Questions
ayuda
option
My Daypo

ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ON2.

COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
2.

Description:
lolalalalalal

Author:
dsa
(Other tests from this author)

Creation Date:
15/04/2024

Category:
Others

Number of questions: 71
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Share the Test:
Facebook
Twitter
Whatsapp
Last comments
No comments about this test.
Content:
Erytrocyty uvoľnené z kostnej drene, ktoré obsahujú ešte zbytky mRNA sa nazývajú: Erytroblasty Proerytroblasty Retikulocyty Retikulárne bunky.
Agranulocyty v cytoplazme: Obsahujú špecifické granuly Neobsahujú žiadne granuly Obsahujú len azurofilné granuly Obsahujú špecifické aj azurofilné granuly .
Periférna oblasť trombocytu: Sa nazýva hyaloméra a obsahuje purpurovo sa farbiace sa granula sa nazýva hyaloméra a obsahuje modro sa farbiace granula Sa nazýva hyaloméra a obsahuje marginálny zväzok mikrotubulov a denzný tubulárny systém Sa nazýva granuloméra a obsahuje purpurovo sa farbiace granula.
Bunky spojivového tkaniva, ktoré vznikajú v danom tkanive a produkujú medzibunkovú hmotu sú: Voľné Blúdivé Fixné Ani jedno z vyššie uvedeného.
Najčastejšie sa vyskytujúce leukocyty v krvnej cirkulácii sa nazývajú: Neutrofil Eozinofil Bazofil Monocyt .
Prekurzorom voľných buniek spojivového tkaniva je: Nediferencovaná mezenchýmová bunka Hemocytoblast Myeloidná bunka Lymfoblast.
Hlavnou funkciou plazmatických buniek je: Fagocytóza Produkcia protilátok Produkcia a uskladnenie chemických mediátorov zápalovej odpovede organizmu - heparín, histamín Uskladnenie energie vo forme triglyceridov .
Makrofágy väziva sa nazývajú : Fibrocyty Histiocyty Monocyty Plazmocyty.
Retikulárne vlákna: Farbia sa eozýnom do ružova - sú acidofilné Farbia sa eozýnom do ružova - sú bazofilné Majú afinitu k soliam striebra - sú argyrofilné.
Teritoriálny matrix v hyalínovej chrupke: Súčasť perichondria - stratum chondrogenicum Farbí sa intenzívnejšie, je bazofilnejšie v dôsledku vyšsieho obsahu glykozaminoglykánov Farbí sa menej intenzívne v dôsledku vyšsieho obsahu glykozaminoglykánov Obsahuje predovšetkým kolagén I .
Väzivová chrupka je charakterizovaná v porovnaní s inými typmi chrupky: Prítomnosťou izogenetických skupín Hrubými zväzkami kolagénových vlákien (kolagén I) Prítomnosťou len kolagénu typu II Prítomnosťou všetkých typov vlákien .
Extracelulárna hmota chrupky je: Mineralizovaná - tvrdá Pevná a pružná Neobsahuje vláknitú zložku Pri všetkých typoch chrupiek obsahuje kolagén typu.
Intersticiálny rast v chrupke sa realizuje: Delením existujúcich chondrocytov v chrupke Delením chondroklastov v marginálnej zóne chrupky Diferenciáciou nových chondroklastov z buniek perichondria Diferenciáciou nových chondroblastov z buniek perichondria .
Chrupkový model kostí tvorí chrupka : Elastická Hyalínová Väzivová Vždy iný, závisí od druhu kosti .
Za rezorpciu nového kostného tkaniva sú zodpovedné: Osteocyty Osteoblasty Osteoklasty Osteoprogenitorové bunky .
Osteoid je: Kalcifikovaná chrupka Haversov systém Resorbované kostné tkanivo Nekalcifikované novovzniknuté kostné tkanivo .
Na výžive buniek kostného tkaniva sa podieľajú : Cievy periostu Cievy volkmanových a haversových kanálikov Filopodiálne výbežky osteocytov Všetky vyšsie uvedené štruktúry .
Osteoblasty sú zodpovedné za: Produkciu osteoidu Za resorbciu kostnej matrix Za udržiavanie kostnej matrix Za kalcifikáciu osteoidu .
Primárne osifikačné centrum počas chondrogénnej (centrochondrálnej) osifikácie: Vzniká v oboch epifýzach súčasne Vzniká v oboch epifýzachs istým časovým posunom Vzniká na epifýovo - diafyzárnom rozhran Vzniká v strede diafýzy.
Zóna hypertrofickej chrupky zvápenatenej Chondrocyty sú bez morfologických zmien uložené v izogenetických skupinách U chondrocytov nastáva rast a v ich cytoplazme sa akumuluje glykogén Chondrocyty sú bez morfologických zmien uložené v izogenetických radoch Dochádza ku kalcifikácii zvyškov chrupkovej matrix a degenerácii chondrocytov.
Uvoľnené ióny železa pri štiepení porfyrínového jadra sú transportované do kostnej drene viazané na proteín: Hemosiderín Transferín Feritín Bilirubín.
Polymorfonukleárne krvné bunky sú: Granulocyty Agranulocyty Len lymfocyty Trombocyty .
Základom siete pod membránou erytrocytov je proteín: Ankyrín Spektrín Tropomyozín Nič z uvedeného vyššie .
Vznik kosti na podklade väziva sa nazýva : Dezmogénna osifikácia Chondrogénna osifikácia Apozícia Intersticiálna proliferácia .
Podkladom novonasyntetizovaného kostného tkaniva v osteoidnej zóne rastovej platničky je: Väzivo Zvápenatené trámce hyalínovej chrupky Nezvápenatené kostné tkanivo Zvápenatené trámce elastickej chrupky.
Prekurzorom fixných buniek spojivového tkaniva je : Nediferencovaná mezenchýmová bunka Hemocytoblast Lymfoblast Myeloidná bunka .
Bunky chrupky prijímajú živiny : Z krvných ciev v chrupke Z krvných ciev v perichondriu - difúziou Z krvných ciev v perioste Ani jedna z uvedených .
Chrupka tvoriaca kĺbovú plochu je vyživovaná : Z krvných ciev v chrupke Z krvných ciev v perichondriu difúziou Zo synoviálnej tekutiny Z krvných ciev v perioste kostného tkaniva .
Apozičný rast v chrupke sa realizuje: Delením existujúcich chondrocytov v chrupke Delením chondroklastov v marginálnej zóne chrupky Diferenciáciou chondroklastov z buniek perichondria Diferenciáciou chondroblastov z buniek perichondria.
Retikulárne vlákna: Farbia sa eozýnom do ružova - sú acidofilné Farbia sa eozýnom do ružova - sú bazofilné Farbia sa selektívnym farbením - resorcín, fuchsín, orcerín Majú afinitu k soliam striebra - sú argyrofilné .
Za syntézu nového kostného tkaniva zodpovedá: Osteocyty Osteoblasty Osteóny Osteoklasty.
Šarpeyove vlákna sú : Kolagénové Elastické Retikulárne Ani jedno z vyššie uvedeného .
Vláknitá kosť je : Špongiózna Nezrelá - primárna Kompaktná Lamelárna - zrelá .
Štruktúrne glykoproteíny sú: Sú lineárne polysacharidy Sú rozvetvené polysacharidy Sú tvorené globulárnymi molekulami proteínov, na ktoré sa viažu rozvetvené reťazce sacharidov Sú zložené z proteínového jadra a 80 - 100reťazcov glykánov.
Kolagénové vlákna tvorí: - Len kolagén typu I. Všetky typy kolagénov Kolagén typu I aj typu III Kolagén typu I aj typu II .
Hlavnou funkciou žírnych buniek je: Fagocytóza Produkcia protilátok Produkcia a uskladnenie chemických mediátorov zápalovej odpovede organizmu - heparín, histamín Uskladnenie energie vo forme triglyceridov.
Medzibunková hmota všetkých typov chrupky obsahuje: Kolagén I Kolagén II Kolagén III Elastické vlákna.
Azurofilné granuly neutrofilov : Sú primárne lyzozómy Obsahujú fosfatázu, kolagenázu, laktoferín. Fagocytíny Obsahujú heparín a histamín Obsahujú kryštaloid .
Nekalcifikované novo nasyntetizované kostné tkanivo je: Osteoid Osteón Periost Haversov systém .
Elastická chrupka sa nachádza: V externej ušnici, eustachovej trubici a epiglotise V dýchacom systéme - nosová chrupka, trachea Tvorí povrch kĺbových plôch .
Medzi voľné bunky spojivového tkaniva nepatrí : Žírne bunky Tukové bunky Plazmatické bunky Makrofágy.
Šarpeyove vlákna sú súčasťou : Kostnej drene Perichondria Periostu Haversovho systému .
Makrofágy sa vo väzive diferencujú : Eozinofilné granulocyty Bazofilné granulocyty Lymfocyty Monocyty.
Azurofilné granuly eozinofilných granulocytov :- Sú primárne lyzozómy Obsahujú fosfatázu, kolagenázy. Laktoferín, fagocytíny Obsahujú heparín a histamín Obsahujú kryštaloid.
V osteoidnej zóne : Chondroklasty odstraňujú zvyšky kalcifikovaného kostného matrix Dochádza ku kalcifikácii zvyškov chrupkového matrix a degenerácii chondrocytov Osteoblasty sa po obklopení kostným matrix menia na osteocyty, postupne dochádza ku kalcifikácii Osteoblasty saukladajú na povrch smerových trámcov (kalcifikovaný interteritoriálny matrix chrupky) a produkujú osteoid .
Chondrocyty v elastickej chrupke: Tvoria veľké izogénne skupiny Väčšinou sú uložené jednotlivo alebo po dvojiciach - vzhľad kávového zrnka Sú podobné fibroblastom Nie sú uložené v lakúnach .
Prekurzorom fixných buniek spojivového tkaniva sú: Nediferencované mezenchýmové bunky Hemocytoblast Myeloidná bunka Lymfoblast.
Pri dezmogénnej osifikácii vzniká ako prvá: Lamelárna kosť Kompaktná kosť Kompaktná kosť Vláknitá kosť .
Retikulocyty sú: Zrelé erytrocyty Zrelé trombocty Nezrelé erytrocyty Nezrelé trombocyty .
Perichondrium tvorí : Svalová vrstva Riedke kolagénové väzivo Elastické väzivo Tuhé kolagénové väzivo .
Osteoprogenitorové bunky – preosteoblasty sa nachádzajú: V perichondriu V stratum fibrosum Periostu v stratum osteogenicum periostu a v endoste Medzi lamelami kostného tkaniva.
Medzibunková hmota všetkých typov chrupky obsahuje : Kolagén typu VII Kolagén typu I Kolagén typu III Kolagén typu II .
Chrupkový model kostí tvorí chrupka: Závisí od druhu kosti Hyalínová Elastická Väzivová.
Po ukončení osifikácie dlhej kosti hyalínová chrupka zostáva: Len v oblasti kĺbových plôch Len ako epifýzovo - diafyzárna platnička do ukončenia rastu kostí V oblasti kĺbových plôch a ako epifýzovo - diafyzárna platnička do ukončenia rastu kostí V oblasti kĺbových plôch a ako epifýzovo - diafyzárna platnička po celý život človeka.
Žltá kostná dreň obsahuje vo veˇkej miere: Retikulárne bunky Univakuolárne adipocyty Multivakuolárne adipocyty Fibroblasty.
Apozičný rast v chrupke sa realizuje : Delením existujúcich chondrocytov v chrupke Delením chondroklastov v marginálnej zóne chrupky Diferenciáciou nových chondroklastov z buniek perichondria Diferenciáciou nových chondroblastov z buniek perichondria .
Zóna dorastajúcej chrupky : Chondrocyty sú bez morfologických zmien uložené v izogenetických skupinách Dochádza tu ku kalcifikácii zvyškov chrupkovitej matrix a degenerácii chondrocytov Chondrocyty sú bez morfologických zmien uložené v izogenetických radoch U chondrocytov nastáva rast av ich cytoplazme sa akumuluje glykogén .
Trombocyty : Sú bez jadra, diskovité fragmenty cytoplazmy polyploidných megakaryocytov Sú diskovité fragmenty vytoplazmy polyploidných megakaryocytov s jadrom Sú zodpovedné za humorálnu obranu organizmu Sú najväčšie krvné elementy.
Osteoid je : Kalcifiikovaný interteritoriálny matrix chrupky Haversov systém Resorbované kostné tkanivo Nekalcifikovaný novo syntetizovaný kostný matrix .
Označte nepravdivé tvrdenie: Vláknitá zložka kostného matrix je tvorená kolagénovými vláknami Medzibunkovú hmotu kostného tkaniva tvoria predovšetkým kyselina hyaurónová Medzibunková hmota obsahuje štrukturálne glykoproteíny osteonektín, osteokalcín, sialoproteín Vláknitá kosť je dočasná štruktŕua nahradzovaná lamelárnou kosťou .
ktorá oblast v myofibrile je v relaxovanom svalovom vlakne tvorena vylucne myozinovymi filamentami A prúžok I prúžok H prúžok Ani jedna odpoveď nie je správna .
Granulocyty Obsahujú len špecifické granuly Neobsahujú žiadné granuly Obsahujú len azurofilné granuly Obsahujú špecifické aj azurofilné granuly.
Centralná oblasť trombocytu! sa nazýva hyaloméra a obsahuje purpovo sa farbiace granula sa nazýva hyaloméra a obsahuje modro sa farbiace granula sa nazýva hyaloméra a obsahuje marginálny zväzok mikrotubulov a denzný tubulárny systém sa nazýva granuloméra a obsahuje purporovo sa farbiace granula.
Najmenej často sa vyskytujúce leukocyty v krvnej cirkulácii sú: neutrofil eozinofil bazofil monocyt.
Hlavnou funkciou makrofágov je: fagocytóza produkcia protilátok produkcia a uskladanie chemických mediátorov zápalovej odpovede organizmu-heparín, histamín uskladanie energie vo forme triglyceridov.
Elastické vlákna farbia sa eozínom do ružova- sú acidofilné farbia sa eozínom do ružova- sú bazofilné farbia sa selektívnzm farbením- resorcín, fuchsín, orceín majú afinitu k soliam striebra- sú argyrofilné.
Hyalínova chrupka je charakterizovaná v porovnaní s inými typmi chrupky: prítomnosťou izogenetických dvojíc hrubými zväzkami kolagénových vlákien (kolagén l) prítomnosťou kolagénu typu ll prítomnosťou všetkých typov vlákien.
Apozičný rast v chrupke sa realizuje: delením existujúcich chondrocytov v chrupke delením chondroklastov v marginalnej zóne chrupky diferenciáciou nových chondroklastov z buniek perichondria diferenciáciou nových chondroblastov z buniek perichondria.
Za produkciu nového kostného tkaniva sú zodpovedné: osteocyty osteoblasty osteoklasty osteoprogenitorové bunky.
osteón je: kalcifikovaná chrupka haversov systém resorbované kostné tkanivo nekalcifikované novosyntetizované kostné tkanivo.
osteocyty sú zodpovedné za: produkciu osteoidu za resorbciu kostej matrix za udržiavanie ustáleného zloženia kostnej matrix za kalcifikáciu osteoidu.
Report abuse Consent Terms of use