběhl náhodným a pravděpodobnostním způsobem smysl má pokud výběr vzorku proběhl nenáhodným a nepravděpodobnostním způsobem smysl má, pokud byl výběr vzorku nezávislý jestli-že byl výběr vzorku nezávislý, nemá statistická inference smysl.
Zobecňování neboli statistická inference má dvojí formu, spoj: odhadování hypotéz testování hypotéz.
V jakém oboru úvah se pohybujeme, pracujeme-li se statistickou významností hledáme, zda se námi objevený jev vyskytuje i v základním souboru, nemusí však zákonitě znamenat významnost věcnou, meritorní hledáme, zda se námi objevený jev vyskytuje ve výběrovém souboru.
Výběrová chyba, zaškrtni platící: je produktem operací s výběrovým souborem je produktem operací se souborem celkové populace její velikost může být ovlivněna velikostí souboru nebo heterogenitou populace v parametru, který se snažíme generalizovat na její velikost nemá vliv velikost souboru nebo heterogenita populace v parametru, který se snažíme generalizovat pokud je relativně homogenní, je výběrová chyba nižší, pokud je velmi heterogenní, velikost výběrové chyby se zvyšuje pokud je relativně heterogenní, je výběrová chyba nižší, pokud je velmi homogenní, velikost výběrové chyby se zvyšuje.
Vepiš pravděpodobnost překročení náhod. odchylky kritickou hodnotu (prav.překročení HO):.
Jaká je v sociologii hladina významnosti (vepiš číslicemi):.
Co neplatí o testech významnosti: umožňují odhadnout, jak je pravděpodobné, že výsledky nalezené ve výběrovém souboru jsou způsobeny výběrovou chybou například zjistíme poměrně silnou korelaci ve výběrovém souboru, byť v souboru základním vůbec neexistuje vypovídají také o asociacích mezi proměnnými.
Co neplatí o kontingenční tabulce či očekávaných četnostech v kontingenční tabulce: jde o třídění druhého stupně jde o třídění třetího stupně v jazyce SPSS se jedná o tzv. křížovou tabulaci (crosstabulation) expected count je četnost, která by se v políčku objevila, kdyby platila nulová hypotéza nezávislosti ecpected count je četnost, která by se v políčku objevila, pouze kdyby nulová hypotéza nezávislosti nebyla potvrzena.
Jak se říká zavedení třetí proměnné, tzv. třídění třetího stupně?.
Která(é) z těchto dvou výroků by se daly pokládat za nulové hypotézy: Rozložení příjmů ve výběrovém a základním souboru jsou shodné. Mezi vzděláním a výší příjmů není v základním souboru žádný vztah.
Co musíme udělat (co musíme vypočítat), abychom mohli zobecnit výsledek z našeho reprezentativního výzkumu, který říká, že 11% respondentů v našem výměrovém souboru preferuje "socialismus" před "kapitalismem": Zjistit, jaké procento respondentů preferuje socialismus před kapitalismem, zjistit hladinu signifikance (chi-square) a jeli tato hladina vysoká, můžeme naše výsledky zobecnit na celou populaci Zjistit, jaké procento respondentů preferuje socialismus před kapitalismem, zjistit hladinu signifikance (chi-square) a jeli tato hladina nízká, můžeme naše výsledky zobecnit na celou populaci Zjistit, jaké procento respondentů preferuje socialismus před kapitalismem, zjistit hladinu signifikance (chi-square) a jeli tato hladina stejná, můžeme naše výsledky zobecnit na celou populaci.
Jak se říká rozložení, která má podobu symetrické křivky kolem střední osy:.
Rozložení, kde je průměrná hodnota nejčastěšjší hodnotou, modusem, do 4sigma i mediánem:.
Jaká je pravděpodobnost, že případ daného rozložení leží v intervalu plus mínus 3 sigma kolem průměru: 99% 95% 1% 5% 85%.
Asociace dvou proměnných mají 4 charakteristiky, spoj je s jejich definicemi: Zda asociace existuje či nikoliv Jak je asociace silná (těsná) Jaký má asociace směr Jakou má povahu.
Vyber vhodný(é) krok(y) v použití faktorové analýzy: Musíme rozhodnout, zda-li jsou naše data pro faktorovou analýzu vůbec vhodná Musíme rozhodnout, s jakým počtem faktorů budeme pracovat Musíme vypočítat faktorové zátěže a jednotlivé faktory pojmenovat.
Faktorová (explorační) analýza, zaškrtni platící výroky: Faktorová analýza ve své explorační verzi neslouží k testování hypotéz ani k měření souvislostí mezi nezávisle a závisle proměnnou Faktorová analýza ve své explorační verzi slouží k testování hypotéz a k měření souvislostí mezi nezávisle a závisle proměnnou Jejím cílem je redukce dat- z mnoha položek vybere ty, které statisticky patří k sobě, vybere ty, z nich je možné vytvořit novou proměnnou Redukce dat- z mnoha položek vybere ty, které statisticky patří k sobě, vybere ty, z nich je možné vytvořit novou proměnnou- není cílem faktorové analýzy.
Statistické rozložení pomocí čísel, spoj: absolutní četnosti (frequency) relativní četnosti (percent) kumulativní relativní četnosti (cumulative percent).
Variační poměr, nominální rozptyl a normalizovaný nominální rozptyl, míry variability proměnných:.
Kategorie s největší četností, tedy kategorie, která obsahuje nejvíce případů je:.
Co je charakteristikou toho, kde K je počet kategorií ordinální proměnné:.
Jak se nazývá rozdíl mezi maximální a minimální hodnotou znaku:.
Jak se jinak řekne rozptyl:.
Rozptyl, směrodatná odchylka a variační koeficient jsou míry variability pro proměnné: nominální ordinální kardinální.
Co nepatří do tzv. "pětičíselného shrnutí": min max Me Q1 Q4 Q3 modus.
Nestejný rozptyl, pojmenuj:.
Stejný rozptyl, pojmenuj:.
Report abuse Consent Terms of use