Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ONbio

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
bio

Description:
450-500 BIO SZU radio

Author:
ninkaaaa
(Other tests from this author)

Creation Date:
16/04/2023

Category:
Science

Number of questions: 51
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
450. Ochorenie, ktoré sa prejavuje rednutím kostného tkaniva sa nazýva: krivica osteoporóza lordóza skolióza.
451. Väzivom sa spájajú: ploché kosti lebky zuby a zubné ložiská v čeľusti a sánke kosti panvy rebrá a hrudná kosť.
452. Chrupkou sa spájajú: rebrá a hrudná kosť stavce krížovej kosti a kostrče telá stavcov kosti pletencov končatín.
453. Nosič sa od ostatných stavcov odlišuje tým, že: nemá telo tvorí ho iba predný a zadný oblúk jeho telo vybieha do zuba, ktorým sa spája s čapovcom predný oblúk má jamku pre zub čapovca.
454. Osteoporóza je ochorenie, ktoré sa prejavuje: poruchou okostice zvýšeným rizikom zlomenín nízkou hustotou kostnej hmoty obrusovaním bedrového kĺbu.
455. Počet kostrových svalov človeka je asi: 300 400 600 800.
456. Koľko percent celkovej hmotnosti tela dosahuje hmotnosť svalov? 36% u mužov 32% u žien 36% bez ohľadu na pohlavie 30% bez ohľadu na pohlavie.
457. Ak sú svaly navzájom antagonistické, znamená to, že: pôsobia proti sebe ak jeden vykonáva kontrakciu, druhý relaxuje spolupracujú dopĺňajú sa.
458. Ak sú svaly navzájom synergické, znamená to, že: dopĺňajú sa pri spoločnom pohybe pôsobia proti sebe ich vzájomná činnosť sa vylučuje pracujú koordinovane.
459. Na vyjadrení nálady sa podieľajú svaly iba mimické iba žuvacie mimické spolu so žuvacími mimické a krčné.
460. Lichobežníkový sval zabezpečuje najmä: polohu lopatky pohyby hornej končatiny pohyb kolenného kĺbu dýchacie pohyby.
461. Achillova šľacha upína: lýtkový sval o kolenný kĺb krajčírsky sval o píšťalu lýtkový sval na pätovú kosť priamy sval stehna o pätu.
462. Najdlhší sval v ľudskom tele je: štvorhlavý sval stehna krajčírsky sval trojhlavý sval lýtka deltový sval.
463. Svalový tonus znamená: stav pokojového napätia svalu priebeh svalovej kontrakcie stav únavy (svalová horúčka) stav pri nahromadení metabolitov v svale.
464. Nadjazylkové a podjazylkové svaly umožňujú: žuvať a prehĺtať pohybovať očami koordinovane pohybovať jazykom držať vzpriamene hlavu.
465. Svaly trupu tvoria skupiny svalov: chrbta, hrudníka, brucha a panvového dna hrudníka a brucha chrbta a hrudníka chrbta, hrudníka a brucha.
466. K povrchovým svalom chrbta patria: lichobežníkový sval najširší sval chrbta deltový sval krátke chrbtové svaly.
467. K svalom, ktoré umožňujú výdych patria: bránica vonkajšie medzirebrové svaly brušné svaly vnútorné medzirebrové svaly.
468. Pre bránicu platí: oddeľuje hrudníkovú a brušnú dutinu oddeľuje brušnú dutinu od svalov panvového dna jej pohyb nadol pomáha pri výdychu jej pohyb nadol pomáha pri nádychu.
469. Pre deltový sval platí: patrí k svalom panvového dna je to chrbtový sval je to sval pletenca hornej končatiny zabezpečuje upaženie.
470. Pre krajčírsky sval platí: patrí k predným svalom stehna je to ohýbač stehna je to vystierač stehna je to štvorhlavý sval.
471. Z hľadiska morfológie na svale rozoznávame: hlavu, bruško a chvost hlavu a bruško bruško a výbežky bruško, snopce a snopčeky.
472. Funkčným, prvkom pohybovej sústavy je: prepojenie kosti a svalu nervovosvalová platnička motorická jednotka (spojenie nervu a svalu) myofibrila.
473. Základným zdrojom energie pre kontrakciu svalov je: cukor bielkovina tuky nukleové kyseliny.
474. Pri kontrakcii kostrového svalu sa vytvorí: nervovosvalová platnička myoglobín musculín komplex aktinomyozín.
475. Podstatou kontrakcie svalového vlákna je: vznik väzby medzi aktínom a myozínom vzájomný posun aktínu a myozínu zmena napätia – svalového tonusu rozklad glukózy.
476. Myofilamenty ( svalové vlákna) obsahujú tieto základné bielkoviny: aktín a prolín myozín a arginín aktín, arginín a prolín aktín a myozín.
477. Svalová horúčka vzniká v dôsledku: nahromadenia metabolitov v svalových vláknach nedostatku kyslíka porušenia tvorby aktinomyozínu svalovej únavy.
478. Počet zubov mliečneho chrupu človeka je: 32 20 14 24.
479. Aké zuby sa nikdy nevyskytujú v mliečnom chrupe? očné črenové stoličky rezáky.
480. Mliečny chrup tvoria: 4 rezáky 8 stoličiek, 4 črenové zuby 8 rezákov, 2 očné zuby, 6 stoličiek 8 rezákov, 4 očné zuby a 8 stoličiek 4 rezáky, 8 očných zubov,8 stoličiek.
481. Peristaltické sťahy vyvolávajú: sťahy stien pažeráka, ktoré posúvajú potravu do žalúdka reflexívne sťahy pri prehĺtaní potravy sťahy žalúdka, ktoré vznikajú v dôsledku obranného reflexu a vyvolávajú zvracanie sťahy stien žalúdka, ktoré zabezpečujú premiešanie tráveniny.
482. Veľké slinné žľazy poznáme: podjazylkové, podsánkové a príušné podjazykové, podsánkové a príušné podsánkové, podčeľustné a príušné príušné, jazylkové a čeľustné.
483. Sliny obsahujú: ptyalín chymozín amylázy lyzozým.
484. Je pravda, že aj v ústnej dutine dochádza k vstrebávaniu? nie, prebieha tu len mechanické a chemické trávenie nie, začiatok vstrebávania je až v žalúdku áno, začína sa tu vstrebávanie cukrov áno, vstrebávajú sa tu niektoré jedy a lieky.
485. Vstup do hrtana pri prehĺtaní uzatvára chrupkovitá príchlopka: epiglottis jazylka pharynx oesophagus.
486. Priemerný objem žalúdka dospelého človeka je: 0,5 – 1 liter 1 – 2 litre 2 – 3 litre 3 – 5 litrov.
487. Stenu žalúdka tvoria: sliznica a 3 vrstvy hladkých svalov sliznica, podsliznicové väzivo, hladká svalovina a chrupkovitý obal sliznica, podsliznicové väzivo a 3 vrstvy hladkých svalov 3 vrstvy svaloviny pokryté sliznicou.
488. Mucín je: ochranná väzivová vrstva žalúdka alkalický hlien súčasť žalúdočnej šťavy aktivátor pepsinogénu.
489. Význam kyseliny chlorovodíkovej pri trávení je v tom, že: aktivuje neúčinný pepsinogén chemicky upravuje minerálne látky zabraňuje znehodnoteniu vitamínu C zabraňuje znehodnoteniu vitamínov skupiny B.
490. Sliznica žalúdka vylučuje enzýmy: pepsín, chymozín a lipázu pepsín, mucín a HCL lipázu, amylázu a pepsín mucín, pepsín, lipázu a chymozín.
491. Do dvanástnika vyúsťujú: vývody pečene vývody pankreasu vrátnicová žila pečeňová tepna.
492. Najintenzívnejšie vstrebávanie prebieha: v žalúdku v hrubom čreve v pankrease v tenkom čreve.
493. Najdôležitejším orgánom vstrebávania stavovcov je: hrubé črevo tenké črevo ústna dutina konečník.
494. K žľazám tráviacej sústavy patria: klky a mikroklky v čreve pečeň žlčník slinné žľazy.
495. Pre žlč platia tvrdenia: tvorí sa v pečeni tvorí sa v žlčníku emulguje tuky a napomáha tak ich tráveniu obsahuje enzým lipázu.
496. Žlčník zabezpečuje: tvorbu žlče tvorbu enzýmu lipázy uskladnenie žlče rozklad žlče.
497. V slinách stavovcov sa nachádza enzým : trypsín trypsinogén lipáza amyláza.
498. Na trávení sacharidov sa podieľajú enzýmy: ptyalín lipáza chymozín amyláza.
499. V ktorej časti tráviacej sústavy začína trávenie sacharidov? v ústnej dutine v žalúdku v dvanástniku v tenkom čreve.
500. V ktorých častiach tráviacej sústavy prebieha trávenie sacharidov? v ústnej dutine v žalúdku v dvanástniku v pankrease.
Report abuse Consent Terms of use