Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ONEtopedie 2019

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
Etopedie 2019

Description:
Etopedie 2019

Author:
AVATAR

Creation Date:
04/12/2019

Category:
Others

Number of questions: 101
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
Problémový žák v běžné třídě se nevyznačuje vlivem? Je uzavřen v cyklickém selhávání Dostává negativní zpětnou vazbu Je omezen ve své vlastní perspektivě budoucnosti Je demotivován ze strany třídního učitele .
Kdo založil dům pro opuštěné chlapce v Turíně, byl přezdíván „apoštol opuštěné a zanedbané mládeže“ a zavrhoval tělesné tresty? J. A. Komenský Giovanni Bosco Philippe Pinel Platón.
Mezi rizika, která NEohrožují výchovu dítěte při vývoji: Vrstevníci Hyperprotektivita Domácí krádeže Zájmové kroužky.
Do cílové skupiny etopedie nepatří Děti s dlouhodobou nemocí Děti v riziku Děti s problémy chování Děti s poruchami emocí a chování.
Z hlediska stupně společenské závažnosti dělíme poruchy chování na: Disociální, prosociální, asociální Antisociální, insociální, desociální Disociální, asociální, antisociální Antisociální, nesociální, sociální.
Třetím obdobím ve vývoji přístupu k edukaci jedinců s poruchami chováním je: Období profilace a rozvoje speciálně pedagogických konceptů Období nástupu intervenčních programů a profesní specializace Období nedůvěry ve svobodu člověka Období intervenčních a reedukačních experimentů .
Mezi 5 charakteristik poruch chování podle Bowera nepatří Celkový výrazný pocit neštěstí nebo deprese Neschopnost učit se Schopnost navazovat uspokojivé sociální vztahy Tendence vyvolávat somatické symptomy.
Mezi rizikové skupiny PCHE nepatří: Jedinci s traumatizujícím zážitkem Jedinci z etnických skupin Jedinci ze znevýhodněného sociokulturního prostředí Jedinci ze zahraničí.
Co je Resilience? Schopnost jedince, navzdory vystavení nepříznivým individuálním či sociálním okolnostem, směřovat k využívání zdrojů zdraví, včetně využívání příležitostí zažívat zkušenost životní spokojenosti. Protispolečenské chování, činnost porušující zákonné nebo jiné normy chování a způsobující společnosti nebo jednotlivci újmu. Chování, jehož záměrem je ublížit, ohrozit, ponižovat nebo zastrašovat jiného člověka či skupinu lidí. Preventivní program sociálně patologických jevů.
Jedinec s problémy v chování: Normy chování neporušuje úmyslně Není s danými normami v konfliktu Nepociťuje vinu Porušuje normy dlouhodobě.
Děti rozdělil do 6 kategorií: Martin Luther Giovanni Bosco Jan Ámos Komenský Platón.
Když člověk porušuje dlouhodobě normy jedná se o: Osobu s poruchami chování Osobu s problémy v chování Osobu nevychovatelné Osobu v období vzdoru .
Iniciativa x vina se odehrává ve věku: Kojeneckém 3-6 let 6-12 let Mladá dospělost.
Stěžejní roli ve vzniku PCH hraje souběh vlivů: Biologických a psychologických Biologických, psychologických, sociálních Sociálních a biologických Psychologických a sociálních .
Lombrosova teorie je: Teorie rozeného zločince Teorie zanedbávaného dítěte Teorie attachment Teorie vychovaného zločince .
Která z možností nepatří mezi období vývoje přístupu k edukací jedinců s poruchami chování? Období důvěry ve svobodu člověka Období intervenčních a reedukačních experimentů Období nástupu intervenčních programů a profesní specializace Období profilace a rozvoje speciálně pedagogických konceptů .
Jak vnímají jedinci s poruchami chování sami sebe? Radují se z malých úspěchů Považují se za úspěšné Vzdálené cíle nebývají schopní svým jednáním sledovat Jejich rozhodnutí nebývají impulzivní.
Která z možností je poruchou chování? O problémech ví, vadí mu a chtěl by je odstranit Porušuje normy dlouhodobě Porušování je výsledkem konfliktu mezi vnějšími požadavky a vnitřními potřebami dítěte Nálepkou problémového dítěte trpí a vyvolává v něm negativní emocionální zážitek.
Nedostatek „vřelosti lidského tepla“, tísnivá finanční situace a neúplná rodina patří mezi Školní rizika Rizika spojená se společností Rizika spojená s osobností dítěte Rizika spojená s rodinou dítěte.
Periodizace lidského vývoje podle Eriksona není Láska X Nenávist Důvěra X Nedůvěra Identita X Nejistota Iniciativa X Vina.
Co znamená restrikce? Trest Omezení daná rozhodnutím autority Snaha zmařit něčí jednání Potlačování.
Kde v Čechách vznikla první polepšovna pro chlapce i děvčata? V Dalešicích V Rochově V Opatovicích V Albrechticích.
Cílový klient ve Středisku výchovné péče má: 2–10 let 3–19 let 5–22 let 10–28 let.
Co nepatří do poruch chování s interními vlivy podle klasifikace Myschkera? agrese strach poruchy spánku úzkostnost.
Jaké činnosti nevykonává SPC? Poradenství pro pedagogy a zákonné zástupce Zajištění speciálně pedagogické péče a speciálně pedagogického vzdělávání pro žáky, kteří jsou integrováni Zpracování podkladů pro integraci žáků Diagnostika dětí předškolního věku z důvodu nerovnoměrného vývoje .
Do školského poradenského pracoviště (ŠPP) nepatří Školní psycholog Metodik prevence Sociální pracovník Speciální pedagog.
O středisku výchovné péče neplatí Věnují se klientům od 3 let věku Výchovnou skupinu tvoří maximálně 8 klientů Pobyt zde je dobrovolný Klient může být intoxikován .
V rámci činnosti středisek výchovné péče se legislativně nepodílí Národní ústav pro vzdělávání (NÚV) Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) Ministerstvo zdravotnictví (MZ).
Autorem teorie o psychosociálním vývoji jedince, který si podle teorie prochází 8 fázemi, ze kterých při úspěchu získává ctnosti je: Erik Erikson Sigmund Freud Jean Piaget J. A. Komenský.
Mezi triádu rizikových faktorů nepatří Zkušenost Zdravotní stav jedince Osobnost Sociální vlivy.
Etopedie je speciálně pedagogická disciplína, která… Se zabývá výchovou, vzdělávaným a integraci obtížné vychovatelných jedinců. Se zabývá vzdělávaným, výchovou a socializace obtížné vychovatelných jedinců. Se zabývá výchovou, vzdělávaným a psychologickou podporou obtížné vychovatelných jedinců Se zabývá podporou výchovy a vzdělávaní a socializace obtížné vychovatelných jedinců .
Vyberte nesprávné tvrzení o výchovném ústavu: Jako součást se zřizuje ZŠ nebo SŠ. Pečuje se o děti starší 15 let. Výjimečné pečuje se o děti starší 12 let. Je zde není možné dokončit si povinnou školní docházku.
Vyberte nesprávné tvrzeny „šikana může mít podobu…“: Fyzického našili a ponižovaní. Destruktivních aktivit zaměřených na majetek oběti. Ignorovaní. Psychického ponižovaní a vydíraní. .
Co to je Oniomanie: Patologické přejídání. Patologické nakupovaní. Závislost na televizi. Závislost na užívají internetu.
V jakém roce vznikala Etopedie jako samostatný obor: 1969 1967 1996 1970.
Do pedagogické klasifikace nepatří: Seitzova klasifikace Školská klasifikace Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN 10) Rámcový profil .
Vyberte správnou dvojici poslední fáze periodizace lidského vývoje dle Eriksona Snaživost x méněcennost Identita x nejistota Iniciativa x vina Intimita x izolace .
Bower se zabýval: Poruchami chování Periodizací lidského vývoje Resiliencí Zakládáním diagnostických ústavů pro mládež .
Velkou didaktiku napsal: Giovanni Bosco Karel Herfort Jan Amos Komenský Josef Zeman.
Období průmyslové revoluce se vyznačovalo pro období: Nadměrného užívání návykových látek dětmi a mládeží Zneužívání dětí k práci Vyčlenění etopedie jako samostatné disciplíny Největší nárust dětských domovů se zvýšenou výchovnou péčí a domovy mládeže pro převýchovu .
Které z uvedených tvrzení NEplatí pro problémy v chování? o problémech ví, vadí mu a chtěl by je odstranit nálepkou problémového dítěte trpí a vyvolává v něm negativní emocionální zážitek přirozeně dlouhodobě lže, nepociťuje vinu normy chování neporušuje úmyslně .
Co v etopedii znamená pojem „resilience“? i přes nepříznivé podmínky dokáže dítě zažívat spokojenost a fungovat dítě není schopné navazovat uspokojivé sociální vztahy dítě opakovaně porušuje pravidla a ignoruje je dítě cíleně lže .
Který pedagog rozděloval typy chování dětí do 6 kategorií na: 1. vtipné, chtivé, povolné, 2. vtipné, povolné, chápavé, 3. vtipné, ale svévolné, 4. povolné, chtivé, ale tupé, 5. hloupé a nechtivé, 6. hloupé a vzpurné František Čáda Jan Amos Komenský Karel Herfort Josef Zeman.
Vyberte správné tvrzení: Proč je důležité se zaměřit na děti s problémy v chování? Kvůli jejich případné separaci z kolektivu Včasná intervence a zamezení přechodu do stádia poruchy chování Pro přípravu dítěte na vyloučení ze školy Protože tito žáci obvykle nejsou schopni dokončit základní školu .
Jaká je hranice trestí odpovědnosti? 15 let 14 let 18 let 21 let.
Pedopatologie neníteoretická nauka o dětských tělesných a duševních vadách teoretická nauka o dětských tělesných a duševních vadách disciplína, kterou se zabýval prof. František Čada nazývána výchovou “mravně vadných” výchova dětí s chronickým onemocněním .
Jedinci s poruchami chování nejsou vnímáni tak, že provokují druhé k negativní reakci v chování nejsou oblíbení mezi vrstevníky často se stávají přirozenými vůdci ve skupinách málokdy se stávají přirozenými vůdci ve skupinách .
Mezi cílové skupiny etopedie nepatří děti v riziku děti po těžkém úrazu děti s problémy v chováním děti s poruchami emocí a chování .
Šest kategorií dětí stanovil Platon Martin Luther Jan Amos Komenský František Palacký.
Mezi 5 charakteristik poruch chování podle Bowera nepatří neschopnost učit se neschopnost navazovat uspokojivé sociální vztahy nepřiměřené chování a emotivní reakce v běžných podmínkách celkový výrazný pocit štěstí a libosti .
Perspektivním přístupem rozumíme: Skupinovou výuku dětí Podporu dítěte v jeho aktivním přístupu k vlastnímu vzdělávání Ponechání dítěte jeho osudu Podpora dítěte v problémovém chování .
Jedinci s poruchou chování a emocí: Jsou citově stabilní a velmi sebevědomí Bývají mezi vrstevníky oblíbení Připadají si být úspěšnými Jednají impulzivně .
Přítomnost poruchy chování a emocí je pravděpodobnější: U citově deprivovaných jedinců pocházejících z institucionální péče U jedinců s tělesným postižením U jedináčků U dětí pocházejících z velkých rodin.
Pozitivní vazbu dítěte na matku charakterizuje: Nepříjemný pocit v matčině blízkosti Projevy vzteku při kontaktu s matkou Hledání matčiny podpory v případě strachu Hledání podpory cizích osob v případě strachu .
Vyberte nesprávnou odpověď: Poruchy chování mohou být spojené s násilím V zájmu etopeda je vést jedince s poruchou chování k co největšímu naplnění jeho potřeb Jedinci s poruchou chování mají pocit, že si jich ostatní lidé váží Nálepkování je přidělení často negativního statusu jedinci s odlišnostmi v chování.
Které z uvedených období nepatří mezi období vývoje přístupu k edukaci jedinců s poruchami chování? Období profilace a rozvoje speciálně pedagogických konceptů. Období kompenzačních a rehabilitačních experimentů. Období nedůvěry ve svobodu člověka. Období nástupu intervenčních programů a profesní specializace.
Vyberte konflikt, před který je stavěn jedinec ve věku mladé dospělosti dle periodizace lidského vývoje Erika Eriksona: Intimita x izolace Identita x nejistota Iniciativa x vina Autonomie x stud.
Které z východisek nepatří mezi základní východiska etopedie? Individualizace výchovy Bio-psycho-sociální model funkčnosti Respektující přístup k dítěti Životní cesta dítěte .
Vyberte správnou klasifikaci poruch chování: Medicínská, dimenzionální, pedagogická, sociokulturní. Medicínská, pedagogická, dimenzionální, sociální. Dimenzionální, obranná, medicínská, pedagogická. Pedagogická, medicínská, sociální, teoretická.
Která z možností není pravdivá u osoby s poruchou chování (PCH)? Osoba s PCH porušuje normy dlouhodobě. Osoba s PCH zpravidla nepociťuje vinu ve vztahu k důsledkům vlastního jednání. Osoba s PCH není s danými normami v konfliktu. Osoba s PCH svoje poruchy chování přijímá a někdy se je snaží i řešit. .
Jak se jmenoval italský kněz, jenž se věnoval zanedbané mládeži a založil řád Saleziánů? Philippe Pinel Giovanni Bosco Carlo Agostini Nicola Negrelli.
Do pěti charakteristik jedince s poruchou chování dle Bowera nepatří: Neschopnost učit se Pocit neštěstí nebo deprese Nadřazený postoj vůči vrstevníkům Tendence vyvolávat somatické symptomy.
Multifaktoriální teorie kauzalit Jedinec je schopen docílit nápravy poruch chování svou vůlí Schopnost jedince směřovat k využívání příležitostí zažívat zkušenost životní spokojenosti navzdory nepříznivým sociálním okolnostem Zabránění vzniku poruchy chování zapříčiněním včasné prevence s využitím programů primární prevence a depistáže rizikových jedinců Vznik poruch chování je podmíněn souběhem biologických, psychologických a sociálních vlivů.
Jaký projev nepatří mezi projevy dítěte s jistou vazbou na rodiče? Schopnost separace od rodiče Samostatnost v případě nejistoty nebo strachu Návrat rodiče je provázen pozitivními emocemi Preference rodiče před cizími osobami .
Co NEspadá pod problémy v chování? Bývají krátkodobé Bývají důsledkem nezvládnutých konfliktů se sociálním okolím Jedinec zpravidla nepociťuje vinu ve vztahu k důsledku vlastního jednání Jedinec o problémech ví, vadí mu a chtěl by je odstranit .
Které z obdobích vývoje přístupu k edukaci jedinců s poruchami chování přišlo jako poslední? Období nedůvěry ve svobodu člověka Období profilace a rozvoje speciálně pedagogických konceptů Období intervenčních a reedukačních experimentů Období profilace a rozvoje speciálně pedagogických konceptů.
Kdo vypracoval periodizaci lidského vývoje? J. A. Komenský Erik Erikson Karel Herfort Josef Zeman.
Která z klasifikací poruch chování obsahuje klasifikaci Klugeho a Seitzovu klasifikaci? Pedagogická Medicínská Dimenzionální Sociální.
Pod jaké ministerstvo spadá OSPOD? MPSV MŠMT MZ MZV.
Jaké jsou základní charakteristiky poruch chování dle Bowera neschopnost navazovat uspokojivé sociální vztahy, nepřiměřené chování a emocionální reakce v běžných podmínkách, celkový výrazný pocit neštěstí nebo deprese, tendence vyvolávat somatické symptomy neschopnost učit se, neschopnost navazovat uspokojivé sociální vztahy, přiměřené chování a emocionální reakce v běžných podmínkách, celkový nevýrazný pocit neštěstí, tendence vyvolávat somatické symptomy neschopnost učit se, neschopnost navazovat uspokojivé sociální vztahy, nepřiměřené chování a emocionální reakce v běžných podmínkách, celkový výrazný pocit neštěstí nebo deprese, tendence vyvolávat somatické symptomy neschopnost navazovat uspokojivé sociální vztahy, nepřiměřené chování a emocionální reakce v běžných podmínkách, celkový výrazný pocit neštěstí nebo deprese .
V jakém vývojovém stádiu je dítě ve věku 12-16 let dle Eriksona snaživost x méněcennost autonomie x stud identita x nejistota intimita x izolace.
Pobyt ve středisku výchovné péče je: nedobrovolný, dítě do SVP umísťuje OSPOD nedobrovolný, dítě je umístěno do SVP soudem dobrovolný nedobrovolný, doporučí umístění výchovný poradce kmenové školy .
Kdo je autorem jisté vazby (teorie attachmentu)? E. Erikson G.H. Bower J. Bowlby Z. Matějíček.
Co nezahrnuje klasifikace ASEBA? externizované poruchy chování internalizované poruchy chování seskupené dimenze neseskupené dimenze.
Normativně zaměřený přístup k poruchám chování: Vychází z potřeb dítěte. Řídí se pravidly 3P: posilování, podpora, provázení. Řídí se pravidly 3 R: restrikce, represe, resocializace. Nahlíží na dítě jako na aktivního spolutvůrce změny. .
K záměrnému porušování právních norem dané společnosti dochází při: asociálním chování antisociálním chování disociálním chování resociálním chování .
Pro středisko výchovné péče NEplatí: Pobyt v SVP může být nařízený soudem. Poskytuje preventivně výchovnou péči ve formě ambulantní, stacionární a internátní. Výchovná skupina má max. 8 klientů. Klient může být vyloučen. .
Mezi zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy NEpatří: výchovný ústav ochranný ústav dětský domov diagnostický ústav .
Kde byla založena v roce 1884 první polepšovna pro chlapce i děvčata v Čechách? V Králíkách V Brně V Praze V Opatovicích.
Mezi faktory fyzického zdraví nepatří…? Hyperaktivita Porodní úvaz Nemoc Postižení.
Problémy v chování…? Jsou krátkodobé, popř. periodické Jsou dlouhodobé Jejich náprava vyžaduje speciální péči Mají tendenci vyvolávat somatické symptomy.
Která dvojice založila časopis Úchylná mládež? Josef Zeman, Leopold Pek Vojtěch Náprstek, Leopold Pek Karel Herfort, Vojtěch Náprstek Josef Zeman, Karel Herfort .
Označte nepravdivé tvrzení o navistických teorií Kladou důraz na prostředí Kladou důraz na genetické příčiny Kladou důraz na výchovu Jejich příkladem je deprivační teorie .
Podmínky ústavní a ochranné výchovy přímo upravuje? vyhláška č. 72/2005 Sb. Ve znění vyhlášky 116/2011 Sb. zákon č. 472/2011 Sb. zákon č. 109/2002 Sb. vyhláška č. 73/2005 Sb. Ve znění vyhlášky 147/2011 Sb.
Mezi sociální znevýhodnění řadíme? zdravotní oslabení či dlouhodobá nemoc postižení tělesní, zrakové, sluchové, souběžné postižení více vadami neznalost trivia (čtení, psaní počítání) rodinné prostředí s nízkým socioekonomickým statusem, nařízená ústavní či ochranná výchova, postavení azylanta či uprchlíka .
Jaký přístup k edukaci jedinců s poruchami chování byl v době renezance? období nástupu intervenčních programů a profesní specializace období intervenčních a reedukačních experimentů období nedůvěry ve svobodu člověka období profilace a rozvoje speciálně pedagogických konceptů .
Která cílová skupina nespadá do etopedie? děti s psychiatrickými obtížemi děti v riziku děti bez výraznějších problémů děti s poruchami emocí a chování .
Jak jsou vnímány jedinci s poruchou chování? Bývají oblíbení v kolektivu. Většinou se stávají přirozenými autoritami. Provokují druhé k negativnímu chování. Jejich rozhodnutí nebývají z pravidla impulzivní.
Vyber přívětivé prostředí/stav pro děti bez problémů v chování. Traumatizující zážitek Zkušenost institucionální péče. Etnické skupiny (komunita romská, ukrajinská, ruská, apod.). Rodina pocházející z dobrého sociokulturního zázemí. .
Jaká je charakteristika jisté vazby z hlediska dospělého? Schopnost separace od rodiče. Vyhledávání sociální podpory. Hledání podpory rodiče v případě nejistoty, strachu. Preference rodiče před cizími osobami. .
Mezi protektivní faktory v rámci vrstevníků patří: Přátelské vazby s vrstevníky (zapojení v aktivitách) Role odmítaného. Členství v gangu. Delikventní vrstevníci. .
Co nepatří mezi základní východiska etopedie? Individualizace výuky Perspektivní přístup k dítěti. Bio-psycho-sociální model funkčnosti Separace dítěte od skupiny .
Jak vnímá jedinec s poruchami chování sám sebe? Jako neohroženého člověka, kterému vše projde Považuje se za smolaře, převažuje u něj krátkodobá motivace Jedinec s poruchami chování o takových věcech nepřemýšlí Má hluboké deprese, cítí se nešťastně.
Která z následujících skupin nepatří mezi cílové skupiny v etopedii Děti v riziku Děti s problémy v chování Děti bez výraznějších problémů Senioři s problémy v chování .
Jaký je rozdíl mezi problémy v chování a poruchami chování? Problémy v chování bývají krátkodobé, nebo se objevují v periodách, při poruchách chování dítě porušuje normy dlouhodobě Není mezi nimi rozdíl Poruchy chování bývají krátkodobé, nebo se objevují v periodách, při problémech v chování dítě porušuje normy dlouhodobě Problémy v chování se projevují jen ve škole, poruchy chování se objevují jak ve škole, tak doma.
Mezi protektivní faktory rodinného systému nepatří pečující klíčová osoba přiměřená rodičovská supervize separace od rodičů důsledná disciplína s jasnými pravidly .
Mezi charakteristiky jisté vazby z hlediska dítěte nepatří: hledání podpory rodiče, v případě nejistoty, strachu návrat rodiče je provázen pozitivními emocemi preference rodiče před cizími osobami neschopnost separace od rodiče.
V jaké zemi byly založeny první polepšovny? Anglie Česká Republika Rusko Španělsko.
Kolik procent výuky zabírá řešení problémů s chováním žáků? 35 – 42% 75 – 88% 13 – 17% 20 – 25%.
Která vývojová stádia sem nepatří? Vývoj podle S. Freuda Vývojová periodizace podle Eriksona Biopsychologická vývojová periodizace Psychologická vývojová periodizace.
Kdo byl ředitelem Opatovické vychovatelny? Karel Herfort Josef Zeman František Čád Alois Zikmund.
Report abuse Consent Terms of use