Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ON10

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
10

Description:
qsdqwsd

Author:
wedw
(Other tests from this author)

Creation Date:
01/03/2024

Category:
Others

Number of questions: 95
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
OAE: screeningová metoda vyšetření objektivní vyšetření sluchu screening sluchu u novorozenců upravuje vyhláška z r. 2013, která doposud nemá zákonnou moc postup při screeningu: OAE-BERA-SSEP-CI/sluchadlo.
SSEP: ustálené evokované potenciály objektivní vyšetření sluchu jedná se o odpovědi neuronů na zvukové signály stanovuje zbytky sluchu na hlubokých frekvencích u velmi těžkých percepčních vad sluchu, které by při vyšetření kmenových potenciálů nebyly zachyceny výsledky vyšetření se vynášejí do grafu, který představuje tzv. odhadovaný audiogram (tak by vypadal tónový audiogram, kdyby ho bylo u dítěte možné vyšetřit) vyšetření je v délce zhruba 30-60 minut vyšetření je v délce zhruba 120 minut.
Otoskleróza: degenerativní onemocnění, které postihuje kostěný labyrint ve středním uchu jedná se o abnormální přestavbu kostní tkáně, která narušuje schopnost převodního systému ve středouší převádět zvuky do vnitřního ucha často dědičné onemočnění, jehož příčina není stále plně objasněna není genetické onemocnění nejčastěji se vyskytuje u bílých žen středního věku projevem je postupná ztráta sluchu, někdy tinnitus, případně i motání hlavy.
Cholesteatom: onemocnění středního ucha je to útvar, který obsahuje tukové buňky, a ty mohou poškozovat okolní tkáně (nejedná se ale o nádorový proces) neléčený cholesteatom může zničit převodní kůstky ve středním uchu, které vede až k nevratné praktické hluchotě.
Retrokochleární vada: vada sluchu může být příznakem vážného poškození celkového zdraví, případně i ohrožení života pacienta př. vestibulární schwannom) má stejný audiogram jako jako kochleární vada má odlišný audiogram než kochleární vada.
Lingovy zvuky : používají se k posouzení přínosu a funkčnosti dané kompenzační pomůcky šest různých zvuků řeči, které jsou rozprostřeny napříč celým řečovým spektrem v rozsahu 500 – 2000 Hz hlásky „m“, „u“ hlubokofrekvenční, „i“ zahrnuje nízké i vyšší frekvence, „a“ je ve středu hlasového pole, „s“ a „š“ jsou vysokofrekvenční.
Orálně-auditivní metoda: využívá zbytky sluchu využívá se u těch osob se sluchovým postižením, které mají alespoň částečně zachovaný sluch.
Sluchová výchova: postup zahrnuje čtyři kroky: detekce-diskriminace-identifikace-porozumění takto probíhá (nejen) rehabilitace po kochleární implantaci.
Princip tonotopie: tono = frekvence, topos = místo každá frekvence je zpracovávána na specifickém místě = tonotopická mapa sluchový práh se věkem mění, nejprve odumírají vláskové buňky na počátku kochley, což je oblast necitlivější pro vysoké tóny (presbyacusis) - v bazální části kochley zpracovávány vysoké tóny ve vnitřní části kochley (apexu) jsou vláskové buňky zodpovědné za zpracování hlubokých tónů.
Slyšitelné frekvence jsou v rozmezi: 16-20 000 Hz 16 - 50 000 Hz 15- 50 000 Hz.
Nejcitlivější je lidské ucho v oblasti frekvencí : 2-2,5 kHz 1-5 kHz 1-10 kHz.
Práh sluchového pole se může měnit s věkem: ano ne.
intenzita zvuku registrovaným lidským sluchovým orgánem je 0-150 dB 0-130 dB .
Při frekvencích kolem 2000 Hz odpovídají hladiny intenzity prahu slyšitelnosti : 4 dB 10 dB 20 dB.
Při frekvencích kolem 2000 Hz odpovídají hladiny intenzity hlubokém tichu (např. v akustickém studiu): 10 db 20 dB 5 dB.
při frekvencích kolem 2000 Hz odpovídají hladiny intenzity šepotu: 10 dB 20dB 30 dB.
při frekvencích kolem 2000 Hz odpovídají hladiny intenzity běžném hovoru: 30 dB 60 dB 40 dB.
při frekvencích kolem 2000 Hz odpovídají hladiny intenzity koncertu: 100 db 60 dB 90 dB.
při frekvencích kolem 2000 Hz odpovídají hladiny intenzity prahu bolesti: 100 dB 130 dB 120 dB.
při frekvencích kolem 2000 Hz odpovídají hladiny intenzity prahu akustickému traumata: 100 dB 130 dB 150 dB 140 dB.
Řečové frekvence: 300 - 4000 Hz 500 - 4000 Hz 300 - 3000 Hz.
Rozsah sluchového pole: 20 - 20 000 Hz 16 - 20 000 Hz 10 - 30 000 Hz.
Intenzitní rozsah: 150 dB resp. 0-130 dB 100 dB resp. 0-150 dB.
Sluchové pole: část intenzitního a frekvenční rozsah celý intenzitní a frekvenční rozsah.
Rozsah slyšitelných zvuků lidským uchem: 16 Hz – 20 000 Hz (20kHz) 20 Hz – 20 000 Hz (20kHz).
Co zjišťuje Weberova zkouška: poruchu zraku poruchu sluchu poruchu hlasu.
Vyšetření ladičkami (Weberova, Rinneho, Schwabachova) odlišení převodní a percepční nedoslýchavosti odlišení kochleární od retrokochleární.
Eustachova trubice: Vyrovnává akustický tlak ve středouší Vyrovnává tlak v dutině bříšní.
Slovní audiometrie: vyšetřuje pouze zvuky vyšetřuje rozumění řeči (výsledkem práh rozumění).
Perforace ušního bubínku způsobí: Percepční poruchu Převodní poruchu Kombinovanou poruchu.
Jaká je velikost audiologické komory: 1,5 – 2,5 metry 1,5 – 2 metry 10 – 20 metrů.
Co zjišťuje verbální audiometrie: Rozumění řeči (Práh srozumitelnosti řeči = intenzita, na níž bylo rozuměno 50 % slov (u normálního sluchu je 20 dB). Hlasové pole Tónové pole.
Převodní nedoslýchavost je: Kvantitativní porucha Kvalitativní porucha.
S rehabilitací sluchu se začíná: Ihned po odhalení sluchové vady (ještě před přidělením sluchadel - u vrozených vad již během prvního roku života – sluchová dráha se musí udržovat v činnosti) Po zavedení sluchadel.
U oboustranné sluchové vady má dítě nosit: Sluchadlo vlevo Sluchadlo na libovolné straně Sluchadlo na obou stranách.
Nedoslýchavé dítě se sluchadly: Chodí do běžné MŠ (ZŠ) (u nedoslýchavosti se to po přidělení sluchadla většinou brzo dožene a dítě je srovnatelné se slyšícími vrstevníky) Musí být zařazené ve speciální mateřské škole (-jen pokud je neslyšící).
Sluchová výchova postupuje: Od detekce přes identifikaci a diskriminaci k rozumění Od detekce přes diskriminaci a identifikaci k rozumění Od diskriminace přes detekci a identifikaci k rozumění.
Nezbytnou podmínkou implantace kochleární neuroprotézy je: Zachovaná schopnost odezírání. Zachovaná část Cortiho orgánu Funkčnost minimálního množství sluchových vláken (= alespoň část sluchového nervu).
Komu se dává CI: Pouze pro pacienty ohluchlé. Pro děti i dospělé, kteří ohluchli nebo se jim původní vrozená vada zhoršila, a pro děti i dospělé s těžkou percepční sluchovou vadou. Pro děti s těžkou percepční sluchovou vadou.
Kritéria kandidáta pro CI: Subjektivní i objektivní vlastnosti osobnosti jen subjektivní vlastnosti jen objektivní vlastnosti.
Sluchová výchova u dítěte se sluchovou vadou je: Záležitostí přesně stanovených cvičení. Nezbytnou součástí rehabilitace během celého dne Náhodným posloucháním zvuků.
Řečová výchova u dítěte se sluchovou vadou: Má být prováděna podle předem určených témat Musí vycházet s prožitků a potřeb dítěte Musí vycházet s prožitků a potřeb dítěte.
Pískání sluchadla se obvykle odstraní: Opravou sluchadla Mírným zvýšením hlasitosti sluchadla Netěsnící ušní koncovka ve zvukovodu.
Podmínky pro dobré odezírání: Dobré osvětlení,…., vzdálenost mluvčího 50 –150 cm Dobré osvětlení,…., vzdálenost mluvčího 200 cm.
Co se odezírá:nevim Kiném artikulém.
U zbytků sluchu: Přiděluje se sluchadlo pro zlepšení odezírání Nepředpokládá se žádný přínos sluchadla.
jak vypadá audiogram u smíšené vady sluchu : kostní bez nálezu /vzdušné snížené obě křivky snížené na podobnou úroven obě křivky snížené kostní je výš vzdušné níž.
co platí o orálně-auditivní metodě : využívá zbytky sluchu, klade důraz na používání znakového jazyka využívá zbytky sluchu, zakazuje používání znakového jazyka.
Postup při sluchové výchově je : diskriminace-detekce-identifikace-porozumění detekce-diskriminace-identifikace-porozumění detekce-diskriminace-porozumění- identifikace identifikace - detekce- diskriminace - porozumění.
co platí o bazokochleárních vadách : narušení vysokých tonů narušení hlubokých tonů spojené s odcházením nejprve vysokých tonů ve stáří narušení velmi hlasitých tonů .
které tony jsou snímány na apexu kochley : vysoké středové hluboké.
děti se sluchovým postižením se rodí především: rodičům se sluchovým postižením rodičům bez sluchového postižení s dalšími přidruženými vadami, .
Kdo je zakladatelem foniatrie? Prof. MUDr. Seeman Prof. Komínek Prof. Fishfuck.
Stimulace u těžkých SP: multisenzoriální jednosenzoriální.
Těžké sluchové postižení, je tam hypernazalita? ano ne.
Které sluchové vady se nejlépe kompenzují? lehké převodni lehke percepční těžké převodní středně težké převodní .
Co spojuje Eustachova tuba: chrupavka + kostí nosohltan + středouší nosohltan a bubínek.
Zvukovod je tvořen: chrupavkou + kostí, je zakončen bubínkem nosohltan + středouší chrrupavkou a oválným okénkem.
Střední ucho : je tvořen chrupavkou se odděluje od zvukovodu blankou bubínku.
Třmínkový sval - kde je, k čemu je: m. stapedius - je v zadní části středouší, upíná se na zadní rameno třmínku, smrštěním vytahuje třmínek z oválného okénka, tlumí vibrace třmínku m. stapedius - je v zadní části středouší, upíná se na zadní rameno třmínku, smrštěním vytahuje třmínek z oválného okénka, vytváří zvuk.
Lingovy zvuky slouží: test k rozpoznání vysokých a nízkých frekvencí segmentů samohlásky s vys. a níz. frekvencí souhlásky s vys. a nízkou frekvencí.
Nucleus cochlearis lokalizace uvnitř hlemýždě levá strana mozku mozkový kmen.
Převodní porucha: kostní nepřesáhne 18 dB, vzdušné ztráta narušeny hlavně hluboké tóny.
Percepční porucha : narušeno vzdušné i kostní, kostní ztráta přes 18 dB .
Kombinovaná sluchová vada kostní a vzdušné vedení obě narušeny narušeno jen vzdušné narušeno jen kostní.
Kochleární vada je typická: horší slyšení vysokých tónů zkreslení zvuku.
Retrokochleární vada dál od kochley tj. úroveň sl. nervu VIII. může být příznakem vážného onemocnění - schwannom, neurofibromatóza.
Které sluchové vady se lépe kompenzují percepční převodní.
Co platí o bazokochleárních vadách poškození dolní části hlemýždě narušení vysokých tónů.
Rozdíl mezi slovní audiometrií a dětskou slovní audiometrií a co je percepční test dětská má slova přizpůsobená dětskému slovníku, dětská = percepční test → dítě nemusí slova opakovat, ale ukazuje je na sadě obrázků dxd.
Co se vyšetřuje percepční audiometrií rozumění řeči práh srozumitelnosti řeči práh slyšitelnosti.
Schwabachova zkouška: ladičková zkouška k odlišení převodní a percepční nedoslýchavost srovnává kostní a vzdušné vedení pacienta srovnává kostní vedení pacienta a lékaře.
Weberova zkouška: ladičková zkouška k odlišení převodní a percepční vady sluchu, zkoumá jen kostní vedení ladička se položí do středu hlavy na temeno a srovnáváme, ve kterém uchu zní déle, kde ji slyší více - když lateralizuje do hůře slyšícího ucha = převodní vada tohoto ucha, když lateralizuje do lépe slyšícího = to druhé má percepční vadu.
Cholesteatom - kde se nachází a co to je ve vnitřním uchu, zánět ve středouší, nádor z tukových buněk.
VRA je: objektivní subkektivní měří sluch, vhodná pro děti do 3 let = raný věk, je nacvičován podmíněný reflex - reakce na slyšený zvuk posouzení reakce + získání sluchového prahu vhodný od 5 let, nutná cílená spolupráce.
Křivka tympano: A fyziologická křivka vrchol v blízkosti 0 není takutina plochá křivka.
Křivka tympano:B: fyziologická křivka plochá křivka není tam vrchol sekret, tekutina nebo jiná patologie ve středouší bubínek je vtažený dovnitř vrchol v oblasti negativních hodnot tlaku ve středouší je podtlak v důsl. špatné fce Eust. tuby.
Křivka tympano: C: plochá křivka vrchol v oblasti negativních hodnot tlaku ve středouší je podtlak v důsl. špatné fce Eust. tuby sekret, tekutina nebo jiná patologie ve středouší křivka s vrcholem při tlaku nižším, než je atmosferický bubínek je vtažený dovnitř.
RHB metody u dětí se sluchovým postižením : metoda totální komunikace orálně-auditivní metoda bilingvální metoda znakový jazyk.
Orálně auditivní metoda v rehabilitaci, čeho využívá: maximální využití zbytků sluchu a bezpodmínečné vedení dítěte k řečové produkci, je vhodná hlavně pro děti nedoslýchavé a děti s těžkou sluchovou vadou, kterou lze korigovat sluchadly, základním předpokladem je možnost zesílit zbytky sluchu vhodným sluchadlem a umožnit tak těžce nedoslýchavým dětem aby se naučily poslouchat, rozumět a mluvit je vhodná pro děti jen s velmi těžkou vadou sluchu.
Co je metoda Totální komunikace: používá se na začátku terapie dětí s těžkou sluchovou vadou, využívá všech dostupných prostředků, aby bylo dosaženo cíle: naučit dítě komunikovat = znaky + mluvení + gesta + prstová abeceda + odezírání + mimika + pantomima + kresba maximální využití zbytků sluchu a bezpodmínečné vedení dítěte k řečové produkci, je vhodná hlavně pro děti nedoslýchavé a děti s těžkou sluchovou vadou, kterou lze korigovat sluchadly, základním předpokladem je možnost zesílit zbytky sluchu vhodným sluchadlem a umožnit tak těžce nedoslýchavým dětem aby se naučily poslouchat, rozumět a mluvit. .
Co má vliv na úspěšnost terapie u dětí se sluchovým postižením: IQ včasnost kompenzace spolupráce, jazykové nadání přítomnost dalších poruch soc. prostředí.
Kochleární implantát - kdy je na něj nárok: na nový procesor po 10 letech od první implantace co 7 let Indikace - vhodný pro těžké sluchové ztráty, že zbytky vláskových buněk již není možno využít zesílením zvuku sluchadly pro porozumění řeči, podmínkou je funkčnost sluchového nervu a vyšších etáží sluchové dráhy.
Kdo se v rámci předoperační péče stará o dítě s kochleárním implantátem : klinický psycholog logoped foniatr.
Perforace ušního bubínku způsobí: Percepční poruchu Převodní poruchu kombinovanou poruchu.
Slovní audiometrie: vyšetřuje rozumění řeči (výsledkem práh rozumění) Hlasové pole.
Co zjišťuje verbální audiometrie: Rozumění řeči (Práh srozumitelnosti řeči = intenzita, na níž bylo rozuměno 50 % slov (u normálního sluchu je 20 dB). Hlasové pole tonové pole.
Převodní nedoslýchavost je: Kvantitativní porucha Kvalitativní poruha.
S rehabilitací sluchu se začíná: Po zavedení sluchadel před implantací, po zavedení sluchadel Ihned po odhalení sluchové vady (ještě před přidělením sluchadel - u vrozených vad již během prvního roku života – sluchová dráha se musí udržovat v činnosti).
U oboustranné sluchové vady má dítě nosit: oboustranně jednositranně.
Nezbytnou podmínkou implantace kochleární neuroprotézy je: Zachovaná schopnost odezírání. Funkčnost minimálního množství sluchových vláken Zachovaná část Cortiho orgánu.
Pískání sluchadla se obvykle odstraní: opravou sluchadla Netěsnící ušní koncovka ve zvukovodu Mírným zvýšením hlasitosti sluchadla.
rozdíl mezi slovní audiometrií a slovní audiometrií pro děti : slovní audiometrie = zjišťuje se míra rozumění; opakování slyšených slov reprodukovaných do sluchátek nebo volného pole z reproduktorů. Zaznamenává se, kolik slov z 10 reprodukovaných stejnou intenzitou vyšetřovaný opakoval správně. Intenzita při které opakoval správně 50% = prahová (Speech Response Thresoholt – SRT) dětská slovní audiometrie = Percepční test; dítě nemusí slova opakovat, ale ukazuje je na sadě obrázků .
Kombinovaná vada sluchu – audiogram jak vypadá: Kostní vedení je pod normou, ale méně než vzdušné vedení Kostní i vzdušné vedení je pod 20 dB, ale v jiných frekvencích a decibelech 🡪 neklesají souměrně jako u percepční nedoslýchavosti.
Nitroušní nedoslýchavost – co neslyší a co je narušeno: poškozené je vnitřní ucho (kochlea) = nitroušní (intrakochleární) nedoslýchavost; pokud je nervová = retrokochleární ztráty jsou na vysokých frekvencích.
Report abuse Consent Terms of use