Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ON8 F

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
8 F

Description:
Elektřina II. (76-152)

Author:
AVATAR

Creation Date:
05/03/2017

Category:
Others

Number of questions: 77
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
8.76 Připojíme-li ke zdroji střídavého napětí napětí sériovou kombinaci diody a odporu tak, že odpor je spojen s katodou, potom: obvodem prochází stejnosměrný pulzující proud na odporu naměříme stejnosměrné napětí, přičemž na vývodu spojeném s katodou bude kladný pól jedná se o jednocestné usměrnění střídavého proudu připojením kondenzátoru paralelně k odporu snížíme amplitudu pulzací.
8.77 Pro střídavý proud v obvodu s odporovou zátěží: Ohmův zákon neplatí Ohmův zákon platí Ohmův zákon platí, ale pouze pro malé proudy (I < 1 mA) Ohmův zákon platí, ale pouze pro velké odpory (R > 10ˇ4 Ω).
8.78 Pro úhlovou frekvenci omega0 vlastního kmitání LC oscilátoru platí: (L a C jsou indukčnost a kapacita oscilačního obvodu) ὠ0 = 1/ √L.C ὠ0 = L/C ὠ0= 2π . √L/C ὠ0 = √L.C.
8.79 Pro velikost indukovaného elektrického proudu Ii, který při magnetické indukci vzniká v každém uzavřeném vodiči, platí: (R - odpor vodiče, Ui - elektromotorické napětí indukované ve vodiči) Ii= -Ui li = R/ Ui Ii = Ui. R Ii = Ui/ R.
8.80 Pro velikost magnetické indukce B v bodě, lenícím ve vzdálenosti d od dlouhého přímého vodiče s proudem I, při permeabilitě prostředí y, platí: B = 2π.d/ I B = μ/ (I.π .d) B = 2. μ. I. π .d B = μ.I /(2π .d).
8.81 Pro velikost magnetické síly Fm působící na vodič délky d, protékaný proudem I a kolmý k indukčním čarám homogenního magnetického pole s magnetickou indukcí B, platí vztah: Fm=B.I.d Fm =B.I Fm = 1(I . d) Fm=1.d/ B.
8.82 Proměnné napětí s harmonickým průběhem označujeme jako: střídavé napětí prahové napětí svorkové napětí stejnosměrné napětí.
8.83 Průběh střídavého napětí a proudu a jejich fázový rozdíl lze názorně vyjádřit pomocí: časového a fázového diagramu střídavého napětí a proudu p-V diagramu teplotní závislosti rezistance R velikosti průrazného napětí.
8.84 Při frekvenční modulaci je: časově proměnná frekvence i amplituda nosných kmitů frekvence i amplituda nosných kmitů konstantní frekvence nosných kmitů konstantní a mění se jejich amplituda amplituda nosných kmitů konstantní a mění se jejich frekvence.
8.85 Při galvanickém pokovování: je směr proudu v obvodu opačný než při elektrolýze je pohyb iontů v elektrolytu opačný než při elektrolýze se kationty pohybují od anody k pokovovávanému předmětu na katodě se předmět pokovuje kovem anody.
8.86 Při kmitání oscilačního obvodu: energie el. pole rezistoru se mění na energii magnetického pole cívky energie elektrického pole kondenzátoru se mění na energii magnetického pole cívky energie magnetického pole kondenzátoru se mění na energii magnetického pole rezistoru energie magnetického pole kondenzátoru se mění na energii elektrického pole cívky.
8.87 Při transformaci střídavého proudu dochází: ke změně velikosti střídavého proudu ke změně velikosti střídavého napětí k přeměně střídavého proudu na stejnosměrný ke změně frekvence střídavého proudu.
8.89 Při zasunutí nebo vysunutí magnetu do (resp. z) volně zavěšeného lehkého hliníkového kroužku dochází k vychýlení kroužku ve směru pohybu magnetu. Příčinami a podmínkami tohoto jevu jsou: dobrá tepelná vodivost hliníku hliník není přitahován, neboť není ferromagnetický velká hustota hliníku indukovaný elektrický proud v hliníkovém kroužku.
8.88 Při výrobě střídavého napětí v alternátorech se využívá jevu: polovodičové vodivosti jiskrového výboje transformace napětí elektromagnetické indukce.
8.90 Příčinou toho, že kmitání oscilačního obvodu RLC je tlumené, je: nenulová kapacita a indukčnost oscilačního obvodu nenulová indukčnost oscilačního obvodu nenulová kapacita indukčního obvodu nenulový odpor oscilačního obvodu.
8.91 Příklad: Dva elektrické náboje Q a 4Q jsou umístěny ve vzdálenosti 6 cm. Na spojnici obou nábojů je třeba umístit náboj q, aby na něj nepůsobila žádná elektrická síla. Kde se nachází náboj q? ve vzdálenosti 2 cm od náboje Q ve vzdálenosti 3 cm od náboje 4Q ve vzdálenosti 4 cm od náboje 4Q ve vzdálenosti 1 cm od náboje Q.
8.92 Připojením LC oscilátoru ke zdroji harmonického napětí u = Um.sin (ω. t) vzniká v oscilátoru nucené kmitání, přičemž: oscilátor kmitá s úhlovou frekvencí připojeného zdroje ω, nikoliv obecně s úhlovou frekvencí vlastního kmitání ω0 oscilátor kmitá vždy s úhlovou frekvencí 2 ω0 oscilátor kmitá vždy s úhlovou frekvencí ω0/2 oscilátor kmitá vždy s úhlovou frekvencí vlastního kmitání ω0.
8.93 Rotor dvojpólového alternátoru pro výrobu proudu o frekvenci 50 Hz se otáčí rychlostí: 50 s-1 50 otáček/ min 3000 min-1 50 otáček/ s.
8.94 Rovinný závit, umístěný v homogenním magnetickém poli, se otáčí kolem osy lenící v rovině závitu úhlovou rychlostí omega. Vyberte, které vztahy mohou platit pro magnetický indukční tok fí: (B - velikost magnetické indukce homogenního magnetického pole, S - obsah plochy rovinného závitu, t- čas; uvalujeme různé možné polohy závitu v čase t = 0.) Φ = B.S.tg (ὠ.t) Φ = B.S.ὠ.t Φ = B.S.sin (ὠ.t) Φ = B.S.cos (ὠ.t).
8.95 Různým součástkám jsou přiřazeny fyzikální principy či jevy, na kterých jsou zalomeny. Označte správná přiřazení: bimetalický teploměr - teplotní roztažnost pevných látek termistor - závislost elektrické vodivosti polovodiče na teplotě termočlánek - závislost elektrické vodivosti kovu na teplotě odporový teploměr - závislost měrného elektrického odporu vodiče na teplotě.
8.96 Severní pól magnetického pole země leží přibližně: v blízkosti jižního geografického pólu v blízkosti severního geografického pólu ve středu Zeměkoule podél rovníku.
8.97 Silové působení magnetického pole na vodič, kterým protéká proud I, je největší: jestliže vodič bude svírat s indukčními čarami magnetického pole úhel o velikosti n rad jestliže vodič bude rovnoběžný s indukčními čarami magnetického pole jestliže vodič bude kolmý k indukčním čarám magnetického pole jestliže vodič bude svírat s indukčními čarami magnetického pole úhel o velikosti tc/2 rad.
8.98 Skutečné (reálné) cívky mají kromě indukčnosti L také nezanedbatelný odpor R. To znamená, že obvod střídavého proudu s cívkou má vlastnosti: složeného obvodu střídavého proudu s parametry LC v sérii složeného obvodu střídavého proudu s parametry RL v sérii jednoduchého obvodu střídavého proudu s rezistancí R složeného obvodu střídavého proudu s parametry RL v paralelním zapojení.
8.99 Směr indukovaného elektrického proudu Ii určujeme podle následujícího zákona: Indukovaný elektrický proud v uzavřeném obvodu má takový směr, Je svým magnetickým polem působí proti změně magnetického indukčního toku, která je jeho příčinou. Tento zákon se podle svého autora nazývá: Lenzův Thomsonův Lorenzův Faradayův.
8.100 Stejnosměrné napětí jednofázovým transformátorem: je možné transformovat pouze v transformačním poměru z nižšího na vyšší napětí lze transformovat pouze jde-li o vysoké napětí je možné transformovat pouze v přirozených násobcích transformačních poměrů nelze transformovat.
8.101 Střídavý obvod je tvořen rezistorem R, připojeným ke střídavému napětí s amplitudou Um. Obvodem prochází střídavý proud I = Im.sin (omega.t), přičemj: Im je amplituda střídavého proudu, kterou určíme ze vztahu: Im = R.I Im=R/Um Im = Um.R Im = Um/R.
8.102 Tranzistor je polovodičový krystal se dvěma přechody PN a třemi elektrodami: báze B, emitor E, báze B báze B, kolektor C, selektor S kolektor C, báze B a emitor E dva emitory E1 a E2 a jeden kolektor C.
8.103 Tranzistor může sloužit: k přeměně neelektrických signálů na elektrické (např. fototranzistor) k usměrňování střídavého proudu k výkonovému, napěťovému či proudovému zesílení k přeměně tepla na energii elektrickou.
8.104 U ideálního jednofázového transformátoru: se napětí transformují v poměru počtu závitů se proudy transformují v obráceném poměru počtu závitů proudy nelze transformovat (pouze napětí) se proudy transformují v poměru počtu závitů.
8.105 Určete velikost magnetické indukce magnetického pole, v němž na vodič délky l= 1 m, umístěný kolmo k magnetickým indukčním čarám, kterým prochází proud i= 1 A, působí síla o velikosti Fm=1N: 0T 3T 1T (1/3)T.
8.106 Uvnitř kulového dutého vodiče je elektrické pole: nulové nehomogenní radiální, uprostřed nejsilnější radiální, nej silnější nejdál od středu.
8.107 V alternativách jsou uvedena různá zařízení a k nim jsou přiřazeny fyzikální principy či jevy, na kterých jsou založena, označte správné kombinace: galvanický článek- přeměna energie chemické na energii elektrickou termistor- závislost elektrického odporu polovodiče na teplotě odporový teploměr- rozdíl mezi teplotními roztažnostmi dvou kovů polovodičová dioda- jen přechod PN.
8.108 V alternativách jsou uvedena různá zařízení a k nim jsou přiřazeny fyzikální principy či jevy, na kterých jsou založena, označte správné kombinace: galvanický článek- vznik elektromotorického napětí mezi dvěma elektrodami ponořenými do elektrolytu termočlánek- přeměna tepelné energie na energii elektrickou odporový teploměr- závislost elektrického odporu polovodiče na teplotě tranzistor- dva přechody PN, kterých lze využít k zesílení.
8.109 V alternativách jsou uvedena různá zařízení a k nim jsou přiřazeny fyzikální principy či jevy, na kterých jsou založena, označte správné kombinace: termistor- závislost elektrického odporu polovodiče na teplotě bimetalický teploměr- rozdíl mezi teplotními možnostmi dvou kovů polovodičová dioda- využití dvou přechodů PN termočlánek- vznik potencionálního rozdílu při zahřátí spoje dvou různých kovů.
8.110 V cyklotronu (urychlovači částic) se trajektorie letících částic ve vnějším magnetickém poli stáčí do kruhu působením magnetické Lorentzovy síly. To znamená, že: elektrony se stáčejí na opačnou stranu než protony neutrony nelze v cyklotronu urychlovat větší magnetická indukce působí větší zakřivení dráhy čím rychleji částice letí, tím větší silou jsou vychylovány.
8.111 V elektrickém obvodu, kterým prochází střídavý proud, je zapojena cívka nebo kondenzátor. Potom platí: na kondenzátoru předbíhá napětí před proudem o pí/2 na kondenzátoru předbíhá proud před napětím o π/2 na cívce se zpožďuje proud za napětím o π/2 k fázovému posuvu mezi napětím a proudem nedochází.
8.112 V homogenním magnetickém poli pro velikost magnetické indukce B platí: B = 1 T (vždy) B = 0 (vždy) B = konst. B lineárně klesá se vzdáleností.
8.113 V ionizovaném plynu se mohou podílet na vedení proudu: jen kladně a záporně nabité ionty pouze elektrony neutrony elektrony, kladně i záporně nabité ionty.
8.114 V jednoduchém obvodu střídavého proudu s rezistancí R : napětí předchází proud a fázový rozdíl je -π /2 nebo 3 π/2 proud předchází napětí a fázový rozdíl je π/2 má průběh střídavého napětí a proudu stejnou fázi a jejich fázový rozdíl je nulový má průběh střídavého napětí a proudu stejnou fázi a jejich fázový rozdíl je π/2.
8.115 V jednoduchém obvodu střídavého proudu s rezistorem a indukčností v sérii: napětí na indukčnosti se za proudem zpožďuje o π/2 rad proud se za napětím na indukčnosti zpožďuje o π/2 rad napětí a proud kmitají ve fázi napětí a proud kmitají v protifázi.
8.116 V jednoduchém obvodu střídavého proudu s rezistorem a kondenzátorem v sérii: napětí na kondenzátoru předbíhá proud o π/2 rad proud předbíhá napětí na kondenzátoru o π/2 rad napětí a proud kmitají ve fázi napětí a proud kmitají v protifázi.
8.117 V jednofázové síťové zasuvce (používané běžně v domácnostech) rozvodné sítě v EU je: fázové napětí 230 V sdružené napětí 230 V fázové napětí 400 V sdružené napětí 400 V.
8.118 V nestacionárním magnetickém poli se vektor magnetické indukce: mění s časem vždy anuluje nemění nemění s časem.
8.119 V obvodech střídavého proudu platí: induktance je induktivní reaktance impedance je ve fázovém diagramu složená z rezistance a reaktance kapacitance je kapacitní reaktance pro kapacitanci a induktanci můžeme užít společný pojem reaktance.
8.120 V obvodu střídavého proudu harmonického průběhu s indukčnostmi a kapacitami platí: na kapacitách předbíhá proud před napětím o π/2 rad, zatímco na indukčnostech se o π/2 rad opožďuje za napětím na kapacitách se zpožďuje napětí za proudem o čtvrtinu periody na indukčnostech předbíhá napětí před proudem o π/2 rad na indukčnostech napětí předbíhá proud o čtvrtinu periody.
8.121 V obvodu střídavého proudu o úhlové frekvenci ὠ a s indukčností L platí pro induktanci XL vztah: XL = L.ὠ2/ 2 XL = 1/ (ὠ.L) XL = L/ ὠ XL = ὠ.L.
8.122 V obvodu střídavého proudu s kapacitou C a úhlovou frekvencí omega platí pro kapacitanci Xc vztah: Xc = ὠ.C Xc = 1 /(ὠ.C) Xc = ὠ/ C Xc = ὠ.C2/ 2.
8.123 V obvodu střídavého proudu s odporem, cívkou a kondenzátorem v sérii: proud procházející kondenzátorem předbíhá proud procházející cívkou proud procházející odporem je ve fázi s proudem, procházejícím cívkou napětí na odporu předbíhá napětí na kondenzátoru napětí na cívce a kondenzátoru jsou vzájemně v protifázi.
8.124 V trojfázové síťové zásuvce (např. pro napájení asynchronních motorů v rodinných domech) rozvodné sítě EU jsou: fázová napětí 230 V sdružená napětí 230 V fázová napětí 400 V sdružená napětí 400 V.
8.125 Ve formulaci Faradayova zákona elektromagnetické indukce Ui = -ΔΦ/ Δt je Lenzův zákon zahrnut: v podobě indexu i v podobě znaménka minus ve změně magnetického indukčního toku ΔΦ v časovém rozdílu Δt.
8.126 Ve vakuu se elektromagnetické vlnění šíří: (c = rychlost světla, µ0 = permeabilita vakua, εo = permitivita vakua) rychlostí světla c rychlostí v = 1 /(εo.µ0) ychlostí v = c/√(εo.µ0) rychlostí v = 1/√(εo.µ0).
8.127 Vektor magnetické síly je kolmý jak na vodič, tak na vektor magnetické indukce, a tedy i na směr magnetických indukčních čar. Směr vektoru magnetické síly určíme pomocí: Flemingova pravidla levé ruky Pauliho pravidla Einsteinova pravidla Ampérova pravidla pravé ruky.
8.129 Veličinu XL , která odpovídá podílu amplitud napětí a proudu v jednoduchém obvodu střídavého proudu s indukčností L, nazýváme: indukčnost induktance indukce dedukce.
8.128 Veličinu XC , která odpovídá podílu amplitud napětí a proudu v jednoduchém obvodu střídavého proudu s kapacitou C, nazýváme: kapacita kapacitance induktance rezistance.
8.130 Velikost magnetické indukce: je nepřímo úměrná proudu ve vodiči je přímo úměrná proudu ve vodiči je nepřímo úměrná velikosti náboje Q, který projde vodičem za čas t nezávisí na velikosti proudu I ve vodiči.
8.131 Velikost magnetické síly je: vždy stejná jako síla tíhová působící na vodič nezávislá na délce vodiče nepřímo úměrná délce vodiče přímo úměrná délce vodiče.
8.132 Velikost magnetické síly působící na vodič protékaný proudem v homogenním magnetickém poli je: nezávislá na délce vodiče nepřímo úměrná délce vodiče přímo úměrná délce vodiče nezávislá na směru vodiče.
8.133 Vlastní kmitání LC oscilátoru: je v ideálním (modelovém) případě netlumené je v praktické realizaci vždy tlumené má v ideálním případě frekvenci určenou pouze kapacitou C a indukčností L, nezávislou na amplitudě kmitů má amplitudu určenou velikostí energie, jíž bylo kmitání vybuzeno.
8.134 Vlastní magnetické pole vytváří v cívce magnetický indukční tok, který prochází závity cívky. Jestliže cívka je v prostředí s konstantní permeabilitou, je tento indukční tok: přímo úměrný proudu v cívce přímo úměrný odporu cívky přímo úměrný hmotnosti cívky nepřímo úměrný proudu v cívce.
8.135 Vlastnosti tranzistoru se využívají v tranzistorovém zesilovači. Činností tranzistoru má změna vstupního proudu ΔI1 za následek změnu výstupního proudu ΔI2. Potom je proudové zesílení β je vyjádřeno jako: β = ΔI1 . ΔI2 β = ΔI1/ ΔI2 β= ΔI2/ ΔI1 β= 1/ ΔI1.
8.136 Vlastnosti tranzistoru se využívají v tranzistorovém zesilovači. Činností tranzistoru má změna vstupního proudu delta I1 za následek změnu výstupního proudu delta I2. Rozměr (jednotka) veličiny proudového zesílení je: A 1 (bez rozměru) A2 V-1.
8.137 Velikost magnetické síly Fm(α) závisí na úhlu α mezi vodičem a směrem magnetických indukčních čar podle vztahu (B- magnetická indukce, I- proud, d- délka vodiče) Fm(α)= B. I .cosα/ d Fm(α)= B. I .sin(α/ d) Fm(α)= B. I .d. tgα Fm(α)= B. I .d. sinα.
8.138 Vlnová délka elektromagnetického vlnění s frekvencí f je: vzdálenost 1 m/f vzdálenost, do níž dorazí elektromagnetické vlnění za dobu půlperiody T/2 vzdálenost, kterou urazí elektromagnetické vlnění za dobu jedné sekundy vzdálenost, kterou urazí elmag. vlnění za dobu jedné periody T=1/f.
8.139 Vyberte jednotku, ve které měříme impedanci obvodu střídavého proudu s RLC v sérii: ohm ohm-1 F H.
8.140 Vyberte skupinu pouze skalárních veličin čas, délka, rychlost magnetická indukce, napětí, hustota hmotnost, zrychlení, síla energie, teplota, teplo.
8.141 Vyberte skupinu pouze vektorových veličin: intenzita elektrického pole, zrychlení, hybnost povrchové napětí, impuls síly, tlak úhlová rychlost, úhlové zrychlení, elektrický náboj měrné skupenské teplo, rychlost, účinnost.
8.142 Vyberte správnou kombinaci zařízení - jev či vlastnost: tranzistor - dva PN-přechody termočlánek - rozdíl mezi teplotními roztažnostmi dvou kovů termistor - závislost elektrického odporu polovodiče na teplotě Galvanický článek - přeměna energie elektrické na chemickou.
8.143 Vyberte vztah, který platí pro amplitudu Um celkového napětí v obvodu střídavého proudu s RLC v sérii, jsou-li Ur, Ul, Uc amplitudy napětí na prvcích obvodu: U2m = U2R + (UL – Uc)2 U2m = U2R + UL – Uc2 Um = UR + UL – Uc Um = U2R + UL + Uc.
8.144 Vyberte, kterým vztahem je dán magnetický indukční tok Φ, procházející rovinnou plochou S (B- velikost magnetické indukce, α- úhel, který vektor magnetické svírá s normálou plochy S) Φ= S . sin α/ B Φ= 1/ (B. sin α) Φ= B. cos α/ S Φ= B. S. cosα.
8.145 Z uvedených veličin jsou vektory: intenzita elektrického pole elektrická kapacita moment hybnosti hybnost.
8.146 Základním parametrem tranzistoru je proudový zesilovací činitel B (beta), který charakterizuje zesilovací funkci tranzistoru. Rozměr (jednotka) této veličiny je: 1 (bez rozměru) A-2 A2 A.
8.147 Základním parametrem tranzistoru je: vodivostní koeficient γ transformační koeficient k teplotní činitel α proudový zesilovací činitel β.
8.148 Zapojíme-li diodu do obvodu střídavého proudu, takže dioda pracuje jako jednocestný usměrňovač, platí: výstupní napětí je střídavé a pulsující a obvodem prochází střídavý proud výstupní napětí je stejnosměrné a pulsující a obvodem prochází stejnosměrný proud výstupní napětí je stejnosměrné a konstantní výstupní napětí je střídavé.
8.149 Zapojme do série za sebou postupně rezistor R, kondenzátor C, pak opět rezistor R a kondenzátor C. Výsledné zapojení se bude chovat stejně jako: odpor R/2 v sérii s kondenzátorem 2C odpor 2R v sérii s kondenzátorem C/2 odpor R/2 v sérii s kondenzátorem C/2 odpor 2R paralelně s kondenzátorem 2 C.
8.150 Známe-li velikost síly Fm , která působí na vodič délky d, protékaný proudem I a umístěný kolmo k indukčním čarám, spočítáme velikost magnetické indukce B ze vztahu: B= Fm.I.d B=Fm/(I.d) B = 1/(Fm.I.d) B= I.d/Fm.
8.151 Ztrátový výkon v elektrické rozvodné síti je: nezávislý na odporu vedení nezávislý na velikosti proudu přímo úměrný velikosti proudu úměrný druhé mocnině velikosti proudu.
8.152 ω je úhlová frekvence zdroje harmonického signálu, k němuž je oscilátor připojen, a ω0 je úhlová frekvence vlastního kmitání oscilátoru. Rezonance pak nastává při splnění podmínky: ω » ω0 ω = ω0 ω= 10.ω0 ω « ω0.
Report abuse Consent Terms of use