Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ON06

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
06

Description:
njkjnjohn

Author:
knbkhbhb
(Other tests from this author)

Creation Date:
10/03/2024

Category:
Others

Number of questions: 25
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
Elektivní mutismus: trvá alespoň 1 měsíc nemusí mít specifický spouštěč.
Elektivní mutismus: trvá alespoň 1 měsíc nemusí mít specifický spouštěč je úzkostná funkční psychogenní porucha řeči F 94.0.
Kam je řazen mutismu: v MKN spadá mezi F 94 poruchy sociálních vztahů se vznikem specifickým pro dětství a dospívání, ještě nadřazenější kategorie je F 90-F98 Poruchy chování a emocí s obvyklým nástupem v dětství a dospívání???.
Co to je mutismus definice: nemluvnost, porušená komunikační schopnost, která dítěti brání dobře fungovat v běžných sociálních situacích, není poškozena CNS, jedná se o funkční poruchu - ztrátu řečových projevů, které má již dítě osvojené, v některých soc. situacích řeč nepoužívá, v pozadí poruchy je vždy nějaký psychologický kontext jedná se o funkční poruchu, kdy ale nefiguruje žádný kontext.
Příznaky EM: neschopnost mluvit ve specifických sociálních situacích, ačkoliv dokáže jinde mluvit, porucha tvá alespoň měsíc (ne první měsíc školní docházky), neschopnost mluvit není z nedostatku znalosti nebo pohodlností, poruchu nelze vysvětlit jinou poruchou komunikace a nevyskytuje se u jedinců s PAS, schizofrenií, jinou psychotickou poruchou, porucha narušuje sociální komunikaci, školní a pracovní výsledky ( diagnostická kritéria podle DSM V.) neschopnost mluvit ve specifických sociálních situacích, ačkoliv dokáže jinde mluvit, porucha tvá alespoň 2 měsíce.
EM diagnostikuje: pedopsychiatr klinický psycholog neurolog pediatr.
EM lze rozdělit podle věku na: časný (3-4 let pozdní (5-7 let) školní (7 a více let).
EM podle vzniku: traumatický EM přechodný EM.
elektivní mutismus, co platí: odchylky EEG organický podklad nemluví ve všech situacích trvá +1měs.
Na co je mutismus dělený: traumatický přechodný trvalý .
Musí mít mutismus vždy traumatický začátek: ano ne, existují i predispoziční faktory (dány chronickou frustrací nebo osobnostními rysy).
Klasifikace EM podle vzniku: traumatický elektivní mutismus přechodový elektivní mutismus.
dg mutismus F94.0 F80.0 F93.0.
Mutismus dle příčiny: predispoziční- vliv chronické frustrace či osobnostních rysů akutní psychotraumatizující faktory udržovací faktory- vlivy na dítě stále přetrvávají.
Mutismus kam patří dle klasifikace MKN : 10 do skupiny F90-F98 Poruchy chování a emocí s obvyklím nástupem v dětství a v dospívání a zároveň patří do podskupiny F94 poruch sociálních vztahů se vznikem specifickým v dětství a adolescenci. xx.
Mutismus projevy: stálá neschopnost mluvit ve specifických sociálních situacích, ve kterých se očekává, že daný jedinec mluvit bude, v jiných situacích mluvit dokáže Porucha narušuje školní a pracovní výsledky i sociální komunikaci Porucha trvá alespoň měsíc (nejde o první měsíc školní docházky) Neschopnost mluvit není z nedostatku znalostí či pohodlnosti mluvit jazykem, jenž je v sociálních situacích požadován Poruchu nelze vysvětlit jinou poruchou komunikace a nevyskytuje se u jedince s PAS, schizofrenií nebo jinou psychotickou poruchou.
Diagnostika mutismu podle MKN 10 běžné nebo téměř běžné porozumění řeči verbální komunikace je zachována a pro sociální kontakty je dostačující výrazný rozdíl v používání verbální komunikace v různých sociálních situacích přetrvávání nemluvnosti v náročných situacích déle než měsíc.
Diagnostická kritéria podle standardu od AKL: pacient důsledně mlčí ve specifických sociálních situacích a zároveň je schopen komunikovat v jiných sociálních situacích (nejčastěji v domácím prostředí nebo s matkou) nejde o narušenou komunikační chopnost ve smyslu neurovývojové či organické řečové poruchy doba trvání je nejméně jeden měsíc.
Nejméně diagnostikovatelná hranice jsou : 3-4 roky 2-3 roky 4-5 roků.
Nejčastěji se objevuje: 3-4 roky v předškolním věku v mladším školním věku v pubertě.
Může se vyskytovat kdykoliv během života: ano ne.
Elektivní mutismus: trvá déle než 1 rok nemusí mít specifický spouštěč je úzkostná funkční porucha řeči.
Elektivní mutismus kdy se objevuje: 4-6let pubescence dospělí školní vek .
Musí mít mutismus vždy traumatický začátek? ano ne.
Elektivní mutismus: trvá alespoň jeden měsíc nemusí mít specifický spouštěč.
Report abuse Consent Terms of use