Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ONbio

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
bio

Description:
BIO SZU 500-550 radio

Author:
ninkaaa
(Other tests from this author)

Creation Date:
22/04/2023

Category:
Science

Number of questions: 51
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
500. V ktorých častiach tráviacej sústavy prebieha trávenie sacharidov? v ústnej dutine v žalúdku v dvanástniku v pankrease.
501. Ktoré enzýmy sa podieľajú na trávení bielkovín? pepsín trypsín mucín lyzozým.
502. V ktorých častiach tráviacej sústavy prebieha trávenie bielkovín? v ústnej dutine v žalúdku v pečeni v dvanástniku.
503. Akú funkciu plní HCL v žalúdočnej šťave? aktivuje pepsinogén zabraňuje znehodnoteniu vitamínov B a C chráni steny žalúdka pred samonatrávením ničí choroboplodné zárodky.
504. Akú funkciu plní v tráviacej sústave mucín? spolu s HCL aktivuje pepsín chráni sliznicu pred účinkami pepsínu a HCL rozkladá bielkoviny pôsobí proti baktériám.
505. Ktoré základné zložky obsahuje žalúdočná šťava? HCL, pepsín, trypsín, mucín mucín, HCL, pepsín, lyzozým HCL, pepsín, mucín pepsín, amylázu a ptyalín.
506. Ktoré enzýmy obsahuje žalúdočná šťava? pepsín, lipázu a chymozín pepsín, mucín a ptyalín chymozín, mucín a pepsín amylázu, lipázu a trypsin.
507. Najväčšou žľazou človeka je: podžalúdková žľaza štítna žľaza príušná slinná žľaza pečeň.
508. Tenké črevo tvorí: dvanástnik lačník pankreas bedrovník.
509. V ktorých častiach tráviacej sústavy prebieha trávenie tukov? v ústnej dutine v žalúdku v tenkom čreve v hrubom čreve.
510. Aký význam má enzým chymozín? pomáha zrážať mlieko u dojčiat rozkladá tuky napomáha tráveniu cukrov aktivuje pepsinogén.
511. Ktoré enzýmy pôsobia na rozklad tukov v tráviacej sústave? žlč lipáza amyláza trypsín.
512. Aké enzýmy obsahuje pankreatická šťava? trypsín, amylázu, ptyalín pepsín, trypsín, lipázu žlč, lipázu, ptyalín lipázu, amylázu, trypsín.
513. Trávenie – chemické spracovanie potravy začína: v ústnej dutine v pažeráku v žalúdku v tenkom čreve.
514. Žlč obsahuje enzýmy, ktoré štiepia: sacharidy tuky bielkoviny neobsahuje žiadne enzýmy.
515. Podžalúdková žľaza – pankreas je žľaza, ktorá produkuje: iba hormóny iba tráviacu šťavu s enzýmami hormóny aj tráviace šťavy nie je to žľaza.
516. Žalúdočná šťava človeka obsahuje: HCl, mucín, pepsín, lipázu, chymozín HCl, mucín, pepsín, amylázu len HCL, pepsín a chymozín len HCL, lipázu, chymozín a pepsín.
517. Pre chuťové bunky (receptory) v ústnej dutine človeka platí že: rozlišujú 5 základných chuťových kvalít rozlišujú 4 základné chuťové kvality všetky sú rozmiestnené pravidelne po celej ústnej dutine sú uložené v chuťových pohárikoch jazyka.
518. Do ústnej dutiny vyúsťujú 3 páry veľkých slinných žliaz: podjazykové, podčeľustné , lícne príušne, podčeľustne , lícne podčeľustné, podjazykové, príušné podsánkové, podjazykové, príušné.
519. Hrubé črevo človeka je dlhé: cca 1,5 m cca 2,5 m cca 0,5 m cca 3 m.
520. V hrubom čreve prebieha: spätné vstrebávanie vody a solí vznik črevných plynov činnosťou črevných baktérií dokončenie vstrebávania živín dokončenie vstrebávania tukov.
521. Konečným produktom trávenia sacharidov môžu byť: glukóza fruktóza galaktóza maltóza.
522. Konečným produktom trávenia tukov sú: mastné kyseliny aminokyseliny glycerol glukóza.
523. Konečným produktom trávenia bielkovín sú: monopeptidy aminokyseliny nukleotidy mastné kyseliny.
524. Vitamíny sú dôležitou zložkou výživy, lebo plnia v organizme funkcie antioxidantov zabraňujú rozkladu bielkovín katalyzujú biochemické reakcie podporujú zvyšovanie odolnosti organizmu.
525. Nedostatok vitamínu C spôsobuje: hypovitaminózu skorbut krivicu farbosleposť.
526. Nadbytočné množstvo vitamínov v tele sa nazýva: avitaminóza hypovitaminóza multivitaminóza hypervitaminóza.
527. Nedostatok vitamínov v organizme sa môže prejaviť ako: avitaminóza hypovitaminóza multivitaminóza hypervitaminóza.
528. Dôležitým faktorom zrážania krvi je vitamín: B D K E.
529. Vitamín D je: antikoagulačný antirachitický antiinfekčný antiskorbutický.
530. Horné dýchacie cesty tvoria: prínosové dutiny, nosohltan a hltan nosová dutina a prínosové dutiny nosová dutina a nosohltan nosová dutina a hltan.
531. Dolné dýchacie cesty sú tvorené: hltan, hrtan a priedušky nosohltan, hrtan a priedušky hrtan, priedušnica a priedušky priedušnica a priedušky.
532. Hlasivky sú: uložené v hrtanovej dutine 2 hlasivkové väzy, ktoré ohraničujú hlasivkovú štrbinu tvorené tenkým blanitým epitelom pozdĺžne chrupky v hrtane.
533. Popľúcnica je: jemná väzivová blana na povrchu pľúc tepna, ktorá privádza okysličenú krv do pľúc žila, ktorá odvádza okysličenú krv z pľúc časť priedušnice, ktorá vchádza do pľúc.
534. Alveoly sú: rozvetvené krvné vlásočnice v pľúcach pľúcne mechúriky miesta v pľúcach, kde prebieha výmena dýchacích plynov čuchové receptory v nosovej dutine.
535. Pľúcna ventilácia znamená: výmenu dýchacích plynov medzi alveolami a krvou vyšetrenie činnosti pľúc spirometrom výmenu vzduchu medzi pľúcami a prostredím striedanie nádychu a výdychu.
536. Vitálna kapacita pľúc je: celkový objem pľúc respiračná plocha pľúc objem vzduchu, ktorý sa vymení v pľúcach za minútu maximálny objem vzduchu vydýchnutý po maximálnom nádychu.
537. Vonkajšie dýchanie znamená: výmenu vzduchu medzi pľúcami a prostredím výmenu dýchacích plynov medzi alveolami a krvou difúziu dýchacích plynov cez alveolárno-kapilárnu membránu striedanie nádychu a výdychu.
538. Vnútorné dýchanie znamená: prechod kyslíka z pľúc do krvi výmenu dýchacích plynov medzi krvou a tkanivami procesy bunkového dýchania vznik oxyhemoglobínu.
539. Dýchacie centrum človeka sa nachádza: v medzimozgu v predĺženej mieche a moste na dne 4 mozgovej komory na dne 4 mozgovej komory.
540. Pri dýchaní cicavcov sa uplatňujú najmä svaly: brušné svalstvo medzirebrové svalstvo prsné svalstvo bránica.
541. Dychový objem je: objem vzduchu, vdýchnutého a vydýchnutého za 1 min. objem vydýchnutého vzduchu po maximálnom nadýchnutí objem vzduchu vdýchnutého a vydýchnutého počas jedného dychu v pokoji cca 500ml.
542. Vitálnu kapacitu pľúc meriame: spirometrom spirografom tonografom tonometrom.
543. Výmena dýchacích plynov cez alveolárno-kapilárnu membránu sa uskutočňuje: osmózou difúziou iónovými interakciami v smere koncentračného spádu.
544. Ktoré zložky krvi zabezpečujú transport CO2 z tkanív do pľúc? červené krvinky biele krvinky krvná plazma miazga.
545. Oxid uhličitý sa pri výmene plynov v pľúcnych alveolách viaže na: hem globín plazmu difunduje z krvi do alveolárneho priestoru.
546. Pri zápalových ochoreniach rýchlosť sedimentácie erytrocytov: stúpa klesá nemení sa je nepravidelná.
547. Koľko percent vody obsahuje krvná plazma? 91-92% 80-90% 70-80% 93-97%.
548. K funkciám červených krviniek patrí: prenos dýchacích plynov prenos živín udržiavanie pH termoregulácia.
549. Kyslík sa v červených krvinkách viaže na: hem aglutinogén železo hemoglobín.
550. Červené krvinky nemajú jadro: u všetkých cicavcov u všetkých vtákov u žiadnych stavovcov majú jadro len u rýb a obojživelníkov.
Report abuse Consent Terms of use