Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ON

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:


Description:
všechno co mě napadlo

Author:
nobody1
(Other tests from this author)

Creation Date:
26/05/2019

Category:
Others

Number of questions: 146
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
PTSD je charaktestická: Zvýšenou hladinou acetylcholinu Časovou prodlevou mezi prožitou traumatickou událostí a začátkem potíží Střídáním manických a depresivních stavů Sníženou hladinou serotoninu.
Komparativní psychologie se zabývá: Rozdíly mezi jednotlivými stádii vývoje psychiky Studiemi různých typů osobnosti Vztahem mezi fyziologickými a psychickými procesy u člověka Studiem podobností psychiky u zvířat a lidí.
Současné teorie učení přímo vycházejí: Z konstruktivismu Z transpersonální psychologie Z humanistitcké psychologie Z individuální psychologie.
Mezi typy představivosti nepatří: čichová normativni (pravidelná) motorická (pohybová) taktilní.
Pojem netholismus označuje: Závislost na mobilních telefonech Závislost na pc hrách Nadměrné užívání návykových látek Závislost na internetu v jakékoliv formě.
Zvládání školní zátěže žáky neusnadňuje: Vnímaná podpora ze strany spolužáků Příznivé klima ve školní třídě Zdravotní pohoda Rozsah studijních textů v učebnici.
Pro autokratický výchovný styl je charakteristické: Vychovatel s dětmi hodně diskutuje, podává návrhy a je přístupný rozhovorům Vychovatel rozkazuje, trestá, hrozí, podává návrhy a podporuje iniciativu Vychovatel neklade přímo požadavky, nekontroluje a nepožaduje jeho důsledné plnění Vychovatel jednoznačně určuje pravidla podle svých rozhodnutí, zkušeností a úsudků.
Do které z uvedených základních pedagogických kategorií zařazujeme termíny Bloomova nebo Niekermanova taxonomie: Výchovné prostředky Edukační činitelé Pedagogické principy Cíle výchovy.
Tendenci podceňovat v interpretaci chování jiných lidí (anebo při jeho řízení) vlivy situační a přeceňovat vlivy dispoziční lze zařadit mezi: Tzv. atribuční chyby Zákonité důsledky náročných životních situací Tzv. chyby v imanenci Zákony percepce.
Jaký výraz používáme pro označení edukačního procesu, kdy si jedinec osvojuje poznatky záměrně a vědomě: evaluace Edukační proces non-intencionální Edukační proces funkcionální Edukační proces intencionální.
Největší nebezpečí manipulace s pedagogem či pedagogickým sborem hrozí od tohoto typu agresora: Agresora, vyvolávající tzv. ekonomickou šikanu Kultivovaný narcistický agresor Fyzický, brutální agresor Úzkostný agresor.
Při krizové intervenci (i laické) u deprese je nutné: Vyvarovat se jakéhokoli hodnocení, kritizování, bagatelizace či srovnávání s jinými lidmi Zabránit projevům lítosti, vzteku a dalších negativních emocí, aby se situace ještě nezhoršila Apelovat na volní vlastnosti depresivního člověka Především vysvětlit, že mnozí lidé jsou na tom ještě hůře.
Z hlediska fází výuky bývají rozlišovány metody výuky: Slovní, názorně-demostrační, praktické Sdělovací, samostatné práce, ověřovací Srovnávací, induktivní, deduktivní, analyticko-syntetické Motivační, expoziční, fixační, diagnostické, aplikační.
Mezi druhy paměti nepatří: senzorická kreativní bezděčná Smyslová.
Pojem craving označuje: Zneužívání sociálních sítí k páchání trestných činů Závislost na opiátech Akutní intoxikaci působením alkoholu Silnou touhu pociťovat účinky psychoaktivní látky, s níž měla osoba dřívě zkušenost.
Který z uvedených termínů nepatří do skupiny základních pedagogických prostředků: umění učivo práce Sport.
Deskriptivní výzkumný problém hledá odpověď na otázku: Jaká metoda byla použitá? Jaké to je? Kdo byl respodent? Čím to je?.
Učivo, celkový projekt výuky a jejího průběhu označuje pojem: Standard vzdělávání Rámcové osnovy kurikulum Učební osnovy.
Mezi fáze paměťového procesu nepatří: vybavení znovupoznání reminiscence Deklarování.
Který z uvedených přístupů je typický pro kvalitativní výzkum: Velké skupiny lidí Ověřování teorie Vysvětlení jevů Jedinečnost.
Mezi psychologické metody nepatří: Analýza videozáznamu Analýza produktů lidské činnosti numerologie dotazník.
Mezi aplikační oblasti psychologie jako vědní disciplíny nepatří: Naivní psychologie Psychologie sportu psychofyziologie Klinická psychologie.
Aspirace jsou v psychologii chápány jako: Extremni sebeprosazovani Vrozena dispozice Porucha psychiky Snaha neceho dosáhnout.
Jízda na kole je produktem učení: problémového divergentního konvergentního Senzomotirckého.
Ve školním prostředí se dlouhodobé sociálně-emotivní naladění, zobecněné postoje a vztahy, emocionální odpovědí žáků třídy na události ve třídě odborně označují jako: Atmosféra třídy Sociální nálada třídy Edukační prostředí školy Klima třídy.
Pojem relativně stabilní emocionální naladěnost vyjadřuje nejspíše: Důsledek demokratického stylu vedení Předpoklad dosažení vyšší pozice ve skupině Klima či atmosféru v určité sociální skupině Tzv. hodnotovou orientaci skupiny (HOJ).
Mentorem rozumíme: Osobu uvádějící do znalosti oboru prostřednictvím vedení v reálných situacích, provádějící supervizi Pedagoga, který vyučuje rétoriku Osobu vykonávající obsahový dohled Dozírajícího učitele studentů na pedagogické praxi.
Který z těchto autorů se zabýval problematikou imitace jako sociálního učení: Erich fromm Karen horney Albert bandura Abraham maslow.
Základy výzkumu naučeného agresivního chování dětí experimentem s fackovacím panákem položil: bandura rogers moreno Festinger.
Mezi průřezová témata RVP pro ZV nepatří: Multikulturní výchova Environmentální výchova Výchova ke zdraví a k rodičovství Výchova demokratického občana.
Podle Kohlberga patří do vývojového období konvenční morálky: utilitarismus Potřeba dominovat Snaha vyhovět autoritě Orientace na společenskou smlouvu.
Mezi seriózní informační zdroje v podobě časopisů z oblasti psychologie nepatří: Psychológia a patoposychológia dieťata Psychhologie pro praxi Studia psychologica Moje psychologie.
Koncepce trvale udržitelného rozvoje: Je takový rozvoj a míra využívání nevyčerpatelných zdrojů, který budoucím generacím zachovává možnost uspokojovat jejich potřeby a rozvíjet se Je způsob trvale udržovaného rozvoje žákovy osobnosti. Je způsob učení se, které se trvale udržuje u jednotlivých generaci Je takový rozvoj a míra využívání vyčerpatelných zdrojů, který budoucím generacím zachovává možnost uspokojovat jejich potřeby a rozvíjet se.
Základní atribuční chybu v sociální psychologii lze charakterizovat jako: o Naši přirozenou tendenci přeceňovat při posuzování chování druhých osob v konkrétní situaci jejich osobnostní vlastnosti na úkor situačního kontextu o Naši přirozenou tendenci přeceňovat vliv konkrétní situace na chování druhých osob o Naši přirozenou tendenci nadržovat nám sympatickým osobám bez ohledu na situaci o Naši přirozenou tendenci podléhat prvnímu dojmu, který v nás při seznámení vyvolávají druzí.
Vzdělávání na středních školách v ČR je ukončeno: o Maturitou nebo absolutoriem o Maturitou nebo závěrečnou zkouškou o maturitou o Závěrečnou zkouškou.
Základním dokumentem autoevaluace školy je: o Hodnocení školské rady o Hodnocení žáků o Hodnocení české školní inspekce o Evaluační zpráva školy z vlastního hodnocení školy.
Mezi klíčové kompetence žáků RVP pro základní školu nepatří: o Kompetence k učení o Kompetence k řešení problémů o Kompetence komunikační o Kompetence sociální a personální.
Při frontální výuce se: o Pracuje individuálně s každým žákem o Klade důraz na kreativitu a samostatnost žáků o Zohledňují individuální potřeby a zájmy jednotlivých žáků o Učitel se snaží, aby probírané učivo zvládli všichni žáci přímo ve vyučování, bez domácích úkolů.
Rada školy je orgán, který: o Umožňuje nezletilým žákům podílet se na správě školy o Umožňuje pracovníkům škol, občanům obce a dalším osobám podílet se na správě školy o Volí ředitele školy o Je zřizovatelem školy.
Anticipační cíle primárně zdůrazňují: o Adaptaci jedince na stávající podmínky o Rozvoj soustavy vědomosti (encyklopedismus) o Přípravu na budoucí svět (př. V oblasti informačních technologií) o Interiorizaci heteronomních cílů edukace .
Interdisciplinární vědecká disciplína zabývající se teorií a praxí učení a vyučování cizích jazyků se nazývá: o lingvopedagogika o lingvistika o lingvodidaktika o Obecná didaktika.
Samosprávu ve školství vykonává: o Ředitel školy, obec, kraj o Obec, kraj o Ředitel školy, kraj, okres, obec o Mšmt čr, kraj, obec.
Vzdělávání v odborné pedagogické terminologii je chápáno jako proces: o Ve kterém se rozvíjí postoje, přesvědčení, potřeby, zájmy o Ve kterém se rozvíjí vědomosti, dovednosti, návyky a schopnosti o Jehož převaha je v psycho-motorické sféře o Jehož převaha je dnes viděna v rozvoji citové a volní stránky.
Obecnější odborné označení školní, mimoškolní či rodinné výchovy je: o Činitelé výchovy o Formy výchovy o Prostředky výchovy o Metody výchovy.
Vznik psychologie jako vědy můžeme zařadit již do: o 19. století o 16. století o 18. století o Již do starověku.
Jméno Carl Rogers je spojeno především s psychologií: o funkcionalistickou o humanistickou o kognitivní o Hlubinnou.
Epizodická paměť je součástí: o Sémantické paměti o Procedurální paměti o Deklarativní paměti o Fotografické paměti.
K vlastnostem pozornosti nepatří: o Tenacita - vytrvalost o intenzita o rozsah o Validita.
Které stádium je nesprávně zařazeno do Piagetova pojetí kognitivního vývoje: o senzomotrické o předoperační o prekognitivní o Formálních operací.
Při zvládání neobvyklých situací či řešení nových problémů se uplatňuje především: o Divergentní myšlení o Dispoziční myšlení o Konvergentní myšlení o Konkrétní myšlení.
Skutečnost, že se člověku dlouhodbě nedostává podnětů ke kvalitnímu rozvoji a růstu nejlépe vyjadřuje pojem: o depravace o deprivace o deprimace o Deprese.
Autorem teorie kognitivní disonance je: o L. Festinger o G. W. Allport o A. Adler o G. Th. Fechner.
Který z uvedených znaků nelze vztahovat bezprostředně k tvořivosti: o flexibilita o originalita o fluence o sociabilita.
Pojmy introvert – extrover souvisejí s teorií: o E.H. Ericksona o H.J. Eysencka o J.S. Browna o W.P. Browna.
Mezi hlavní představitele pragmatismu ve filozofii patří: o E. Husserl, C.Lévi-Strauss, J.F.Lyotard o M.Heidegger, K. Jaspers, G.Marcel o W.James, Ch. S. Pierce, J. Dewey o A. Gramsci, G. Lukács, R. Garaudy.
Výchova v užším slova smyslu je proces, který: o Lze prakticky oddělovat od procesu vzdělávání o Je jinak zvaný dedukce o Se primárně zaměřuje na rozvoj postojů, přesvědčení, potřeb, zájmů o Se primárně zaměřuje na rozvoj vědomostí, dovedností, návyků a schopností.
Předmětem zkoumání přírodních věd je podle Immanuela kanta: o Objektivní realita o Svět o sobě (nezávislý na poznávajícím subjektu) o Svět pro nás (ten je taková, jací jsme my) Stav vesmíru v určitém stádiu jeho vývoje.
Disciplína pedagogiky zabývající se primárně učením a vzděláváním lidí v ekonomicky postaktivním věku se odborně nazývá: o agogika o andragogika o gerontagogika o Pedagogika stáří.
Výraz explanativní účel a poslání pedagogiky vyjadřuje, že: o Pedagogika má sloužit potřebám praxe a být v praxi bezprostředně využívána o Pedagogika má být rozvíjena jako samostatná věda a má rozšiřovat oblast lidského poznání o Pedagogika coby věda má objevovat a zkoumat pouze explicitní jevy o Jedním z úkolů pedagogiky je edukační realitu objasňovat.
Jaký směr v rámci teorií vzdělávání zdůrazňuje význam kulturních a sociálních faktorů při tvorbě poznatků, sociální a kulturní interakci, sociální dimenzi učení? Jeho představitelem je L.S. Vygotskij: o Personalistické teorie o Kognitivně psychologické teorie o Sociokognitivní teorie o Sociální teorie.
Mezi základní metody kvantitativního výzkumu v pedagogice nepatří: o Dotazníky a statistické zpracování o Zúčastněné pozorování, přirozené interview o Didaktické testy, testování o Strukturované pozorování, laboratorní experiment.
Tzv. Pygmalion-efekt je primárně obrazným označením pro: o Opačné působení určitých opatření, která měla způsobit změnu, např. opatření, která měla směrovat ke změně názorů, vedla k utvrzení daného názoru o Promítání vlastních psychických procesů a stavů, motivů a vlastností do druhého člověka: podle sebe soudím tebe o Očekávání, že zkoumaná osoba má takové myšlení, schopnosti, motivy aj. vlastnosti jako my, s tim souvisi individualni subjektivni zkreslení vlivem našeho preferovaného pohledu na svět o Důsledek učitelova očekávání týkající se např. toho, jak se žák bude chovat, jaký je atd.., který funguje na principu sebesplňující předpovědi.
Zobecněné odborné označení vyučování, umění, sportu, médií, práce, hry v pedagogice je výchovné či edukační..: o formy o prostředky o činitelé o Metody.
Nejméně ovlivnitelným pedagogickým působením je: o Styl učení o Kognitivní styl o Strategie učení o Technika učení.
Rozlišovány bývají mimo jiné dva základní druhy edukačních cílů – materiální a formální. Na co se primárně zaměřují formální resp. Formativní cíle? Na: o Získávání znalostí o Interiorizaci poznatků a učiva o Rozvoj jedince a jeho schopností o Spojení školy se životem.
Jak se nazývá škola, jejímž zakladatelem je H. Parkhurstová, z důrazňující samostatné učení, vhodně pomůcky a prací na měsíčních úkolech?: o Daltonská škola o Waldorfská škola o Jenská škola o Moderní Freinetova škola.
Disciplína zabývající se základními kategoriemi pedagogiky a objasňováním základních jevů a procesů, vymezováním vědeckých termínů označujících tyto jevy a procesy se nazývá: o Teorie výchovy o Obecná pedagogika o Obecná didaktika o Metodologie.
Hodnocení žáka založené na hodnocení splnění konkrétního výkonu, bez ohledu na výkony ostatních žáků se odborně označuje jako: o Kriteriální hodnocení o Formativní hodnocení o Sumativní hodnocení o Normativní hodnocení.
Hierarchie kognitivních výukových cílů podle taxonomie B.S.Blooma má toto pořadí: o Porozumění, analýza, syntéze, posouzení, aplikace, znalost o Porozumění, znalost, analýza, syntéza, posouzení, aplikace o Znalost, porozumění, aplikace, analýza, syntéza, hodnotící posouzení o Znalost, analýza, syntéza, aplikace, posouzení.
Pokud provádíme selekci žáků podle jejich zájmů, sklonů, osobního zaměření apod.. jedná se o: o Kvantitativní diferenciaci o Kvalitativní diferenciaci o Homogenní individualizaci o Vnitřní individualizaci.
Podle mezinárodní klasifikace stupňů vzdělávání ISCED 97 zahrnuje termín primarní škola v ČR: o Zařízení předškolní výchovy, tj v čr se jedná o mateřské školy o První stupeň základní školy o V cr zakladni skolu poskytujici zakladni povinne vzdelavani o Zarizeni predskolni vychovy.
Mezinárodní program podpory zdraví ve škole rozšířený i v čr se nazývá: o Škola zdraví o Zdraví do škol o Zdravá škola o Výchova ke zdraví.
Souvislosti života školy, které nejsou obvykle vyjádřeny ve vzdělávacích programech a jsou obtizne postizitelne jsou v odborne terminologii oznacovany jako: o Skryté kurikulum o Neformalni kurikulum o Podpurne kurikulum o Metakurikulum.
Odklad povinné školní docházky je podle platného školského zákona možný: o Nejdéle do zahájení roku, v němž dítě dovrší sedmý rok věku o Nejdéle do zahájení roku, v němž díte dovrší osmý rok věku o Nejdéle do zahájení roku, v němž dítě dovrší devět let věku o Nejdéle do zahájení roku, v němž dítě dovrší šest let věku.
Nonverbální pedagogická komunikace zahrnuje: o Emocionalitu a dynamiku řeči a související výrazy obličeje o Mimiku, gestiku, frazovani o proxemiku o Kinetiku, intonaci.
Za nejvýznamější představitele postmoderní filozofie jsou považování: o G.Marcel, A. Camus, J.P. Sartre o M. Foucault, J.F. Lyotard, W.Welsch o M.Buber, W.Welsch o J.F. Lyotard, G. Marcel, M. Buber.
V jakém roce byla oficiálně schválena deklarace lidských práv: o 1954 o 1945 o 1948 o 1952.
Které vzdělávací programy jsou v současnosti v našem školství (asi už staré, kvůli nejakemu RVP): o Základní škola, soukromá škola, občanská škola, církevní škola o Národní škola, waldorfská škola, obecná škola, základní škola o Základní škola, obecná škola, národní škola, školní vzdělávací program o Národní škola, školní vzdělávací program, soukromá škola, církevní škola.
Definice zdraví zdůrazňuje: o Nepřítomnost nemoci v organismu o Nepřítomnost nemoci a dobrou fyzickou kondici o Optimální stav fyzické, psychické a sociální pohody o Optimální lékařskou pěčí.
Podle dosavadních poznatků ovlivňuje zdraví nejvíce: o Individuální způsob života o Úroveň životního prostředí o Úroveň lékařské péče o Sociální gradient.
Individuální přístup charakterizuje: o Zvláštnosti biologické, genetické a typ absolvování školní docházky, úrovně vzdělání a životniho stylu o Forma kontroly výuky a individuální modifikace forem edukace o Okolnost nebo častěji komplex okolností, které odborník bere v úvahu při hledání optimálního nebo léčebného řešení určitého problému o Postulát o tom, že učitele mají respektovat specifické vlastnosti jednotlivých žáků.
K pojmu usuzování se bezprostředně nevztahuje pojem: o indukce o dedukce o analogie o reflexe.
Ke kvalitě testové úlohy či výzkumné metody se bezprostředně vztahuje pojem: o adaptabilita o vigilita o reliabilita o rigidita.
Dlouhodobé zkoumání vývoje jedné konkrétní skupiny jedinců ve vývojové psychologii označujeme pojmem: o Průřezová studie o Longitudinální studie o Kvalitativní studie o Kvantitavní studie.
Když v nějaké situaci zdánlivě náhodně a náhle přijdeme na její řešení, můžeme hovořit o: o algoritmizaci o verifikaci o vhledu o abstrakci.
Výchovné a vzdělávací strategie školy při plnění školního vzdělávacího programu jsou: o Metody výuky jednotlivých vyuč. předmětů o Metody projektování a autoevaluace školy o Promyšlené volené a řazené postupy, kterými chce škola plnit cíle vzdělávání o Způsoby hodnocení plnění klíčových kompetencí.
U kategoriálních proměnných lze zjišťovat pouze tuto střední míru: o modus o Aritmetický průměr o Geometrický průměr o medián.
Který z uvedených pojmů nepatří k ostatním: o bagatelizace o racionalizace o předsudky o identifikace.
Mezi základní formy sociálního učení určitě patří: o deviace o maladaptace o imitace o transformace.
) Přiřaďte výrok vychovatele k výchovnému stylu: Uděláš si úkoly teď nebo až večer?: o autorativní o Rozporný autokraticko-liberální o demokratický o liberální.
) Eduard Štorch, významný spisovatel, je znám i svou pedagogickou činností. Jaka to je činnost?: o Spolupracoval na tvorbě metodiky projektového vzdělávání o Podílel se na tvorbě Hasnerova zákona a prosadil v něm zrovnoprávnění češtiny s němčinou jako vyuč. jazyka o V období mezi světovými válkami založil pokusnou školu na pražském Libeňském ostrově, známou pod názvem Dětská farma o V období mezi svět. Válkami prosadil založení vysokoško. Institutu pro budoucí učitele dějepisu a vlastivědy.
Schopnost přenášet pozornost z jednoho podnětu na druhý se nazývá: o Vigilita pozornosti o selektivita o koncentrace o distribuce.
Který typ citové vazby (attachment) označuje následující ukázka: Tyto děti jsou během separace zdánlivě adaptované. S matkou po návratu neudržují blízký kontakt a jsou odtažité nebo se kontaktu s matkou prostě vyhýbají, jejich chování je poznamenáno nedůvěrou.: o Ambivalentnní - odmítavá o dezorganizovaná o jistá o Nejistá - vyhýbavá.
Minimální respektování individuality vychovávaného jedince a důrazné vyžadování kázně označujeme (z hlediska postavení jedince ve výchovném procesu) jako: o Liberální výchova o Kooperativní výchova o Autorativní výchova o Služba jedinci.
Opakem vědomí ve smyslu bdělého prožívání je: o Rozšířené vědomí o podvědomí o nevědomí o bezvědomí.
Brainstorming je: o Klasická výuková metoda názorně-demonstrační o Jedna z metod hodnocení vzdělávacích výsledků o Způsob řízení lidských zdrojů o Jedna z aktivizujících metod výuky rozvíjející tvořivé myšlení žáků.
) Z hlediska prostorového uspořádání školní třídy byla popsána tzv. akční zóna učitele a zóna aktivní účasti žáků, kde bývá interakce mezi učiteli a žáky častější než mezi učiteli a žáky sedícími jinde. V klasickém sálovém uspořádání školní třídy je tato zóna: o Pouze v zadních lavicích o V zadních lavicích a v centrální části školní třídy o V prvních lavicích a v centrální časti školní třídy o Pouze v prvních lavicích.
Mezi aplikované psychologické vědy nepatří: o klinická o vývojová o pedagogická o interkulturní.
) Přečtěte si následující charakteristiku: Snaha po pozornosti a navázání kontaktu se u těchto dětí projevuje rušivým nebo násilným způsobem vůči vychovatelům, často agresí vůči druhým dětem (jako konkurentům); mohou se jevit jako vzdorovité, „neovladatelné“, ale o samotě s vychovatelem mohou působit „jako vyměněné“ – hodné až přítulné. S touto charakteristikou se můžeme setkat u dětí: o Retardovaných – typ s narušeným vývojem exekutivních funkcí o Hyperkinetických – s vysokou mírou podílu dědičné složky chování o deprivovaných – typ socíálně provokativní o Deprivovaných – typ zdánlivě dobře přizpůsobený.
Stimulační cíl tělesné výchovy ve škole spočívá v: o Vyrovnání nepříznivých vlivů snížené možnosti pohybu o Předání poznatků o sportech a pohyb. činnostech o Upevňování a rozvoj zdraví, tělesné zdatnosti v uvědomění si významu pro psychickou pohodu o Rozvoji trvalého zájmu o pohybovou aktivitu.
Stejná slova použitá v různých situacích mohou mít poněkud odlišný význam. Obor, který se zaměřuje na vztahy mezi sdělujícím a příjemcem v konkrétním kontextu a na záměr komunikace, se nazývá: o proxemika o diskurzivita o syntax o pragmatika.
Sociální učení lze definovat jako: o Osvojování si rolí, hodnot, ideálů, sociálních potřeb, postojů, dovedností atd. o Utváření sociálních návyků a vědomostí o Přebírání způsobů chování podle vnějších vzorů, modelů o Vrůstání do společnosti a utváření postojů k ní.
Nejmenší zkreslení zjištěných výsledků oproti základnímu souboru je u výzkumného vzorku, který je:: o dostupný o Stratifikovaný mechanický o Mechanický záměrný o náhodný.
) Především na zkoumání mentálních a poznávacích procesů se zaměřuje: o Kognitivní psychologie o klinická o pedagogická o tvarová.
V radě školy mohou být zastoupeny tyto osoby: o občané obce, pracovníci školy, zletilí žáci, zákonní zástupci nezletilých žáků a další osoby o Rodiče žáků spolu s pracovníky školy s výjimkou reditele o Reditel, zakonni zastupci nezletilých zaku, pracovnici skoly, obcane obce, zletili zaci a další osoby o Reditel a jeho zastupci s rodici nezletilých zaku a další zajemci.
Mezi funkce pedagogické komunikace nepatří: o Prezentace obsahu vzdělávání o Naplňování cílů výchovy a vzdělávání o Řízení školy o Utváření klimatu ve třídě.
Křivka zapomínání vyjadřuje: o Pokles kapacity paměti s narůstajícím věkem o Vliv opakování na zapomínání o Množství zapamatovaného v závislosti na čase o Vliv obsahu naučeného na zapomínání.
) Mezi instituce státní správy řízení školství v cr patri: o kraj o Česká školní inspekce o Rada školy o obec.
tzv maly skolsky zákon z r 1922 dobovymi uciteli oznacovan jako skolsky zmetek zavadel: o povinnou osmiletou skolni docházku bez ulev i pro obyvatele slovenska a nove predmety – obcanska nauka, rucni práce a nauka o domacim hospodarstvi o Ulevy v povinne osmilete skolni docházce pro obyvatele slovenska a podkarpartske rusi o Povinnou vyuku náboženství pro všechny zaky zs bez vyhrad o Novy platovy rad pro ucitele, který ve srovnani s platovym radem ucitelu v obdobi rakouska uherska platove podmínky ucitelu zhorsoval.
Pomoz mi abych to dokázal sám je výrok charakterizující alternativní skolu: o Montessori o Waldorfskou o Jenský plán o Daltonský plán.
Ostrakizovaný žák je: o Agresivní žák (podle google to je ale zak vycleneny z kolektivu skolni tridy, v tom testu ale byla spravna odpověď toto) o Žák se sociometrickým statusem vůdce o Žák vyčleněný z kolektivu školní třídy o Žák se zdravotním postižením integrovaný do školní třídy.
Cílem vzdělávání je především: o Připravit žáky a studenty ke studiu na ss a vs o Rozvijet funkcni gramotnost zaku a st udentu o Dodrzovani a plneni skolniho vzdělávacího programu o Rozvijet klicove kompetence zaku a studentu v maximalni mozne mire.
Pro souvislost mezi vlivem prostředí a dědičnosti na vývoj dítěte platí jedno z následujících tvrzení: o dědičnými dispozicemi dítěte je dán celý jeho vývoj, prostředí hraje minimální roli o nelze hovořit o žádné souvislosti mezi těmito vlivy o vliv situací v sociálním prostředí působí na každého jedince stejným způsobem, genetické dispozice nehrají roli o vliv podnětů ze sociálního prostředí nepůsobí na různé jedince stejně, ale bývá modifikován i genetickou „výbavou“ jedince.
Co by měl učitel provést při řešení šikany ve třídě: o Důrazně vyložit rodičům agresora pojem šikana o Slíbit oběti, že to, co mu sdělí uchová v tajnosti o Nalézt nestranné svědky o Konfrontovat oběť s agresorem a společně daný problém řešit.
K typickým rysům prožívání v adolescenci nepatří: o Tendence k akcentování prožitků o Rozpor mezi ideálem a skutečností o Pocit značné svobody o Evidentní emocionální stabilita.
Jaký pedagogický princip nazýváme zlatým pravidlem vyučování?: o Princip aktivnosti o přiměřenosti o názornosti o soustavnosti.
) Zpětnou vazbu v edukacnim procesu voli ucitel když chce: o Využívat pouze sumativní hodnocení o Kritizovat praci zaku o Cilene poskytnout informace o vystupech vzdělávacích aktivit o Vyhodnotit domaci pripravu zaku.
Naše paměť pracuje do jisté míry selektivně. Informace které máme tendenci zapamatovat si hůře: o Jsou výběrově zajímavé a nové o Jsou individuálně důležité o Souvisejí s našimi zájmy o Vyvolávají emoční nebo kognitivní konflikt.
Vhodně poskytnutá zpětná vazba žákovi učitelem v procesu výukové komunikace nepředstavuje: o Korekční informaci o Exemplární potrestani zaka v pripade, ze se nepripravil na vyucovaci hodinu o Informaci pro zaka, diky které se dozvida, jak dlouho probiha proces jeho uceni o Podporu zaka v dalším procesu uceni.
Provádíte výzkum názorů posluchačů Masarykovy univerzity na studijní programy této univerzity. Chcete vybrat asi 120 studentů. Studenty vyberete podle abecedního seznamu studentů na studijním oddělení. Vyberete každého dvanáctého studenta. Dohromady získáte 120 lidí. Jak se nazývá tento typ výběru?: o mechanický o Náhodný, pravděpodobnostní o stratifikovaný o Záměrný.
) Druh učení, při kterém pozitivní či negativní důsledky určitého chování vedou ke změně pravděpodobnosti jeho dalšího výskytu, nazýváme: o Instrumentální podmiňování o Klasické podmiňování o Elementární učení o Asociační učení.
Pro pátou fázi psychosociálního vývoje (dospívání, adolescence) je dle E. H. Eriksona charakteristický konflikt: o Autonomie proti studu a pochybám o Snaživosti proti méněcennosti o Identity proti zmatení rolí o Důvěry proti nedůvěře .
Který z pracovníků školního poradenského pracoviště se věnuje zejména problematice kariérového poradenství a procesu integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (včetně integrace nadaných) na školách:: o Metodik prevence o Vychovny poradce o Tridni ucitel o Skolni psycholog.
Mezi doplňující vzdělávací obory platného Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání patří:: o Telesna vychova o Sborovy zpev o geometrie o Dramaticka vychova.
Která složka nepatří mezi 3 zakladni dimenze postoje: o adaptacni o kognitivni o konativni o Emocni.
Egocentrické mysleni byva povazovano za charakteristiku: o predskolaka o Dítěte skolniho veku o dospeleho o Kojence.
Které z následujících tvrzení se netýká funkcí myšlení jakožto kognitivního procesu: o Jde o vytváření pojmů (mentálních kategorií) o Jde o vyjadřování emocionálních obsahů. o Myšlení lze dle některých přístupů ztotožnit s řešením problémů. o Myšlení se týká usuzování a hodnocení.
Při vyšetřování šikany ve školní třídě bychom měli: o Prozradit vyslýchaným co nejméně o tom, co nám již je známo o průběhu šikany ve školní třídě. o Vyslechnout poškozeného, obviněného a svědky dohromady o Okamžitě potrestat žáka, o kterém jsme se od informátora dozvěděli, že je agresorem o Zveřejnit, kdo je zdrojem informací o šikaně ve školní třídě.
Dite od svého nejranejsiho vývoje preferuje především podnety: o barevne o lidske o slozite o Vyrazne.
Kompetencí školské rady na základní škole není: o Schvalovat vnitřní řád školy. o Schvalovat způsob hodnocení a klasifikace žáků o Schvalovat výroční zprávu o škole. o Schvalovat rozpočet školy.
Transmisivní pojetí vyucovani je: o Vyucovani vedouci k samostatnosti zaku o Predavani hotovych poznatku zakum o Vedeni zaku k logickému mysleni o Transparentni vyuka s aktivitou zaku.
Rodiče jednoho z vašich žáků jsou velmi přísní a často užívají tresty. Jasně svým dětem nastavili pravidla, co se smí a co se nesmí. Jejich výchovný styl je: o autokraticky o teokraticky o liberalni o Demokraticky.
Posturologie zkoumá: o Procesy po pusobeni urologie o Uziti postoje v lidske komunikaci o Procesy probihajici v mluvidlech recnika o Uziti fyzickeho kontaktu v lidske komunikaci.
O jaký typ výzkumného problému se v následující formulaci jedná: „Je nedirektivní výchovný styl efektivnější pro vytvoření pozitivních postojů žáků k učiteli než direktivní?“: o legitimni o deskriptivni o kauzalni o Relacni.
Mezi zakladni typy výuky nepatri o heuristicka o globalni o produkcni o Informativni.
Chybám při používání posuzovacích škál v pedagogickém výzkumu se do jisté míry předchází: o Zvýšením stupňů každé škály alespoň na 32 o Snížením počtu stupňů škály na jeden o Odpovídajícím zácvikem posuzovatele o Nelze jim ani částečně předejít.
Stav zklamání, zmarnění, který je většinou vyvolán překážkou na cestě k cíli, ohrožením, oddálením nebo znemožněním uspokojit potřebu, nazýváme: o frustrace o Syndrom vyhoreni o maladaptace o Psychicka deprivace.
Jak odborně označujeme dlouhodobé psychosociální jevy, které jsou po několik měsíců i let typické pro konkrétní třídu? o Klima skolni tridy o Stav skolni tridy o Situace ve skolni tride o Atmosféra skolni tridy.
Vyberte spravnou formulaci vedecke/statisticke hypotezy: o Zaci sedmého rocniku mají skolu vyznamne méně radi o Když ucitel zvysi počet pochval tak snizi počet pochval o Divky dosahuji v jazykových testech lepších vykonu o Ceska masmédia venuji malo pozornosti problematice skoly.
Učitel poskytuje žákovi zpětnou vazbu k jeho plakátu: „Vidím, že písmena na tvém plakátě jsou dostatečně velká, budou čitelná i z dálky. Jednotlivé body jsou stručné, několikaslovné. Jsou na plakátě rozmístěny rovnoměrně“. Jedná se o zpětnou vazbu: o pochvalnou o popisnou o kritickou o Hodnotici.
Které tvrzeni plati pro takzvaně interakcni modely osobnosti: o Osobnost je tvorena rysy a vlastnostmi osobnosti o Osobnost vznika vzájemným ovlivnovanim mezi jedincem a situacemi v nichž se nachazi o Osobnost jedince je utvářena hlavně vlivem okolí, tedy situacemi, v nichž se jedinec nachází. o Osobnost je ovlivňována především vývojovými faktory.
Mezi tzv. psychogenní potřeby dle Maslowa nepatří potřeba: o spánek o láska o sebeaktualizace o Bezpečí.
) Která z následujících situací není kompatibilní s ostatními druhy výchovných situací? o problemova o Standardne, vyznamna o exterminacni o Rizena.
Jestliže nás nějaká nápadná vlastnost druhého ovlivní natolik, že v jejím světle posuzujeme nebo předpokládáme další vlastnosti, jedná se o: o Efekt primarity o Efekt posledního dojmu o Efekt selektivity o Halo efekt.
Mezi zakladni psychologicke vedy nepatri: o Obecna psychologie o Socialni psychologie o patopsychologie o Pedagogicka psychologie.
Schulpatentem neboli vseobecnym skolnim radem byly zavedeny: o Skoly obecne a mestanske o Skoly trivialni, hlavni, normalni o Skoly vseobecne a obcanske o Skoly vseobecne a mestanske.
Report abuse Consent Terms of use