Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ON15

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
15

Description:
qdwdaaqawdq

Author:
dwqsdq
(Other tests from this author)

Creation Date:
10/02/2024

Category:
Others

Number of questions: 60
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
Základní charakteristika PAS: patří mezi Pervazivní vývojové poruchy nepatří mezi Pervazivní vývojové poruchy neurologické degenerativní onemocnění objevují se jen u dětí starších 10ti let.
Co patří mezi pervazivní vývojová poruchy: Tourettův syndrom Atypický autismus Rettův syndrom Dětská dezintegrační porucha Aspergerův syndrom Afázie koktavost vývojová dysfázie Wiliamsův syndrom dětský autismus.
Jaké jsou jádrové oblasti narušení: sociální interakce (vztah k lidem) + řeč + představivost (stereotypie) sociální interakce (vztah k lidem) + komunikace + představivost (stereotypie) školní dovednosti + komunikace + představivost (stereotypie).
Jakým kódem jsou v MKN 10 označeny PAS: F 13 R 13 F 88 F 84.
Rettův syndrom: vzniká do 1,5 - 2 letech normálního vývoje je vrozené neurologické degenerativní onemocnění je získané neurologické degenerativní onemocnění mutace genu MEC P2 na chromozomu X mutace genu NE F2 na chromozomu X.
Co platí pro dětskou dezintegrační poruchu: regresivní autismus, po období normálního vývoje 2-10 let trvá 20 let.
V čí kompetenci je diagnostika Landau-Kleffner syndromu? klinický psycholog foniatr klinický logoped neurolog.
Co je pravda o Landau-kleffner: diagnostikuje ji neurolog je to dětská epileptická afázie vzácné, náhlý počátek nebo progresivní průběh před 7R ztráta exprese i recepce verbální sluchová agnozie, poruchy chování, obtíže v psaní.
Landau-Kleffner je: s epilepsií po kraniotraumatu.
Typicke klicove oblasti zasazene u pervazivnich vyvojovych poruch: komunikace socialni vazby představivost logicko-konstrukcni schopnosti.
Co platí o Rettově syndromu: neurovývojové postižení na genetickém podkladu získané metabolické postižení na genetickém podkladu projeví se do 1,5-2 let projeví se po 1,5-2 letech .
Co platí pro dětskou dezintegrační poruchu: dříve se ji říkalo infantilní demence dříve si ji říkalo Hellerův syndrom dříve se ji říkalo dezintegrační psychóza první projevy okolo 3-4 roku.
Dětská dezintegrační porucha: vývoj je minimálně do 2 let bez nápadností první projevy cca okolo 3-4 let během 6-9 měsíců od vypuknutí progresivní ztráta schopností zejména řeči vždy před 10 rokem již ztráta kognitivních a komunikačních schopností vede k těžké kognitivní ztrátě.
Rettův syndrom je: vrozený získaný vzniká do 1-2let po 1-2 letech.
Rettuv syndrom : Po 2. roce začíná 2. stádium onemocnění s globální deteriorací kognitivních, motorických a řečových Zkl. Rysy -> stereotypní pohyby rukou, autistické chování, demence u dívek do 5 let Řazeno mezi poruchy autistického spektra Pouze symptomatická léčba -> snaha o zabránění dalším atakám zhoršení v dalších stádiích Končí až úplnou ztrátou komunikace, hybnosti a bazální sebeobsluhy.
Jaké má pervazivní porucha vlastnosti: sociální komunikační rozhodovací schopnosti.
Mezi jádrové oblasti PAS řadíme: komunikaci představivost sociální vztahy plánování .
Pervazivní porucha : skupina poruch projevující se kombinací narušení v tzv. jádrových oblastí jedná se o generalizovaný kognitivní deficit ve vývoji CNS jehož symptomy se mohou zmírňovat, ale v jádrových oblastech trvají celý život jedná se o generalizovaný kognitivní deficit ve vývoji CNS jehož symptomy se mohou zmírňovat, ale v jádrových oblastech netrvají celý život, .
Touretuv syndrom komorbidity: tiky, začínající se projevovat až v dospělosti ADHD, obsedantně-kompulzivní porucha, separační úzkostná porucha typicky se začne projevovat rok od narození.
Touretuv syndrom je: získané neurologické onemocnění, které se začne projevovat až po 30ti letech života vrozené neurologické onemocnění, které se projevuje v dospělosti vrozené neurologicko psychiatrické onemocnění, které se projevuje od dětství.
U TS se primárně nevyskytuje: ADHD zrakové postižení obsedantně-kompulzivní porucha, .
Rettův syndrom: zacne se projevovat až v dospelosti zacne se projevovat v 6-18. měsíci (do 1-2 let) projevuje se ihned po narození.
Rettův syndrom se projevuje: v dospělosti po 10.roce před 5 rokem.
Termín pervazivní znamená: diskriminačni všeprostupující vrozený.
Kdo se zabýval autismem: Hana Neschvátalová Lenka Nesnášelová Růžená Nesnídalová Soňa Nevšímalová.
Kdo jako první definoval autismus: Leo Kanner Hans Asperger Tom Sadler.
Aspergerův syndrom: patří do pervazivních vývojových poruch Děti jsou od malička jiné v sociálních situacích, intenzitně se zaměřují na 1 předmět, nemají rádi změny; pokud jsou jejich obtíže menší, nemusejí být nápadné Nápadná je pragmatická rovina.
Jaká porucha vykazuje vždy změnu v EEG: Landau-Kleffnerův syndrom Rettův syndrom Aspergerův syndrom.
Dřívější označení ADHD: LDE (lehká dětská encefalopatie) ADD vrozená hyperaktivita.
Pojem ADHD: Porucha pozornosti bez hyperaktivity Hyperkinetický syndrom s poruchou pozornosti - F90.0.
ADD je: Porucha pozornosti bez hyperaktivity Hyperkinetický syndrom s poruchou pozornosti.
Syndrom spojený s degenerativními projevy – demence dětského věku : rettův sy aspergerův sy.
Dětská dezintegrační porucha: někdy nazývaná jako regresivní autismus před 1. příznaky musí být min. 2 roky normální období vzácná porucha) závažná ztráta nabytých dovedností. Po období normálního vývoje (2-10 let) následuje trvalá ztráta; dovednosti jsou téměř kompletně ztraceny alespoň ve 2/6 funkcí: 1) expresivní řeč a jazyk 2) receptivní řeč a jazyk 3) sociální a sebeobsluha 4) kontrola vyměšování 5) hra 6) motorika kniha Myšlení v obrazech: autorka s PAS, DZP narozdíl od AS a dětského autismu má závažnější obtíže smyslového zpracování a větší patologii řeči/jazyka, méně závažné poruchy kognice.
Dětská schizofrenie: v dětství je častější u chlapců, v dospělosti je výskyt rovnoměrný průběh v dětství je závažnější, prognóza je různorodá diagnóza v dětském věku je obtížnější, příznaky jsou vázané na věk a vývojovou úroveň, příznaky jsou odlišné než u dospělých.
TEACH program: založen na principech strukturovaného učení – akceptuje individuální zvláštnosti osoby s PAS, - je individuálně přizpůsobován specifikům dítěte, používá principy strukturalizace, vizualizace a má vést k samostatnosti, reedukaci chování, zvýšení sebevědomí a nácvik větší předvídatelnosti v čase a prostoru využívá se u afazií převážně u motorického typu.
Landauův-Kleffnerův syndrom : dětská epileptická afázie, definice → vzácné získané onemocnění s náhlým počátkem nebo progresivním průběhem (před sedmým rokem) a se ztrátou receptivní a expresivní složky řečové komunikace. (Bází poruch jsou paroxysmální epileptické aktivity mozkové tkáně, které jsou zobrazitelné EEG. Příznaky zahrnují přítomnost verbální sluchové agnózie, rychlý úbytek rozsahu řečové exprese, časté poruchy chování a obtíže v psaní vrozené neurologicko-psychiatrické onemocnění, které se začíná projevovat v dětství, nejčastěji kolem 7. roku věku[1], nebo v období adolescence. Projevuje se několika pohybovými a zvukovými tiky. Běžnými projevy tiků jsou mrkání, kašlání, odkašlávání si, posmrkávání a záškuby v obličeji.
Syndrom Sedláčkové má: podhraniční intelekt submukozni rozštěp celkový rozštěp zkrácené patrohltanového.
syndrom Sedláčkové projevy : zkrácení měkkého patra s doprovodnou otevřenou huhňavostí sdružený s typickým vzhledem obličeje a utvářením rukou a dále s opožděním vývoje intelektu bez poruch intelektu.
Gerstamnnův sy: je vzácná forma epilepsie, která postihuje pouze děti a způsobuje ztrátu schopnosti rozumět mluvené řeči. Hlavní epileptická aktivita probíhá ve spánku a není pro druhé viditelná. Může být pozorována pomocí EEG. Mohou se ale objevit i viditelné záchvaty v noci a/nebo během dne. je vzácné neurologické onemocnění, které může být vrozené (vývojová vada) nebo získané, po poškození mozku úrazem nebo chorobami, jako jsou například cévní mozková příhoda nebo mozkové nádory. Hlavními příznaky Gerstmannova syndromu jsou ztráta nebo vrozené chybění čtyř základních kognitivních funkcí, a to psaní (agrafie či dysgrafie), počítání (akalkulie), rozpoznávání předmětů, zejména prstů (agnózie prstů) a rozeznávání pravé a levé strany těla.
V kolika letech se nejčastěji začíná objevovat Tourettuv sy? od 5-7 roků od 2 let od 10 ti let.
Na které pohlaví se váže Rettův syndrom: ženské mužské.
Kombinovaná postižení (Kombinace): postižení příčinně nesouvisí se symptomem poruchy řeči příčinně souvisí postižení s vadou řeč.
Komplikace: příčinně souvisí postižení s vadou řeč postižení příčinně nesouvisí se symptomem poruchy řeči.
Syndrom Sedláčkové: hypomimie hraniční intelekt submukózní rozštěp patra vrozeně zkrácené měkké patro.
Pierre-Robinův syndrom:nevím Malá čelist – mikrognácie Zapadlý a nahoře uložený jazyk – hlossoptosis Rozštěp patra do tvaru U Porucha dýchání (obstrukce dých, cest), porucha příjmu potravy, záněty středouší a SP, aspirační pneumonie.
Co je Gerstmanův syndrom: Narušení gnozie prstů, P/L orientace, agrafie disociovaná, porucha kalkulie Narušení gnozie prstů, P/L orientace, alexie, porucha kalkulie Narušení gnozie prstů, P/L orientace, alexie, porucha kalkulie.
Gerstmanův syndrom : parietální lalok v gyrus angularis dominantní hemisféry fatická porucha agrafie akalkulie a agnozie prstů – nedovede rozeznat a pojmenovat prsty své nebo cizí ruky.
TEACH program u autistů: Jeden z prvních terapeutických postupů, často používán i dnes Založen na principech strukturovaného učení – akceptuje individuální zvláštnosti osoby s PAS, - je individuálně přizpůsobován specifikům dítěte, používá principy strukturalizace, vizualizace a má vést k samostatnosti, reedukaci chování, zvýšení sebevědomí a nácvik větší předvídatelnosti v čase a prostoru.
Co patří mezi formy AAK: Bliss voks makaton lingovy zvuky.
Co znamená AAK: Víceoborová oblast zaměřující se na rozvoj efektivního přístupu ke komunikaci osob, jež nemohou efektivně využívat běžné formy mezilidské komunikace, především řečovou komunikaci, její psanou formu a běžné formy neverbálních komunikačních modalit (gesta, intonační a zvuková dynamika, proxemika) AAK je oblastí výzkumné, klinické a edukativní praxe zahrnující úsilí o rozvoj poznatků o možnosti kompenzace dočasných či trvalých poruch, omezení aktivity či účasti osob se závažnými poruchami řečové a jazykové produkce nebo rozumění mluvené a psanému projevu v komunikace .
Pc, mobil ..patří mezi pomůcky: víceúčelové derivační jednoúčelová názorné.
Makaton: Využívá symboly v kombinaci s písmeny (Systém znaků a symbolů, bývá doplněn o písmena) Taktilní čtení řeči u hluchoslepých (hmatání manuálních znaků – na krku, tvářích, rtu) Nepoužívají se jen ke komunikaci, ale i k účelům jiným (učení v ZŠ – čtení, psaní, myšlení).
Tadoma: Taktilní čtení řeči u hluchoslepých (hmatání manuálních znaků – na krku, tvářích, rtu) Využívá symboly v kombinaci s písmeny (Systém znaků a symbolů, bývá doplněn o písmena) Nepoužívají se jen ke komunikaci, ale i k účelům jiným (učení v ZŠ – čtení, psaní, myšlení).
Víceúčelové pomůcky v AAK: Nepoužívají se jen ke komunikaci, ale i k účelům jiným (učení v ZŠ – čtení, psaní, myšlení) ss.
Augmentativní komunikace - co to znamená? Systémy podporující (doplňující) verbální komunikaci; = podpora Doplnuje nedostatecne recove schopnosti.
Alternativní komunikace : náhradní vyšetření.
Ktery system z AAK nevyzaduje pomucky? TADOMA VOKS.
Bliss používá? nepoužívá nic Systém symbolů, který zahrnuje geometrické tvary různé velikosti, orientace a polohy, čímž ovlivňuje význam jednotlivých symbolů, využívá cca 26 základních prvků.
Co patří mezi AAK systémy bez pomůcek: znakovaná čeština Cued Speech Lormova ABC TADOMA prstová ABC ZJ fotografie Bliss.
Jakým cvičením se rozvíjí sémantický systém: kategorizace předmětů sss.
Report abuse Consent Terms of use