Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ONM1

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
M1

Description:
Part One

Author:
Champ
(Other tests from this author)

Creation Date:
11/03/2024

Category:
Others

Number of questions: 20
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
Callie ( uploaded 22 days )
Ahoj, v otázke ,,Puzdro je dôležitým faktorom virulencie týchto baktérii" je ako správne označená aj Mycoplasma pneumoniae (má byť nesprávna)
Answer
Content:
Bakteriálne bunky sa líšia od eukaryotických jednoduchšou štruktúrou a organizáciou bunky tvorbou ATP na cytoplazmatickej membráne neprítomnosťou jadra a jadrovej membrány odlišným typom mitochondrií neprítomnosťou fimbrií polyploidným genómom odlišným typom ribozómov zložitejšou stavbou bičíkov odlišným spôsobom replikácie DNA neprítomnosťou lamelárnych systémov v cytoplazme.
Pre baktérie sú typické nasledujúce vlastnosti v bunkovej stene väčšiny baktérií sa nachádza peptidoglykán bakteriálne ribozómy sú vždy umiestnené voľne v cytoplazme štruktúry bunkovej steny baktérií sú rozpoznávané PRR receptormi hostiteľa všetky baktérie sú schopné tvoriť vlastné molekuly ATP všetky baktérie sú kultivovateľné na kultivačných médiách baktérie sú schopné prejsť do stavu perzistencie pre baktérie je výhodnejšia biofilmová forma rastu dýchací reťazec majú baktérie lokalizovaný na cytoplazmatickej membráne väčšina baktérií môže vytvárať spóry proteosyntéza baktérií prebieha ináč než v eukaryotickej bunke .
Cytoplazmatická membrána baktérií s výnimkou mykoplaziem a ureaplaziem neobsahuje cholesterol generuje sa na nej energia pre bičíky, transportné systémy a tvorbu ATP obsahuje efluxné systémy pre antibiotiká a iné toxické látky nie je spojená s ribozómami ani s bakteriálnym chromozómom jej základ tvorí fosfolipidová dvojvrstva podmieňuje tvar a osmotickú stabilitu bakteriálnej bunky antimikrobiálne liečivá ju nepoškodzujú pasívne cez ňu prechádzajú aj väčšie hydrofilné molekuly sú v nej ukotvené bičíky a fimbrie baktérií sú v nej ukotvené sekrečné systémy baktérií.
Bunková stena baktérií baktérie po jej strate vždy lyzujú rozhoduje o type farbiteľnosti podľa Grama poskytuje baktériám mechanickú a osmotickú stabilitu prekrýva a maskuje dôležité adhezíny baktérií obsahuje antigény využiteľné v mikrobiologickej diagnostike chýba pri rodoch Mycoplasma a Ureaplasma je cieľovou štruktúrou pre beta-laktámové a glykopeptidové ATB na jej lýze sa zúčastňujú proteolytické enzýmy fagocytov je pravidelne rezistentná voči lyzozýmu L-formy baktérií majú bunkovú stenu významne zhrubnutú.
Bunková stena grampozitívnych baktérií obsahuje/môže obsahovať hrubú vrstvu peptidoglykánu proteíny vonkajšej membrány kyselinu teichoovú puzdro cholesterol poríny proteínové adhezíny proteíny viažuce penicilín (PBP) vonkajšiu fosfolipidovú membránu s lipopolysacharidom mykolové kyseliny.
Bunková stena gramnegatívnych baktérií obsahuje lyzozým kovalentne viazanú penicilinázu arabinogalaktan kyselinu teichoovú lipopolysacharid proteíny vonkajšej membrány (OMP) tenšiu peptidoglykánovú vrstvu vyššie nenasýtené mastné kyseliny poríny periplazmatický priestor.
Vonkajšia membrána gramnegatívnych baktérií je tvorená asymetrickou lipidovou dvojvrstvou sú v nej včlenené molekuly lipopolysacharidu po jej rozpade sa uvoľní do prostredia veľké množstvo endotoxínu obsahuje proteíny vonkajšej membrány, exportné systémy a receptory sú do nej včlenené porínové proteíny regulujúce priechod veľkých molekúl je rezistentná voči lytickému komplexu komplementu je stabilná aj v prostredí chelátotvorných látok je odolná voči pôsobeniu nepolárnych rozpúšťadiel poškodzuje ju pôsobenie lyzozýmu je priepustná pre všetky antibiotiká.
Bunková stena acidorezistentných baktérií obsahuje peptidoglykán mykolové kyseliny arabinogalaktan lipoarabinomanan dimykolát trehalózy cholesterol lipopolysacharid kyselinu lipoteichoovú poríny.
Bunková stena acidorezistentných baktérií je zodpovedná za hydrofóbnosť povrchu acidorezistentných baktérií extrémnu citlivosť na kyseliny, zásady a alkoholy rezistenciu voči vysušeniu dobrú farbiteľnosť podľa Grama citlivosť mykobaktérií na izoniazid, etionamid a etambutol rezistenciu voči degradácii baktérií komplementom a lyzozýmom zvýšenú citlivosť na dezinfekčné prostriedky akútny priebeh tuberkulózy a mykobakterióz pomalý rast acidorezistentných baktérií tvorbu granulómov a chronický priebeh infekcie .
Bakteriálne puzdro je súčasťou bunkového povrchu všetkých baktérií chráni baktérie pred fagocytózou antigény puzdra sa môžu využiť pri rýchlej diagnostike meningitídy a sepsy je súčasťou viacerých subjednotkových vakcín tvorí ho vysoko hydratovaná sieťovitá štruktúra polysacharidu alebo proteínu je alternatívnym pomenovaním pre biofilmový matrix nie je pevne pripojené k bakteriálnemu povrchu môže byť kódované mobilnými genetickými elementmi štruktúry puzdra sú obvykle vysoko antigénne znižuje virulenciu baktérií.
Puzdro je dôležitým faktorom virulencie týchto baktérií Neisseria meningitidis Neisseria gonorrhoeae Borreliella burgdorferi Corynebacterium diphtheriae Yersinia pestis Vibrio cholerae O1 Bacillus anthracis Streptococcus pneumoniae Haemophilus influenzae Mycoplasma pneumoniae.
Označte rody baktérií, ktoré sú grampozitívne Lactobacillus Listeria Legionella Leptospira Staphylococcus Shigella Salmonella Streptococcus Streptobacillus Stenotrophomonas.
Označte rody baktérií, ktoré sú gramnegatívne Arcanobacterium Erysipelothrix Vibrio Enterococcus Campylobacter Faecalibacterium prausnitzii Helicobacter Klebsiella Moraxella Neisseria.
Označte rody baktérií s lipopolysacharidom, ktoré sa nefarbia podľa Grama Treponema, Borrelia a Leptospira Rickettsia, Orientia a Coxiella Mycoplasma a Ureaplasma Chlamydia Ehrlichia Tropheryma whipplei Atopobium Mycobacterium Peptoniphilus, Finegoldia a Schleiferella Bacteroides, Tanerella a Prevotella.
Označte rody G+ baktérií, ktoré tvoria vetviace sa vlákna Nocardia Actinomyces Actinomadura Actinobacillus Streptomyces Streptococcus Streptobacillus Gardnerella Bifidobacterium Fusobacterium .
Medzi výrazne acidorezistentné baktérie patria Enterococcus spp. Staphylococcus spp. Eubacterium spp. Lactobacillus spp. Mycobacterium spp. Mycobacteroides spp. Mycolicibacterium spp. Mycolicibacter spp Mycolicibacillus spp. Mycoplasma spp.
Medzi ohnuté a helikálne baktérie s externými bičíkmi patria Haemophilus Vibrio Elisabethkingia Bifidobacterium Campylobacter Arcobacter Helicobacter Wolinella Spirillum Francisella.
Medzi špirálovité baktérie s axiálnymi filamentmi patria Lactobacillus Leptospira Listeria Legionella Borrelia Brucella Treponema Tanerella Vibrio Porphyromonas.
Označte baktérie nekultivovateľné v kultivačných médiách Tropheryma whipplei Treponema pallidum Mycobacterium leprae Rickettsia spp. Chlamydia spp. Spirillum minus Mycoplasma spp. Mycobacterium avium Borrelia burgdorferi Leptospira spp. .
Medzi anaeróbne baktérie patria baktérie bez enzýmov rozkladajúcich reaktívne radikály kyslíka Clostridium tetani a Clostridium histolyticum Pseudomonas fluorescens a Neisseria meningitidis pôvodcovia botulizmu Bacteroides fragilis, Prevotella melaninogenica baktérie s kompletným dýchacím reťazcom Helicobacter pylori a Campylobacter coli Mycobacterium tuberculosis a Nocardia spp. baktérie prenosné vodou a aerosólom Veillonella a Actinomyces.
Report abuse Consent Terms of use